Mental Trening Hund: 10 Effektive Måter å gi Hunden Din Mental Stimuli

Mental trening hund. En populær søkefrase i Google – men med få virkelig gode søkeresultater. Dette ønsker altomhunden å gjøre noe med!

I stedet for kun å fokusere på fysisk aktivitet, legg også til hjernetrim for å virkelig slite hunden ut. Mental stimulering beriker hundens liv ved å gi den noe meningsfylt å gjøre. Og fordi hjernetrim demper kjedsomhet, reduserer det sannsynligheten for at hundene våre utvikler atferdsproblemer som overdreven tygging, manisk urolighet eller bjeffing.

Her følger 10 effektive måter du kan gi din firbente venn den mentale stimulien den trenger.

Tips: Om du mistenker at din hund er understimulert, les denne guiden: Understimulert Hund: Her er Tegnene du Bør se Etter

Altomhunden.no ønsker å være transparent. Om du kjøper et produkt via våre lenker vil vi tjene en liten provisjon. Vi vil også tjene en liten provisjon om du trykker på en av våre bannerreklamer. Takk for at du støtter altomhunden.no! Vi setter pris på deg!

1. La Hunden Din Jobbe for Maten

Å mate hunden er vanligvis en enkel affære:

Man setter matskålen fra seg på gulvet og lar hunden gyve løs.

Der det ikke noe galt med å servere maten på denne måten, men det er langt fra hvordan hunden ville gjort det fritt i naturen.

Ved å gjøre noen små endringer i hundens foringsrutiner kan du med ett legge inn en liten økt med hjernetrim i måltidet. I stedet for å servere maten i en skål – uten at hunden må jobbe for det – gi hunden en morsom utfordring.

En matdispenser som denne matkarusellen, eller å strø maten i en snusematte, er begge gode triks for å gjøre spisetiden litt mer spennende. Det krever noe mer jobb for deg som hundeeier – men belønningen er en mer fornøyd hund!

2. La Hunden din Snuse og Utforske Når Dere Går Tur

Hund Som Snuser i gresset

Å gå tur er en av de mest spennende delene av hundens dag!

Du kan enkelt gjøre turen hakket mer spennende og stimulerende ved gi hunden litt mer snusetid. Det er riktig at spasering er god fysisk trening – men for hunder handler det også om å bruke sansene sine. Til tross for at hunden har gått samme turen en million ganger før vil det allikevel være nye og spennende lukter hunden din vil elske å utforske!

For å forhindre at det blir hunden som går tur med deg og ikke motsatt, kan du enkelt legge inn faste snusestopp på bestemte steder hvor hunden kan få litt gratis snusing. Lær hunden kommandoen «snus» eller «fri», og la den så få bruke sansene sine. Du vil bli overrasket over hvor mye mer sliten en hund blir etter en tur hvor den har fått utforske og bruke sansene – fremfor å haste gjennom turen.

Prøv selv neste gang dere går tur!

3. Gå til Innkjøp av Hjernetrimleker

En leke som setter hundens hjerne på prøve, er en fin og enkel måte å holde hunden opptatt og underholdt. Disse lekene er laget for å holde hunden din fokusert på en oppgave – og den ekstra mentale stimuleringen er gull verdt. 15 minutter med hjernetrim om dagen kan være en stor forskjell for hunden din. Det gir dem noe å fokusere på – og den ekstra meningen du tilfører dens hverdag hjelper med å forebygge uønsket atferd.

Disse lekene er flotte fordi de gir hunden din en sjanse til å bruke noen av sine naturlige problemløsende evner. Og ved å holde hunden din engasjert med interaktive leker, kan du bidra til å øke dens selvtillit – og også slite den ut mentalt.

Men husk:

All hjernetrim er ikke like «poppis» hos alle hunder. Noen hunder foretrekker noe så enkelt som en frossen Kong fylt med godbiter fremfor klassiske hjernetrimleker. Så hvis du ikke er sikker på om hunden din liker hjernetrimleker, lag en selv for å måle interessen:

  • Legg noen godbiter i en halvannenlitersflaske (uten kork) og la hunden jobbe for å få dem ut.
  • Lag et hull i en tennisball og legg godbiter inni ballen.
  • Gjem godbiter under muffinsformer.
  • Legg godbiter inni en papprøret fra en tom tørkerull og lukke endene.

Det finnes hundrevis av andre varianter – her er det bare kreativiteten din som setter begrensninger.

Om du vet at hunden din liker denne type aktivitet finner du et stort utvalg av leker – med prisgaranti – hos vår samarbeidspartner Petster.no.

4. Lær Hunden din Nye Triks

Hvor mange triks kan hunden din?

Har du lært den de klassiske «bli», «på plass», «sitt» og «ligg»? Om du svarer ja til alle disse er den gode nyheten er at det er MYE mer du kan lære den.

Å lære hunden din nye triks eller kommandoer er glimrende mental stimulering – og det kan være spesielt nyttig for sjenerte eller usikre hunder. Treningen vil bidra til å øke hundens selvtillit, og det styrker også båndet mellom hund og eier. Ikke minst vil å lære nye kommandoer bidra til å øke hundens generelle fokus og impulskontroll.

Det er bare til å sette i gang!

5. Leke Snuseleker

Hunder ELSKER å bruke nesen.

Å la hunden din bruke nesen for å finne ting er en enkel og effektiv måte å holde den mentalt skjerpet. Ikke bare gir det hjernetrim – men det er også med på å finpusse dens naturlige ferdigheter og iboende instinkter.

Gjem godbiter eller noe hunden din liker rundt i huset. Oppi sko, under tepper, bak blomsterpotter – bruk alt huset har å by på! Oppmuntre hunden til å søke ved å gi den plenty av ros når den finner «en skatt».

Første gang dere leker søkeleker er det en fordel om dere bruker en godbit med sterk lukt. Da får hunden øvd seg på leken slik at den forstår konseptet. Etter hvert kan dere gå over til ordinære godbiter, eller eventuelt gulerotbiter – og du kan også avansere i vanskelighetsgrad for hvor du gjemmer premiene.

Et snuseteppe som dette kan anbefales som en del av enhver snuselek!

6. Lær Hunden din Navnet på Lekene Sine

Vet hunden din navnet på lekene sine?

I stedet for å la hunden lete etter godbiter – la den lete etter leker.

«Chaser the Border Collie» kjenner navnet på over 1000 leker! Her snakker vi en mental stimulert hund:

Til å begynne med må du lære hunden din navnet på leken du skal gjemme. Begynn med en bestemt leke: Sett deg ned med hunden og leken (i dette tilfelle la oss si at det er en ‘rosa gris’). Legg den rosa grisen på bakken foran deg, og si til hunden din ‘rosa gris!’ Så snart hunden berører leken – eller tar tak i den, ros den som bare juling!

Når du har gjort dette noen ganger, kan du legge til en annen leke i tillegg til rosa gris. Men: Pass på at hunden er 100% sikker på hva rosa gris er før du legger til en ekstra leke. Når hunden har lært seg navnet på et par leker kan moroa begynne. «Hvor er Rosa Gris?». «Hvor er Blå Elefant?».

Skjønner? Hunden vil elske det!

7. Free Shaping

Esker kan brukes til så mangt. Det grunnleggende prinsippet for å shaping er å oppmuntre hunden til å prøve noe nytt. Ved å gi hunden sjansen til å ta sine egne beslutninger kan vi øke dens mentale og fysiske fleksibilitet.

Så hva gjør du når dere skal leke free shaping?

Sett en boks på bakken, og uten noen tegn, la hunden din undersøke og bestemme selv hva den skal gjøre med boksen. Shaping kan brukes med alle mulige gjenstander – ikke bare en eske.

8. Lag Hinderløype!

Å lære hunden din å gå gjennom en spennende hinderløype er glimrende mental trening. Lag dine egne hinder ved å bruke utstyr fra hjemmet. Kosteskaft, bøtter, tepper og krakker er alle gode hjelpemidler.

La hunden løpe over teppet, hoppe over kosteskaftet og løpe slalåm mellom ting og tang du har lagt ut på gulvet. Bruk kommandoer når hunden forserer hindrene: «Løp over teppet», «hopp over kosten», «løp slalåm». Ved å leke hinderløype med hunden får hunden ypperlig mental trening.

Ikke nok med det:

I tillegg til den mentale treningen får hunden din lært seg et par nye triks i samme slengen!

9. Lek Mer Interaktive Leker Med Hunden Din

Hundene våre elsker å leke med oss – og å delta i interaktiv lek er en av de enkleste måtene å holde dem mentalt stimulert.

Ja, det virker veldig grunnleggende – men det er lett å undervurdere hvor viktig denne leken faktisk er for hunden. Studier har funnet at jo mer lek en hund engasjerer seg i – dess mindre sannsynlig er det at den utvikler atferdsproblemer.

Men hva er interaktiv lek?

Interaktiv lek er når du aktivt samhandler med hunden din og oppsøker den for lek. Å leke drakamp eller hentelek er eksempler på interaktive leker som hjelper enormt når det gjelder å gi hunden din mental stimulering. Og det er også en fantastisk måte å styrke båndet mellom hund og eier.

10. Lek Koppleken!

Så du på trylleshow når du var barn?

Da husker du kanskje trikset hvor tryllekunstneren la en kule under en av tre kopper – før han så blandet koppene rundt på bordet? Det er dette vi nå skal gjøre – men med en liten twist

La hunden se på at du legger en godbit under en av tre plastkopper. Bland så plastkoppene godt rundt på gulvet, før du så oppmuntrer hunden til å finne godbiten; «finne godbit!». Denne leken vil gi hunden god mental stimuli, og også hjelpe den til å jobbe med sine problemløsningsevner.

Avslutningsvis: Mental Trening Hund, Hvordan Gjør DU Det?

Hvordan gir du hunden din mental trening? Lar du hunden din snuse og utforske verden når dere går tur? Leker dere drakamp? Spiser hunden din måltidene sine av et puslespill? Savner du noe?

Send meg en mail og beskriv din favorittmetode å gi hunden mental trening – og før du vet ordet av det er ditt innspill en del av denne artikkelen!

Les Også