Hvor Mye Sover en Valp: Alt Du Trenger å Vite om Valp og Søvn!

Hvor mye sover en valp? De fleste nybakte valpeforeldre lurer på hvor mye valpen deres skal sove.

Hvor mye er for mye?

Og hvor mye er for lite?

La oss ta en titt på en typisk valps søvnplan – og hvorfor det er så viktig at valpen får all søvnen den trenger mens den fortsatt er i valpestadiet.

Altomhunden.no ønsker å være transparent. Om du kjøper et produkt via våre lenker vil vi tjene en liten provisjon. Vi vil også tjene en liten provisjon om du trykker på en av våre bannerreklamer. Takk for at du støtter altomhunden.no! Vi setter pris på deg!

Hvorfor Trenger Valper Mye Søvn?

Valper krever mer søvn enn en gjennomsnittlig voksen hund.

De små kroppene deres skal tross alt vokse mye på kort tid! Her er en titt på noen av mekanismene som skjer mens valpen tar sine hyppige «cowboystrekker»:

Hjerneutvikling

Smart Hund Med Laptop

Det er under søvn valpens hjerne behandler og bearbeider all den nye informasjonen den mottok mens den var våken.

Dette er også tiden hjernen renser seg for alle giftstoffer som samles opp i løpet av våkentiden. Fjerning av avfall – eller fjerning av giftstoffer, bidrar til å utvikle kognitiv stabilitet i hundens hjerne. Du vil legge merke til at valpen din vil fokusere bedre – og ha et bedre lynne når den får godt med søvn sammenlignet med når den ikke får det.

Energisparing

All den enorme valpeenergien må komme fra et sted, og søvn er en god bidragsyter. Men det er ikke bare i vilter lek med ungene valpens energi forbrukes:

Energien til valpen brukes også til å bygge skjelett, styrke muskler og til å modne essensielle systemer i den lille kropp.

Utvikling av Immunsystemet

Immunsystemet utvikler seg over tid.

En valp er ikke født med fullt utviklet immunsystem, så den trenger batterioppladningen søvnen gir for å bygge et motstandsdyktig immunforsvar – som igjen holder den trygg mot sykdommer.

Så kort sagt:

Søvn lar valpens hjerne, kropp og immunsystem regenerere og utvikle seg. Det krever mye søvn og hvile for at din vesle bestevenn skal vokse opp til å bli en sunn og trygg hund!

Hvor Mye Sover en Valp?

Nyfødte valper er helt avhengig av mødrene sine. De er i utgangspunktet blinde, døve og har veldig liten kontroll over sine muskelbevegelser. Valper bruker omtrent 90 % av tiden på å sove, og de resterende 10 % på annet – noe som tilsvarer omtrent 22 timer per dag med søvn.

En Valp Som Sover

Heldige valper!

Etter hvert som de vokser, sover valper mindre – og utforsker verden mer. Hundens rase, alder, kosthold og aktivitetsnivå vil også spille en rolle i forhold til søvnbehovet, men som en tommelfingerregel er søvnbehovet som følger:

8 uker – Når valpen er så liten, skal den omtrent sove 20 timer per dag.

10-12 uker – I denne alderen klarer valpen seg med ca. 18-20 timer søvn per dag.

14-16 uker – Nå bør valpen ideelt sett sove ca. 18 timer per dag.

16-18 uker – Dette er en kritisk tid i valpens utvikling! I denne perioden må den lære seg foringsrutiner, sosialisering og ellers annen grunnleggende trening den trenger videre i livet. For å fordøye alt valpen skal lære i denne fasen, er det helt avgjørende med nok søvn! Det er derfor ikke uvanlig at valpen fortsatt sover så mye som 18 også disse ukene.

Eldre hunder og valper vil gradvis finne seg til rette og slå seg til ro med 12-14 timers søvn per dag.

Valper sprer lurene sine utover dagen og natten i bolker på 30 minutter til to timers. Svært unge valper vil sove med en høyere frekvens, ofte hver time. Etter hvert som de vokser, vil frekvensen på sovetiden gradvis synke.

Dette søvnmønsteret har en forklaring:

Hunder har en såkalt polyfasiske søvn, noe som betyr at de sover i korte perioder gjennom dagen og natten. Når hunder eldes, går den over i en diurnal søvn. Dette betyr at den vil sove i lengre perioder i løpet av de mørkere delene av dagen – og heller prioritere korte lurer og aktivitet når det er dagslys.

Mennesker har noe som kalles en monofasisk søvn – dette betyr at vi sover om natten og er våken om dagen (så sant du ikke jobber turnus…).

Kan Valper Sove Gjennom Natten?

Til slutt, akkurat som menneskebabyer vil pelsbabyen din sove gjennom natten – men det må litt trening til først.

Tenk deg bare selv:

Plutselig er du et helt fremmed sted, uten hverken din mor eller dine søsken i nærheten. Skummelt, ikke sant?

Du er valpens familie nå, og ved å holde den nær deg vil du hjelpe valpen med å tilpasse seg den nye tilværelsen – slik at den sakte, men sikkert blir trygg og sover lenger om natten.

Tips:

Å ha valpen i bur om natten kan hjelpe den med å etablere en god søvnrutine. Buret gir et rolig, trygt, stabilt miljø for søvn (Pluss, det holder dem i sjakk gjennom natten, slik at de ikke river huset i fillebiter mens du fortsatt sover søtt i sengen din!). Gjør buret komfortabelt med en myk hundeseng eller et deilig teppe – og by på en godbit hver gang valpen går inn i buret. Men forbered deg på mye bjeffing den første tiden!

** Altomhunden anbefaler et sammenleggbart stålbur til soveplass for valpen **

Å trene valpen til å sove i bur hjelper også med do-trening da små valper har svært begrenset kontroll over blære og tarm. Tommelfingerregelen er at valpens alder i måneder, tilsvarer antall timer den kan gå mellom hver dopause.

Det betyr i praksis:

En to måneder gammel valp trenger toalettpause annenhver time, en tre måneder gammel valp hver tredje time, og så videre. Men husk: Hver valp er forskjellig, så overvåk deres behov nøye.
Den første tiden kan det være lurt å sette alarm på mobilen slik at du sørger for at valpen kommer seg ut hver time gjennom dag og natt!

Hvordan Etablere en God Soverutine for Valpen din

Skap et Sovemiljø

Hvor skal valpen din sove?

Vurder et område som er nær deg eller hvor valpen din kan se deg. Prøv å lage et område som er mørkt og uten distraksjon, slik at valpen kan slappe av og samtidig ha det komfortabelt.

Hydrering og Pottepauser

Valpen din vil oppleve bedre nattesøvn hvis den ikke trenger å stå opp for å gå på do for ofte. De fleste valper vil våkne og være tissetrengt annenhver time, så sett på alarm. Å la valpen sover i nærheten av deg, vil gjøre det lettere for deg å høre om den blir urolig.

For å unngå ulykker i huset, ta alltid valpen på do rett før leggetid – og med en gang den våkner.

God Ernæring Betyr Bedre Søvn

Sunn hundemat gir all energien valpen din trenger for å hjelpe den med å vokse, styrke skjelettet og hjelpe den med å ta til seg det du prøver å lære den.

Et sunt kosthold vil resultere i at den lille vil leke mer, men også sove bedre!

** Altomhunden anbefaler I Love Dogs for kjøp av mat til valpen **

Ikke Undervurder Betydningen av Rutiner!

Valpen din vil innlære en god soverutine raskere hvis den er del av den daglige rutinen. Hunder, som mennesker flest, trives med rutiner og forutsigbarhet.

Prøv å holde timeplanen lik hver dag. Hvis du av en eller annen grunn må endre, juster slik at valpen allikevel får all den søvnen den trenger for å holde seg frisk og rask.

Eksempel på Søvnplan for Valper

Her er et forslag til en enkel søvnplan for å hjelpe dere i gang.

Husk at hver valp er forskjellig, så å notere når valpens sovesykluser inntreffer kan hjelpe deg å tilpasse deg valpens behov.

Morgen

 • Våkne opp og gå på do
 • 15 minutter med lek og moro
 • Tid til frokost!
 • La maten fordøye i ca 30 minutter
 • Ny dotur

Cowboystrekk 1

 • Våkne opp og gå på do
 • Ingen måltid helt enda. Bare gi 15 minutter med sunn lek eller en kort treningsøkt for innlæring av grunnleggende kommandoer. Tips: For hjelp til trening er «Hverdagslydighet fra valp til voksen» er en av Norges mest populære bøker for trening av hund – denne boken anbefales på det sterkeste av oss i altomhunden.

Cowboystrekk 2

 • Våkne opp og gå på do
 • En lengre tur eller aktivitet/lek for å få systemet i gang igjen etter luren
 • NAM, Lunsjtid!
 • 30 minutter å fordøye maten
 • Dopause

Cowboystrekk 3 og Videre Utover Ettermiddagen…

 • Valpen din vil dra seg lenge og ofte utover ettermiddagen. Hver gang den våkner, ta den på do og lek litt før den sover videre. Press også gjerne inn litt trening («sitt», «på plass», etc.).

Kveld (Du Definerer Selv Når det er Kveld er i Ditt Hjem)

 • Middag med 30 minutter ro for fordøying av maten.
 • Lek eller ta en lang tur for å gjøre valpen trøtt før leggetid.

Kosetid

 • Gi valpen kos i massevis for å få den til å slappe av før leggetid
 • Toalettbesøk rett før leggetid.

Leggetid

 • Når det er leggetid, plasser valpen i buret, gi den en godbit og – si godnatt.

De første ukene med valpen må du være tålmodig. Det er MYE for valpen å ta inn over seg den første tiden i sitt nye hjem. Men etter hvert som tiden går, vil valpen gradvis zZzZzZzove gjennom natten.

Vi lover!

Sover valpen din for mye?

Sannsynligvis ikke, men av og til kan det kan skje at valper sover for mye.

De fleste sunne valper vil vise glede, energi og spise godt. Dette betyr blant annet at de får riktig mengde søvn. Hvis valpen din derimot er humørsyk, overdrevent trøtt (sover hele dagen) og ikke har god appetitt – ring veterinæren din. Du bør uansett ta med deg valpen på rutinemessige veterinærbesøk, så hvis det er et problem, bør de kunne identifisere det før du gjør det.

Får ikke Valpen nok Søvn?

En valp som lider av søvnmangel kan utvikle alvorlige helseproblemer.

Tegn på søvnmangel er:

 • Dårlig appetitt
 • Gretten stemning
 • Lavere aktivitetsnivå
 • Personlighetsforandringer – kan bli aggressive eller antisosiale
 • Overtrøtthet: Akkurat som den lille guttungen som plutselig er full av energi, gråter lett – eller suser rundt ukontrollert, kan en valp reagere på samme måte.

Hvis valpen din viser tegn på søvnmangel, er det på tide å besøke veterinæren og utelukke eventuelle helseproblemer. En god forsikring kan ta en bit av veterinærregningen og bidra til å holde din bestevenn trygg når det uventede skjer.

Tenner kan også påvirke en god natts søvn.

Akkurat som småbarn, er valper ukomfortable når nye tenner presser på og vil ut. Valpen din vil plutselig kjenne behov for å tygge på alt – inkludert sofaen din, skoene dine, hjørnet av teppet eller gulvlistene du nettopp omsider har fått på plass!

Her er noen trinn for å lindre plagene ved tannfelling og fremme god hundetannpleie:

 • «Dental Sticks» tyggepinner laget for valper. Disse kan til og med fås hos din lokale Rema1000!
 • En tyggeleke (til valper bør du gå for en myk type)
 • Frosne frukter og grønnsaker som bananer, epler, tørkede søtpoteter eller frosne grønne bønner kan også lindre ubehagelig tannkjøtt.

Hvis du blir overrasket over hvor mye den nye valpen sover, bare husk at det er normalt og like viktig for utviklingen som et sunt kosthold.

Så:

Neste gang du vil vekke valpen for en kos, husk at det er et helt hundeliv med lek foran deg – så foreløpig, la den hvile!

Akkurat som en god søvnrutine, kan en forsikring også ha store fordeler for hundens helse. For å sikre at hunden er beskyttet gjennom et aktivt liv, sørg for å ha en skikkelig forsikring i tilfelle ulykken er ute!

Avslutningsvis

Valper SKAL sove MYE!

Søvn er en essensiell faktor for hundens utvikling, både når det kommer til det fysiske – men også det mentale. Om hunden din ikke får nok søvn vil dette påvirke dens lynne i nået, men det vil også påvirke hvordan hunden din blir som voksen.

Om du mistenker at hunden din får for lite søvn, eller at den sover uvanlig mye – ta kontakt med din veterinær for en sjekk. FirstVet konsultasjon over nettet inngår i flere av de mest populære hundeforsikringene, se både priser og innhold på en rekke forsikringer her: Forsikring til Hund

Les Også