Kan Hunder Spise Eple Eller Andre Typer Frukt og Grønt? En Komplett Guide

Kan hunder spise eple eller andre frukt og grønnsaker?

Som oss mennesker, er også hunden et altspisende dyr. Dette betyr i praksis at hunden din kan spise både kjøtt, frukt og grønnsaker.

Både frukt og grønnsaker kan derfor være glimrende alternativer til den tradisjonelle godbiten – om du vil gi hunden din noe som smaker godt – men som samtidig er lavt på kalorier.

Men:

Noen typer frukt og grønnsaker er bedre for hunder enn andre – og det finnes også en del som er bra for mennesker, men som kan være direkte farlig for hunder (som for eksempel druer)!

Les videre og finn ut hvilken frukt og grønnsaker du trygt kan gi hunden – og hvilke du må styre unna:

Frukt

Kan Hunder Spise Eple?

Epler er et fantastisk tillegg til hundens kosthold; de gir vitamin A, vitamin C og kostfiber. Å tygge epler er også en fin måte å holde hundens tenner rene – og ikke minst friske opp ånden!

Du bør imidlertid fjerne kjernen og frøene fra eplet før du gir det til hunden din. Frøene inneholder en veldig lav mengde cyanid – men kjemikaliet frigjøres bare når de tygges, og som hos mennesker vil det neppe føre til problemer å få i seg et par.

Jordbær

Hunder kan trygt spise jordbær – og hunder flest synes det er deilig! Jordbær er en stor kilde til vitamin C, kalium og mangan – som alle spiller en viktig rolle for å støtte kjæledyrets immunsystem.

Druer eller rosiner

Druer og rosiner er svært giftige for noen hunder og bør derfor IKKE gis som godbit. Druer og rosiner kan forårsake en giftig reaksjon – som igjen kan forårsake alvorlig nyreskade.

Du vil vanligvis se noen av følgende symptomer hvis hunden din har spist druer eller rosiner:

  • oppkast/diaré innen to til tre timer etter inntak av druer/rosiner
  • tretthet/svakhet
  • tap av Appetit
  • anfall

Hvis hunden din utvikler noen av symptomene ovenfor etter inntak av druer/rosiner, kontakt veterinær umiddelbart.

Appelsiner

Hunder kan spise appelsiner i moderate mengder, men du bør ikke mate dem med appelsinskallet da dette kan forårsake mageproblemer.

Appelsiner er en god kilde til vitamin C – som er bra for hundens generelle helse bekjempelse av giftige stoffer som finnes naturlig i hundens fordøyelsessystem.

Husk på de ekstra kaloriene og sukkeret som er i appelsiner og moderer mengden du gir hunden deretter.

Tomater

Hunden din kan spise tomater med unntak av blader og stilk. Det er også en god idé å unngå de umodne, grønne tomatene.

Tomater inneholder et stoff som heter solanin. Dette stoffet er fint i små mengder, men i blader, stilker og umodne, grønne tomater er det en relativt høy andel av dette solanin. Så hvis hunden din spiser disse delene av en tomat, overvåk den nøye for tegn på tomatinforgiftning.

Grønnsaker

Erter

Grønne erter er et helt trygt og deilig tillegg til hundens kosthold. De er rike på vitamin A, B1, B6, C og K – i tillegg til protein, mineraler og kostfiber.

Erter er også superenkle å mate hunden din med, da de kan spises både frosne, kokte – eller til og med rå!

Søtpotet

Disse rotgrønnsakene er en av de beste kostholdskildene til vitamin A – og er også rike på fiber, vitamin C, B6, kalium, kalsium og jern.

Du kan med god samvittighet inkludere søtpoteter i hundens diett – helst i små mengder (kokte eller dampede).

Bønner

Bønner, den musikalske frukten! Dess mer du spiser, Dess mer gass med påfølgende… Du skjønner hva jeg mener. Grønne bønner er fine å mate kjæledyret ditt med; Eneste minuset er at du med stor sannsynlighet må forholde deg til en stinkende hund en stund etterpå! Årsaken er bønnens veldig høye fiberinnhold som virkelig setter fart i gassproduksjonen!

Bønner er gode hakkede, kokte eller rå.

Gulrøtter

Gulrøtter er et godt mellommåltid og det er også en naturlig og glimrende måte for hunden din å rense tennene på!

Gulerøtter har mye fiber og lite kalorier – noe som gjør dem til en perfekt godbit.

Avokado

Hunder bør ikke spise avokadosteiner. De inneholder persin, som er et giftstoff som ofte forårsaker oppkast og diaré hos hunder.

Sopp

Villsopp er giftig for hunder og kan forårsake alvorlige reaksjoner som i verste fall kan føre til dødsfall. STYR UNNA!

Løk/hvitløk

Løk, purre, gressløk og hvitløk er alle en del av samme grønnsaksgruppe (Allium) som ikke bør gis til hunder. De kan alle forårsake oppkast, diaré og magesmerter.

Kål

Ja, hunder kan spise kål – og de liker det til og med! Alle varianter av kål er ikke bare velsmakende for hunden din, men også veldig sunne.

Kål hjelper hundens fordøyelsessystem og er også bra for huden dens.

Men:

Kål er kjent for å forårsake luft i hunder, så kålen bør mates i små mengder – og introduseres veldig forsiktig i dietten.

Poteter

Kokte poteter er helt ok å mate hunden din med. De er en god kilde til kalium og karbohydrater, og de smaker også godt!

Poteten bør imidlertid tilberedes uten olje eller krydder, en enkel bakt eller kokt potet fungerer best. Hvis poteten har grønt skall bør dette unngås da det grønne skallet inneholder giften solanin – som kan gi hunden din vonde magesmerter.

Kan Hunder Spise Nøtter?

Selv om det er helt greit å gi hunden din en deilig teskje med peanøttsmør (uten Xylitol) som en godbit, er det allikevel ikke anbefalt å mate hunden med nøtter. Macadamianøtter er også faktisk giftig for hunder!

Ellers kan nøtteskall irritere hundens fordøyelsessystem, og å svelge hele nøtter med skall kan også potensielt forårsake en blokkering i fordøyelseskanalen.

I tillegg er de fleste nøttene man får i butikken overlesset med salt – noe som kan gjøre hunden din veldig syk.

Styr derfor unna!

Les Også