Hund som Ikke Spiser: Mulige Årsaker og Effektive Løsninger

Har du en hund som ikke spiser? Jeg forstår at du er bekymret – men ofte er løsningen enklere enn du tror.

Det kan være en rekke årsaker til at appetitten er svekket, og det finnes også flere gode tiltak man kan gjøre for å komme tilbake til normalen.

I denne artikkelen vil jeg se på både årsaker og løsninger. Håper du finner hjelpen du ser etter!

Hunden min Spiser Ikke som Før!

Enten om du har hatt hund i årevis eller om du nettopp har fått din første valp i hus, er det pyton når hunden din ikke vil spise. Det finnes plenty av årsaker til tapt appetitt hos hund – men for å legge en god behandlingsplan må man vite den spesifikke grunnen til sultestreiken.

Først av alt, hvordan bedømmer du hundens appetitt? Om du er bekymret for at den ikke spiser samme mengde som det står på forets emballasje, slapp av. Dette er bare gjennomsnittlige beregninger, men alle hunder er forskjellig. Det finnes helt friske hunder som kun spiser 60-70% av den anbefalte doseringen gitt på pakken!

«Det finnes helt friske hunder som kun spiser 60-70% av den anbefalte doseringen gitt på pakken!»

En endring i en hunds appetitt kan dog indikere at den er syk – så ta kontakt med veterinær om du merker en plutselig endring i hundens spisevaner. Dette er spesielt viktig om du har en hund som vanligvis spiser godt – og den plutselig mister all lyst på mat.

Selv om hunder faktisk kan gå flere dager uten mat er det uansett best å ta tak i et eventuelt problem så snart som mulig.

Hund Som Ikke Spiser: Mulige Årsaker

Som med oss mennesker, er det flere grunner til at hunden kan nekte å spise:

Hunden er Syk

En redusert appetitt hos hund er ofte et tegn på sykdom – spesielt om den viser tegn til andre symptomer samtidig. Selv om tapt appetitt nødvendigvis ikke betyr at det er alvorlig, er det allikevel noe som må tas på alvor. I noen tilfeller kan tapt appetitt være tegn på alvorlig sykdom som kreft, skumle infeksjoner, leverproblemer eller feil på nyrene.

Fido Har Vondt i Munnen

Hunden kan nekte å spise fordi den enkelt og greit har vondt i munnen sin. Sjekk om den har en knekt eller løs tann, en betennelse i tannkjøttet – eller «worse case» – at den har en svulst i munnen.

Har Hunden Nylig Blitt Vaksinert?

Heldigvis har vi vaksiner for en rekke alvorlige og svært smittsomme hundesykdommer. Men selv om disse sprøytene med vaksine har reddet millioner av hunder de siste 100 årene, kan de i noen tilfeller ha bivirkninger. Vanligvis er dette milde og kortvarige bivirkninger – deriblant et midlertidig tap av appetitt.

Hjelp, Nye Omgivelser

Om appetitten til hunden var fin før du reiste på tur til omgivelser ukjent for hunden, kan det være hunden ikke vil spise grunnet reisen eller rett og slett de nye omgivelsene. Noen hunder kan bli reisesyke – og noen kan bli nervøs og ukomfortabel av å oppholde seg ukjente steder.

Har du en Kresen Hund?

Noen hunder er rett og slett bare kresen – eller de kan nekte å spise om maten blir servert i en situasjon der hunden ikke er komfortabel. Det er ikke lett å spise om det er en aggressiv hund som bjeffer mot deg fem meter unna? Siden redusert appetitt hos hund kan være tegn på alvorlige tilstander må man ALDRI anta at hunden er kresen uten å ha utelukket andre muligheter først.

Hva Gjør du Når Hunden Ikke Vil Spise?

Hva du bør gjøre om hunden din ikke spiser avhenger av hva du er blitt enig med dyrlegen om. Hva er årsaken til problemet?

Om den reduserte appetitten skyldes sykdom, kan veterinæren skrive ut en resept på et for som dekker hundens nøringsbehov mens sykdommen behandles. Noen ganger er ikke disse diettene noe hunden nødvendigvis liker så godt, spesielt ikke om hunden er vandt med godbiter og litt menneskemat i ny og ne. Aldri finn på å sulte hunden for å presse den til å spise det reseptbelagte spesialforet – snakk heller med veterinæren om alternative for.

I alvorlige tilfeller kan veterinæren skrive resept på apetittstimulerende medisiner, anbefale mating med sprøyte, eller legge inn et matrør. Men dette er som sagt i alvorlige tilfeller.

Om det viser seg at den dårlige appetitten skyldes at hunden er kresen eller et annet adferdsproblem heller enn en medisinsk tilstand, finnes det en rekke tiltak du kan gjøre for å oppmuntre hunden til å spise. Her er 7 tips til hund med dårlig matlyst:

  • Kutt ned på godbitene!
  • Mat hunden din til faste tidspunkt – minst to ganger om dagen.
  • Gjør matingen moro! Bruk en leke som dette til å mate hunden. Eller bruk maten som belønning mens du lærer den noen triks. Gi labb! Rull rundt!
  • Ta hunden med på en luftetur før maten serveres.
  • Gjør noe med miljøet hunden spiser i. Om hunden vanligvis får mat samtidig som andre kjæledyr, prøv å mate den alene. Eller prøv deg frem med forskjellige matskåler med forskjellig form og utførelse. «Søl» gjerne litt mat ved siden av skålen også – kanskje disse matbitene kan være med på å vekke appetitten?
  • Prøv en annen type mat. Om du vil prøve en annen type tørrfor anbefaler vi i altomhunden Hills. Eventuelt kan du prøve deg på et våtfor fra Royal Canine? Et triks kan også være å blande litt våtfor i tørrforet!
  • Tilfør litt varmt vann i tørrforet og grøt blandingen til med en gaffel. Det høres ikke appetittvekkende ut – men for hunden kan det utgjøre en forskjell!

Avslutningsvis

Det kan være mange årsaker til at hunden din ikke vil spise maten sin, og som regel er det helt ufarlig. Men før man setter inn tiltak, rådfør deg med en veterinær for å eliminere muligheten for at hunden din lider av en alvorlig tilstand.

Les Også