Understimulert Hund: Her er Tegnene du Bør se Etter

Ødelegger hunden sko-samlingen din – selv etter en 2-timers fjelltur? Har det slått deg at du kan ha med en understimulert hund å gjøre?

Det er ikke uvanlig at hundeeiere bekymrer seg for om hunden får nok mosjon eller ikke – men de glemmer stort sett alltid å ta i betraktning mengden mental stimuli hunden får.

Om din firbente venn viser noen av signalene under, er det stor sjanse for at den trenger økt mental aktivitet, som trening eller annen form for hjernetrim.

Ilovedogs Sommerkampanje

Understimulert Hund: 7 Tydelige Faresignal

1# Hunden din Finner ikke Roen

Går hunden din hvileløst rundt på gulvet, piper, eller legger seg ned kun i korte perioder om gangen? Hunder som ikke finner roen, selv etter en lang tur og fysisk aktivitet, lider sannsynligvis av en hjerne som ikke vil slappe av. Å gi hjernen også litt trim vil hjelpe den å slappe av, og sannsynligvis også finne roen.

2# Hunden Ødelegger Ting

Om hunden din tar livet av sko, sokker, sofa, bestemor-teppet og stolbena – selv om den har fått en real dose fysisk mosjon – da er det fortsatt en mosjonstype som mangler. Det kalles hjernetrim.

Gi den en leke å rive i – eller enda bedre: Bruk en leke spesielt laget for å stimulere hjernen, som denne. Eventuelt er det også fantastisk mental trening å leke «gjemmeleken»: Del godbiter opp i små biter, og hjem dem rundt omkring i huset. Da er det på tide for Fido å søke!

3# Hunden Jager Halen Sin

Noen hunder blir besatt av å jage etter halen sin. Det ser gjerne morsomt ut, men tro meg: Det er ikke kjekt for hunden! Gi hunden noe annet å tenke på, og den vil gi seg med denne etter hvert, maniske adferden. Hvorfor ikke lære hunden å hive ball i en boks, eller noen stilige selskapstriks som «rull rundt», eller «stå på to»? Dette er perfekt mental stimuli som hunden vil elske!

4# Hunden Bjeffer på Alt og Alle

Dette kan bli ordentlig plagsomt. En hund som bjeffer på alt fra en gardin som blafrer i vinden, til noen som lukker en dør når de går på toalettet. Det er ikke sjeldent at familier omplasserer hunden sin på grunn av manisk bjeffing – men ofte er faktisk en bedre løsning rett foran nesen deres:

Her er det trening som gjelder, og målrettet arbeid mot å gi hunden noe annet å bruke hjernen på enn å bjeffe på imaginære farer. Man kan for eksempel lære hunden at når det ringer på døren, skal den finne korgen sin og legge seg pent ned. Da vil hunden bruke hjernen sin på å utføre den tillærte plikte ringeklokken signaliserer, i stedet for å bli stående å bjeffe som en vakthund.

5# Hunden Graver Hull

Har hunden din gravd et hull til Kina i hagen? Dette skyldes stort sett at din firbente venn kjeder vettet av seg. Gi hunden en mental utfordring når den er ute i hagen, dette vil med stor sannsynlighet redde rosebusken bestemor plantet forrige vår.

Et tips kan være å ha en liten sandkasse til hunden, og så grave ned litt forskjellig snacks i sanden. Dette vil hunden bruke både mental og fysisk energi på å grave opp – det blir ikke bedre enn det!

6# Hunden Sover Mye

Du tenker kanskje at dette er vel og bra – men om hunden sover mer enn det som er normalt kan det være et tegn på at den kjeder seg. Og dette er definitivt ikke bra. Om Fido sover mer enn katten din Mons, da er det på tide å sette i gang litt lek og moro for hunden!

7# Hunden Piper, Tilsynelatende Uten Grunn

Om hunden din piper uten at den har vondt, er redd, må på do, eller er stresset – da er det stor sjanse for at den rett og slett kjeder seg. Hva gjorde du når du var barn og kjedet vettet av deg? Nettopp! Du søt og klaget så mor og far hold på å gå på veggene.

Hunden din gjør akkurat det samme som du selv gjorde. Den syter og klager for den kjeder seg. Vent til hunden ikke piper, finn så frem en leke til den eller gjør en aktivitet sammen med hunden selv.

Avslutningsvis

En understimulert hund kan føre til uønsket adferd – så ta hundens mentale behov på alvor. Om du lurer på hva du kan gjøre for å aktivisere hundens små grå, kan du lese mer om dette her: Mental Trening Hund:10 Super-Effektiv