Utstyr til Valp: Dette må på Plass Før Valpen Kommer!

Å få seg valp er spennende, for både familiens store og små medlemmer. Men: Det er MYE man må ha i orden – lenge før man bestemmer seg for hvilken rase man skal gå for. Utstyr til valp er en av tingene som må være på plass, helst i god tid før valpen hentes.

Sjekklisten som følger vil hjelpe deg med å få en oversikt over hva du må ha på stell – før valpen kommer hjem til deg, og etter at den omsider er blitt en del av husstanden.

Altomhunden.no ønsker å være transperent. Om du kjøper et produkt via våre lenker vil vi tjene en liten provisjon. Vi vil også tjene en liten provisjon om du trykker på en av våre bannerreklamer. Takk for at du støtter altomhunden.no! Vi setter pris på deg!

Utstyr Til Valp: Dette Trenger du

Markedet drukner i produkter ment for ferske valpeeiere. Noe av det er nyttig, mens annet klarer man seg fint uten. Følgende utstyr bør dog være et minimum for enhver valpeeier:

Soveplassen

Et bur/ og eller en seng hunden kan sove i. Om du går for et bur, pass på at det er stort nok til at hunden kan både snu seg og strekke seg i det. Dette stålburet er perfekt til bruk som «sovebur». Som sengeløsning er denne slitesterke sengen et populært og trygt valg.

Varme, Myke Tepper

Sørg for at valpen har sitt eget sted – dekket med myke, varme tepper. Om du har en deilig hundemadrass i bunn vil valpen ha det helt upåklagelig! Det er viktig at valpen har sitt eget sted hvor den kan trekke seg tilbake når den trenger pause fra omverdnen.

Noe å Spise Fra

En mat og vannskål er en selvfølge. To av DISSE gjør susen!

Et Kvalitetsfor Tilpasset Valp

Et ordentlig hundefor tilpasset valpens ernæringsbehov er alfa omega den første tiden. Eukanuba hundefor er høyt anbefalt om du vil ha et premiumfor til din firbente venn. Eventuelt kan du snakke med en veterinær for råd.

Halsbånd Med Tag

Et halsbånd og tag med ditt navn og nummer inngravert er greit om hunden skulle stikke av (noe som faktisk kan skje).

Bånd / Kobbel

Et bånd til turen må på plass. Det finnes flere typer kobbel, Petster har et enormt utvalg enten du vil ha et flexibånd, et kobbel av tøy eller lær.

Transportbur

Utstyr for transport av valpen – i bil eller eventuelt fly må være på plass før du henter valpen hos oppdretter. HER kan du finne et rikt utvalg av utstyr for sikring av hund under transport.

Hundeleker!

HUNDELEKER! Jeg anbefaler alltid at man i hvert fall kjøper DENNE – valpen vil elske den (det har i hvert fall alle våre valper gjort)!

Pads For Dotrening

Disse pad’ene er intet annet enn geniale for dotrening av hunden. Forhindrer gris – og beskytter gulvet mot både flekker og uønsket lukt.

Hundeposer

Ingen hjem med hund uten en rull med hundeposer i skuffen! Disse kan kan du venne deg til fra dag 1, det vil gå med et par hundre i året.

Hundebørste

Hundens pels kan både få vonde floker og bli «rufsete». Ved å bruke en børste eller kam med jevne mellomrom vil valpens pels holde seg fin og myk – og dere vil samtidig få kvalitetstid sammen under selve stellet. Furminarors spesialbørster er ypperlig for behandling av den deilige valpepelsen!

Utstyr for Munnhygiene

Tannbørste og tannpasta! Nei, jeg tuller ikke. Også hundens tenner må pusses fra tid til annen. Kjøp en god tannpasta for hund, og hundetannbørste for å sikre hundens tannhygiene. Det er viktig å pusse hundens tenner fra den er valp – da venner den seg til rutinen og munnundersøkelser hos veterinær/ hjemme vil gå smertefritt også når hunden blir eldre.

Sjampo og Pelsstell

Hundesjampo! Hundens pels må vaskes. Bruk en skånsom sjampo spesialtilpasset for valp. Denne sjampoen fra Pet Head er min personlige favoritt.

Tilpass Hjemmet Ditt

Å klargjøre hjemmet ditt for valpen er nesten like viktig som utstyret selv. Her er en sjekkliste over tiltak du kan gjøre i hjemmet før det nye familiemedlemmet kommer:

Et Sted å Sove

Finn og gjør klart et egnet soveområde til hunden. En koselig krok i hjemmet, med en hundeseng og plenty av tepper og myke puter er et godt utgangspunkt. Soveplassen bør være lokalisert i en «rolig del» av hjemmet – en valp skal utsettes for minst mulig distraksjoner når den hviler.

Spisested

Hvor skal hunden spise maten sin? Dette bør være et annet sted enn der den sover. Ha gjerne et underlag som tåler søl under skålene – du må ta høyde for en del gris den første tiden…

Hvor Har Hunden Lov til å Ferdes?

Kjøp inn babygrinder for å lukke igjen områder du ikke ønsker at hunden skal ferdes. Det er viktig å sette tydelige grenser fra dag en på hvor valpen kan være og ikke være. Det er særs forvirrende for hunden om den får gå et sted den ene dagen – men blir jagd vekk den neste.

Sikre Hagen

Om du har hage, sikre denne med et gjerde. Pass på at det ikke finnes noe hull under gjerdet, og ikke minst, pass på at det ikke er noe giftige vekster på tomten som den kan få i seg!

«Valpesikre» Huset

«Valpesikre» huset innvendig. Alt som kan være skadelig for valpen må vekk, eller eventuelt settes utav hundens rekkevidde. Dette kan gjelde rengjøringsprodukter, ledninger, bygningsprodukter – og alt annet som kan føre til skade om det benyttes som biteleke.

Andre Ting å Tenke på

Det er ikke bare hjemme du kan gjøre tiltak. Å ta hunden med på valpekurs kan gi deg verdifull veiledning og hjelp verdt 10x dets kostnad. Sosialisering av hunden er også viktig i tidlig alder. Arrangeres det hundetreff i nærheten av der du bor? Hundetreff er en fantastisk arena for hunden å lære sosiale spilleregler – noe som kan være avgjørende for hvordan hundens lynne utvikler seg.

Hva Gjør du Når den Nye Valpen Endelig Kommer?

Når du endelig har fått valpen hjem, må du passe på at den får muligheten til å leve et godt hundeliv – og at den forblir seg trygg og frisk:

Besøk Veterinæren

Ta hunden med til veterinær for en sjekk og få avtalt time til vaksiner. Pass på at vaksinasjonsprogrammet følges, og at hunden får ormekur og at mikrochipen er intakt og virker som den skal.

Tegn Hundeforsikring

Forsikre valpen så snart som mulig! Dette er et must, da veterinærutgifter fort kan bli svært kostbart om ulykken er ute. Vi i altomhunden anbefaler – og bruker selv If sin hundeforsikring.

Begynn Dotrening!

Dotreningen begynner samme dagen hunden kommer i hus.

Sosialiser Valpen

Gå på valpekurs eller valpesamlinger for å sosialisere jinden så snart som mulig. Det er viktig for valpen å lære de sosiale spillereglene og få positive opplevelser med andre hunder og mennesker – i kontrollerte omgivelser. Bær den gjerne med deg og la den snuse og hilse på andre vaksinerte valper – la den venne seg til lukten av fri natur og alle mangfoldet av lukter og lyder den har å tilby.

Trening, Trening og Trening

Vær målrettet og fokusert – valpe-trening må pågå kontinuerlig, og den må være konsekvent. Pass på at alle familiemedlemmer spiller på samme lag og følger det samme opplegget. Om ikke kan valpen bli forvirret og frustrert – noe som kan ha negativ innvirkning på læringskurven.

Vær Konsekvent!

Grensene må være avklart på forhånd – og hele familien må være tro mot dem! Om dere har bestemt dere for at hunden ikke skal være i sofaen, vær konsekvent fra dag 1. Regelen gjelder også for lillebror på 7år – uansett hvor lyst han har på sofakos med Fido!

Respekter Hundens Signaler

Lær dere å tyde valpens kroppspråk og signaler. Når den vil være i fred – la den være i fred. Om den er trøtt og vil sove – la den sove. Om hunden skal bli trygg som voksen, må den også føle seg trygg som valp.

Finn en Hundepasser du Kan Stole på

Om du er i full jobb, og barna er på skolen – arrangere med pass mens dere er vekke. På sikt vil hunden kunne være alene – og treningen begynner allerede som valp. Men alenetrening er en gradvis prosess som først starter en tid etter at valpen har funnet seg til rette i sitt nye hjem.

Hva Må du Tenke Igjennom FØR du Får Valp

Nå har vi sett på hva som må gjøres når du har bestemt deg for å få valp. Men har du virkelig tatt deg tid til å tenke nøye igjennom konsekvensene ved å innlemme en valp i familien? Om ikke – her er ett par punkter å ta stilling til:

Hundehold Koster Penger

Har du råd til å ha hund? Å eie en hund er ikke gratis, du kan lese mer om hva de koster å ha hund HER. Du trenger forsikring, veterinærutgifter, hundemat, og andre løpende kostnader (som å kjøpe seler, bånd, leker, hundeposer, osv.).

Har du En Livstil Forenlig med Hund?

Har du virkelig tid til å ha valp? Spesielt når valpen er liten vil den trenge masse oppmerksomhet – og kontinuerlig trening gjennom dagen. Om du har en fulltidsjobb bør du alliere deg med noen som kan hjelpe deg gjennom valpetiden. Husk: Du må ta vare på hunden din gjennom hele dens liv – så om du planlegger store livstilsendringer de neste årene, vær sikker på at det er plass til en hund i endringene!

Har du et Hundevennlig Hjem?

Er hjemmet ditt hundevennlig? Har du hage hunden kan løpe og leke i? Har du stor nok plass til at hunden kan ha både et sted å få matro og et sted å få fred til å sove? Hvilke tiltak må du eventuelt gjøre for å gjøre hjemmet ditt valpevennlig?

Finnes Det en Veterinær i Nærheten?

Finnes det en veterinær i nærheten som kan følge opp helsekontroller og vaksinering? Det er heller ikke uvanlig at man må til veterinær med hunden fra tid til annen, hunder kan tross alt bli syk på lik linje som oss mennesker. Da kan det være gerit å ha en «fastdyrlege».

Har du Lest Deg Opp?

Har du lest, lest og lest for å finne ut hvilken rase som passer DEG og DIN livsstil? Er det en familiehund, løpskompis, jakthund, turpartner – eller bare en selskapshund du er på jakt etter? Er kennelen du vurderer å kjøpe hunden fra en seriøs aktør?

Husk:

Før du skaffer deg hund, må du være 100% sikker på at du kan dekke alle dens behov. Som hundeeier har du et stort ansvar som man ikke skal ta lett på!

Avslutningsvis

Mye skal på plass før man er klar til å ta hjem en valp. Å eie hund er et stort ansvar – som kan vare i så mye som 15 år – og hvordan hundeholdet skal bli kan i stor grad påvirkes mens den er valp.

Gi valpen et trygt hjem med mye kjærlighet og positivitet – men også fred og ro når den har behov for det.

Forberede deg godt, og ha alt utstyr jeg har listet klart FØR valpen kommer. De første ukene sammen blir travle og du vil ha masse annet å tenke på enn å løpe i dyrebutikken!

Les Også