Dette må du ta Stilling til før du får Hund i Huset!

Det kan skje den beste…

En hund som ser på deg med sine triste hundeøyner og nærmest tigger deg om å ta den med hjem. Før du vet hva som traff deg kjøper du hundemat og godbiter på nærmeste dyrebutikk.

Grattis, du har nå en hund i huset!

Å forelske seg i en hund går fortere, og jeg vil påstå at det også er lettere – enn å falle for et menneske.

Å dele hjem med en firebent tass kan gi deg store mengder glede og fine stunder. Det er utrolig hvordan en hund gir deg ubetinget kjærlighet, aksept, lojalitet, selskap og til og med hvordan den kan hjelpe deg å stresse ned etter en pyton dag på jobb.

MEN:

Å avgjøre om du skal ta en hund inn i livet ditt er noe som må tenkes nøye gjennom. Å være hundeeier krever mye tid, penger og du må forplikte deg – i over 15år i noen tilfeller.

Ja, å eie hund kan være super-givende, men det bringer også et enormt ansvar.

Under følger 9 punkter som må vurderes før du går til anskaffelse av en firebeint kompis:

Skal Jeg Få En Hund i Huset? Les Dette Først!

Jeg har selv eid to hunder i mitt liv. Den første rakk å bli 9 år før den måtte avlives grunnet sykdom. Nummer to måtte vi omplassere grunnet familieforøkelse da vårt barn nummer to kom til verden.

Å omplassere hunden var en av de tøffeste avgjørelsene vi som familie har måttet ta, men med en 2 åring og et spedbarn i huset måtte vi akseptere at vi ikke lenger kunne tilby hunden alt den fortjente.

Selv om de nye eierne var nøye utvalgt var det en tårevåt opplevelse å gi fra seg vår trofaste følgesvenn, -som vi hadde fulgt fra den var valp til en perfekt 4-årig ungjente, til de nye eierne.

Hvorfor forteller jeg denne lille historien? Jo:

Om du ikke har tilstrekkelig rom i livet til å gi hunden alt den trenger -og fortjener, skal du heller ikke under noen omstendigheter skaffe deg en hund.

Tenk gjennom følgende før du lar deg rive med på Finn.no..:

Hvorfor Vil Du Ha Hund?

Et relativt lett spørsmål egentlig, men allikevel glemmer en del mennesker å stille seg dette før de går til anskaffelse av en hårete venn. Å skaffe seg hund fordi “det er sikkert kjekt med hund”, eller fordi ungene maser hull i hodet på deg, kan i mange tilfeller ende opp som en liten katastrofe…

For husk:

Det er ikke snakk om litt kortvarig morro… Du vil fungere som hundens forelder de neste 10-15 årene, om dette ikke er klart for deg før hunden kjøpes kan du fort gå på en realitatssmell…

Gjennomsnittlig levealder for en hund er 12–13 år; noe avhengig av rasen.

Kilde: snl.no – Hund

Hva er grunnen til at du vil ha hund? Er grunnen rettferdig overfor hunden som kjøpes?

Har Du Nok Tid i Livet Ditt Til En Hund?

Hunder er flokkdyr, og du er alfaen i dens nye flokk. Hunden trenger selskap og man bør ikke ignorere den fordi du er for travel eller trøtt til å gi den oppmerksomhet.

Hunden krever masse omsorg:

 • Mating
 • Lydighetstrening
 • Mosjon
 • Sosialisering
 • Kjærlighet
 • Mental trening

Dessverre ender mange hunder opp eierløse eller omplassert fordi eierne finner ut at de ikke har tilstrekkelig tid til å ta ordentlig vare på hunden sin.

Du eller noen i din husstand bør til et minimum ha 1 time tilgjengelig hver dag hvor hunden er i fokus.

Har Du Råd Til å Eie Hund?

Utgiftene knyttet til hundehold kan gjennom hundens liv bli temmelig høye..:

 • Vetrinær
 • Trening
 • Pleie
 • Mat
 • Leker
 • Godbiter
 • Kennel
 • Utstyr som bånd, bur, matskål osv.

Dette koster hunden deg:

Estimerte engangsutgifter (innkjøp av valp og diverse utstyr): 23000 NOK.

Estimerte årlige faste utgifter: 15500 NOK.

Estimerte uforutsette utgifter: 9000 NOK.

Kilde: sor.no – Hvor mye koster det å ha hund?

Når man gjør opp regnskap etter 15 år, og summerer opp alle kostnader ser du at beløpet på kalkulatoren bli sekssifret…

Hund Følger Med Seg Uforutsette Hendelser

Uavhenging av om du skaffer deg en valp eller fullvoksen hund vil det alltids dukke opp uforutsette helseutfordringer.

Du må også regne med litt skader rundt om kring i huset og på diverse ting og tang.

Spesielt om du har tatt en valp eller eventuelt voksen hund som ikke er stuetrent inn i hjemmet.

Riper i gulvet, gnagemeker på stoler, ødelagte sko, skrapemerker på dører for å nevne noen.

Tillater Din Livssituasjon At Du Skaffer Deg Hund?

Tillater borettslaget at du har hund i leiligheten din? Det ikke uvanlig at det må søkes om tillatelse for å ha hund i leilighet. Det er heller ikke uvanlig at denne søknaden blir avvist.

Vær sikker på at du har lov til å ha hund i leiligheten din før du finner deg en søt valp på finn.no!

Er Det Riktig Tidspunkt For å Få Deg Hund?

Om du har små barn (under 6 år) bør du kanskje vente noen år før du foretar en familieforøkning i form av en hund.

Hunder kan være temmelig ernergiske, i noen tilfeller for ernergisk for barnets beste. Det er også viktig at familiens minste barn er moden nok til å behandle hunden på “riktig måte”.

Med små barn og ernergiske hunder kan det fort oppstå skumle situasjoner. Dette kan skyldes ganske enkelt at barnet og hunden misforstår hverandres kroppsspråk. Vær sikker på at barnet er stort nok til å kunne tyde og forstå hundens signaler!

«Studier viser at 7 av 10 bitt kunne vært unngått dersom barn og foreldre hadde hatt større kunnskap om hundens atferd og hvordan hundebitt kan unngås. De fleste bitt skjer hjemme og involverer en kjent hund (i 8 av 10 tilfeller er det barnet som har tatt kontakt med hunden).»

Kilde: mattilsynet.no – Hundevettregler for barn

Om du har en jobb der du reiser mye, er en travel student eller har generellt en hektisk timeplan, -vent med å skaffe deg hund til livet har roet seg ned.

Passer Boligen Din Hunderasen Du Vurderer?

Hundes størrelse i forhold til husets areal er ikke det eneste du må ta i betraktning.

Små hunder, som for eksempel en terrier, er aktive og trenger videre masse mosjon for å fungere optimalt. Mange små hunder har også en tendens til å bjeffe av den minste lyd, noe som kan bli et irritasjonsmoment for både deg og naboer om det ikke er tatt med i vurdereingen før hunden kjøpes.

På den annen side er det store hunder som er veldig rolig av natur og som stort sett er fornøyd med å dra seg på sofaen hele dagen…

Gjør GRUNDIG research og vær sikker på at hunden du vurerer passer ditt hjem og din livssituasjon.

Verdt å lese:

Har Du “Barnevakt” Til Hunden Når Du Skal Feriere?

Tenk deg om…

Har du noen i familien eller omgangskretsen din som har hund eller er glad i hund? Det er alltid bra å ha en hundepasser i bakhånd, en du kan stole på vil gjøre en skikkelig jobb om du til eksempel skal på en 3 ukers ferie til Bora Bora…

Gjør også en runde research og finn ut om det finnes noen gode hundehoteller i nærheten av der du bor. Dette kan være et ok (dog ikke anbefalt) alternativ om du ikke har en fast hundepasser.

Vil Du Være En Samvittighetsfull Og Ansvarsfull Hundeeier?

Overhold lover og regler. Båndtvang betyr at hunden skal holdes i bånd! Sørg også for at hunden har en identifikasjonsbrikke i halsbåndet sitt. Lær hunden hvordan den skal te seg blandt mennesker, bitetrening er til eksempel essensielt!

Ellers må du selvfølgelig sørge for at hunden får tilstrekkelig med kjærlighet, trim, sosialisering, et sunt kosthold og gjevnlig besøk hos dyrlegen for å monitorere hundens helse. Pass også på at hunden følger det anbefalte vaksinasjonsprogrammet.

Avslutningsvis: Hunden Er En Viktig Del Av Livet Ditt

Visst pokker er dette en lang liste med hensyn du må ta, men det er særs viktig at ansvaret det medfølger å ta en hund inn i livet er grundig gjennomtenkt.

Alt for mange hunder ender opp eierløse, omplassert eller til og med avlivet fordi en ikke har tenk seg godt nok om før hundekjøpet.

For all del, ikke bli en del av denne statistikken!

Gå flere runder med deg selv og FORSTÅ at livet vil forandre seg med en hund i huset.

Å ha en hund som del av familien er fantastisk, -så sant man er klar og har innfunnet seg med ansvaret det medfører. Om du har et riktig beslutningsgrunnalgi bunn vil du uten tvil sitte igjen med en venn for livet..

Les Også