Klikkertrening for Nybegynnere: En Omfattende Guide Til å Mestre Klikkeren!

Klikkertrening er en populær og effektiv metode for å trene hunder.

Denne artikkelen er en omfattende guide som vil hjelpe deg som nybegynner å komme i gang med klikkertrening. Vi vil dekke alt du trenger å vite om klikkertrening – fra grunnleggende begreper til praktiske treningsøvelser.

La oss hoppe i det; her er en komplett guide til klikktrening for nybegynnere!

Altomhunden.no ønsker å være transperent. Om du kjøper et produkt via våre lenker vil vi tjene en liten provisjon. Vi vil også tjene en liten provisjon om du trykker på en av våre bannerreklamer. Takk for at du støtter altomhunden.no! Vi setter pris på deg!

Hva er Klikkertrening?

Klikkertrening er en positiv forsterkningsteknikk som involverer bruk av en klikker eller en klikkelyd for å markere ønsket atferd hos hunden din. Klikkeren fungerer som et signal som forteller hunden at den har gjort noe riktig. Deretter belønnes hunden umiddelbart for å styrke den ønskede atferden.

Fordeler med Klikkertrening

Klikkertrening har mange fordeler. Her er noen av dem:

 1. Tydelig kommunikasjon: Klikkelyden gir en klar og presis tilbakemelding til hunden, noe som gjør det enklere for den å forstå hvilken atferd som ønskes.
 2. Presis timing: Klikkelyden markerer øyeblikket den ønskede atferden skjer, slik at hunden kan knytte belønningen til riktig handling.
 3. Positiv forsterkning: Klikkertrening fokuserer på belønning og positiv forsterkning, noe som gjør treningen morsom og motiverende for både hunden og deg.
 4. Fremmer læring: Ved å bryte ned ønsket atferd i mindre trinn, kan du gradvis trene hunden til å utføre komplekse oppgaver.

** Finn en Klikker som Passer deg i Petster.no sitt Store Utvalg av Klikkere **

Klikkertrening for Nybegynnere: Hvordan Komme i Gang

For å komme i gang med klikkertrening trenger du noen grunnleggende verktøy:

 1. En klikker: Du kan kjøpe en klikker fra dyrebutikker eller bruke en annen distinkt lyd som du kan lage konsekvent.
 2. Godbiter: Velg små, smakfulle godbiter som hunden din elsker. Disse vil være belønningen du gir etter hver klikk.

Når du har alt du trenger, kan du følge disse trinnene for å komme i gang:

Trinn 1: Innføring av Klikkeren

Første trinn er å introdusere klikkeren for hunden din. Her er hva du kan gjøre:

 1. Finn et rolig sted uten forstyrrelser.
 2. Klikk en gang og gi deretter hunden en godbit umiddelbart.
 3. Gjenta denne øvelsen flere ganger slik at hunden begynner å assosiere klikkelyden med belønningen.

Trinn 2: Markering av Ønsket Atferd

Når hunden din har forstått at klikkelyden betyr belønning, kan du begynne å markere ønsket atferd. Her er trinnene:

 1. Vent til hunden din utfører en ønsket atferd, for eksempel å sitte.
 2. Idet hunden setter seg, klikk og gi deretter umiddelbart en godbit.
 3. Gjenta denne øvelsen flere ganger for å styrke koblingen mellom klikket og belønningen.

Trinn 3: Forming av Atferd

Forming av atferd handler om å bryte ned ønsket atferd i mindre trinn og gradvis bygge opp til den fulle atferden. Her er hva du kan gjøre:

 1. Klikk og belønn når hunden nærmer seg ønsket atferd. For eksempel, hvis du ønsker å lære hunden å rulle rundt, kan du klikke og belønne når den ligger på siden.
 2. Etter hvert som hunden blir mer fortrolig med prosessen, kan du begynne å være mer selektiv med belønningene og kun belønne når hunden gjør fremskritt mot den fulle atferden.

Trinn 4: Generalisering av Atferd

Når hunden din har lært en bestemt atferd, må du hjelpe den med å generalisere den til forskjellige situasjoner og omgivelser. Her er noen tips:

 1. Bytt treningssted: Trene hunden din i ulike rom eller utendørs for å hjelpe den med å generalisere atferden.
 2. Bytt kommandoord: Bytt på kommandoordene du bruker for å sikre at hunden forstår atferden uavhengig av ordlyden.
 3. Introduser distraksjoner: Gradvis introduserer ulike distraksjoner mens du trener hunden din for å hjelpe den med å holde fokus i forskjellige situasjoner.

** Finn en Klikker som Passer deg i Petster.no sitt Store Utvalg av Klikkere **

Vanlige Feil å Unngå

Selv om klikkertrening kan være svært effektivt, er det noen vanlige feil som du bør unngå:

 1. Feil timing: Vær oppmerksom på timingen av klikket for å sikre at hunden kobler det til riktig atferd.
 2. For mange kommandoer: Hold deg til enkle kommandoer og unngå å overvelde hunden med for mange instruksjoner på en gang.
 3. Manglende konsistens: Vær konsekvent i bruk av klikkeren og belønningene for å sikre at hunden din forstår forventningene.

Ofte Stilte Spørsmål (FAQ)

Når kan man Begynne med Klikkertrening?

Du kan begynne med klikkertrening så snart valpen din har fått litt grunnleggende opplæring og kan fokusere i korte perioder. Vanligvis kan valper begynne med klikkertrening når de er rundt 8-10 uker gamle. Det er viktig å huske at valper har kort oppmerksomhetsspenn, så treningsøktene bør være korte og hyppige for å unngå å overvelde dem.

Hvordan Begynne med Klikkertrening?

For å begynne med klikkertrening trenger du en klikker og noen godbiter. Følg disse trinnene for å komme i gang:

 1. Introduser klikkeren til hunden din ved å klikke og gi en godbit umiddelbart etterpå. Gjenta dette flere ganger slik at hunden forstår at klikket betyr belønning.
 2. Når hunden har lært å koble klikket med belønningen, kan du begynne å markere ønsket atferd ved å klikke og belønne når hunden gjør noe riktig. For eksempel, klikk og belønn når hunden setter seg eller gir labben.
 3. Gradvis form ønsket atferd ved å klikke og belønne små fremskritt mot den fulle atferden. Belønn kun når hunden nærmer seg ønsket oppførsel.
 4. Generaliser atferden ved å trene i ulike omgivelser og introdusere ulike distraksjoner etter hvert.

Hvorfor Klikkertrening?

Klikkertrening har mange fordeler. Ved å bruke klikkeren som et tydelig signal kan du kommunisere med hunden din på en presis og positiv måte. Noen av fordelene inkluderer:

 • Tydelig kommunikasjon: Klikkeren gir en klar tilbakemelding til hunden om ønsket atferd.
 • Presis timing: Klikket markerer øyeblikket ønsket atferd skjer, noe som hjelper hunden å forstå hva som belønnes.
 • Positiv forsterkning: Klikkertrening fokuserer på belønning og positiv forsterkning, noe som gjør treningen morsom og motiverende.
 • Fremmer læring: Ved å bryte ned atferd i mindre trinn, kan du gradvis trene hunden til å utføre komplekse oppgaver.

Hva er Klikkertrening?

Klikkertrening er en form for positiv forsterkningsteknikk som bruker en klikker eller klikkelyd til å markere ønsket atferd hos hunden. Klikkeren fungerer som et signal som forteller hunden at den har gjort noe riktig, og deretter belønnes hunden umiddelbart. Det er en effektiv og belønningsbasert metode for å trene hunder.

Hjelper Klikkertrening Mot Bjeffing?

Ja, klikkertrening kan være nyttig for å håndtere bjeffing hos hunder. Du kan bruke klikkertrening til å lære hunden en alternativ atferd som den kan utføre i stedet for å bjeffe når den opplever stimuli som utløser bjeffing. Ved å klikke og belønne ønsket atferd, kan du gradvis endre hundens reaksjonsmønster og hjelpe den med å håndtere bjeffing på en mer hensiktsmessig måte.

Hva Skal man Lære Valpen Først?

Når du trener en valp, er det viktig å fokusere på grunnleggende lydighetstrening før du går videre til mer avanserte triks og oppgaver. Noen av de første tingene du kan lære valpen din inkluderer:

 1. Navnet sitt: Lær valpen å kjenne igjen og svare på navnet sitt. Dette er nyttig for å etablere kommunikasjon og oppmerksomhet.
 2. Sitt: Lær valpen å sitte på kommando. Dette er en grunnleggende kommando som er nyttig i mange situasjoner.
 3. Gå pent i bånd: Trene valpen til å gå ved foten uten å trekke i båndet. Dette er viktig for å ha kontroll under turer.
 4. Kom: Lær valpen å komme på kommando. Dette er en viktig kommando for sikkerhet og lydighet.

Ved å fokusere på disse grunnleggende kommandoene først, legger du et godt fundament for videre trening og utvikling av valpens ferdigheter.

** Finn en Klikker som Passer deg i Petster.no sitt Store Utvalg av Klikkere **

Avslutningsvis

Klikkertrening er en flott metode for å trene hunden din ved hjelp av positiv forsterkning.

Ved å bruke en klikker og belønninger kan du tydelig kommunisere ønsket atferd til hunden din og motivere den til å lære nye triks og oppføre seg på ønsket måte.

Husk å være tålmodig, konsekvent og positiv i treningen din. Med litt praksis og øving vil du og din hund mestre klikkertreningens kunst! Ha det gøy, og bygg et positivt forhold til hunden under treningen.

Lykke til!

Les Også