Dårlig Ånde Valp: Hvordan Bli Kvitt den Fæle Lukten

«Dårlig ånde valp». «Valp som lukter ekkelt». «Hund stinker i munnen». Dette er alle vanlige fraser som får flere hundre søk på internett hver dag!

Og med god grunn:

Det finnes mye fæl lukt ute i den store verden – men bare en håndfull slår lukten av en valp med dårlig ånde. Æsj!

Ilovedogs Sommerkampanje

Hvordan kan noe så søtt produsere en så grusom lukt?

Men en valp med dårlig ånde lukter ikke bare ekkelt – det kan også være tegn på et helseproblem. Så før du propper hunden full av preparater som fjerner den vonde lukten, prøv først å finne ut hva som forårsaker problemet – og hvordan du eventuelt kan behandle det.

Altomhunden.no ønsker å være transparent. Om du kjøper et produkt via våre lenker vil vi tjene en liten provisjon. Vi vil også tjene en liten provisjon om du trykker på en av våre bannerreklamer. Takk for at du støtter altomhunden.no! Vi setter pris på deg!

Dårlig Ånde Valp: Mulige Årsaker

Stort sett er det en veldig god grunn til hvorfor noen hunders ånde lukter vondt. Her er de vanligste årsakene:

Munnhygiene og Periodontitt

De vanligste årsakene til dårlig ånde hos hunder er dårlig munnhygiene og periodontitt (tannkjøttbetennelse).

Akkurat som hos mennesker, kan oppbygging av plakk og tannstein føre til utvikling av bakterier som igjen forårsaker dårlig ånde. Hvis hunden din ikke er en tygger, og den heller ikke får seg regelmessig tannpuss, er plakkoppbygging sannsynligvis årsaken til dårlig ånde.

Hund Med Elektrisk Tannkost i Munnen

Over tid kan dårlig munnhygiene føre til periodontitt (tannkjøttbetennelse). For mye plakk og tannsteinoppbygging kan skyve tannkjøttet vekk fra tennene, og eksponere nye områder i hundens munn for bakterier. Ikke bare kan hunden få betennelse i tannkjøttet, men det kan også føre til hull, infeksjon, ødeleggelse av vev, tanntap og til og med pussdannelse.

Som du sikkert forstår har vi her en oppskrift på dårlig hundeånde!

Dårlig Kostholdsvaner

La oss være ærlig:

Hunder kan være ekle!

Og noen ganger kan deres heller usjarmerende vaner være grunnen til hundens illeluktende munn.

Hvis hunden liker å rote i søpla, eller har tilgang til annet delvis råtnede biologiske materialer, kan dens dårlige ånde også være et resultat av snacking uten tilsyn.

Eller enda verre:

Hunden din har fått øynene opp for katteekskrementer (ja, mange hunder elsker dette) – og en husholdning hvor katt og hund lever om hverandre kan by på en rekke fristelser for den stakkars hunden. En hund som spiser bæsj gir ikke bare stinkende ånde, men det er også svært uhygienisk!

Om spising av kattebæsj ikke er ekkelt nok – noen hunder foretrekker å spise sin egen bæsj, eller til og med andre hunders bæsj. På fagspråket kalles dette koprofagi, huff!

Diabetes

Hvis hundens dårlige ånde har en søt eller fruktig lukt må du bestille time hos veterinæren din.

Søtt, fruktig pust er et symptom på diabetes – en alvorlig, men behandlingsbar tilstand. Snakk med veterinæren din om de andre symptomene på diabetes, som hyppig drikking og vannlating, og bestill en time for å få hunden din undersøkt.

Nyresykdom

En hund som spiser bæsj kan ha pust som lukter bæsj, men hvis hundens pust lukter urin, er det mest sannsynlig ikke fordi den har drukket urin.

Urinlukt i hundens pust er et tegn på nyresykdom, og krever veterinærbesøk. Nyresykdom er alvorlig og kan være et symptom på et enda større medisinsk problem.

Leversykdom

Hvis hundens pust er VIRKELIG fæl og den også kaster opp, viser mangel på matlyst, og har et gult skjær i tannkjøttet, kan dette være tegn på at hunden har et leverproblem.

Som nyresykdom kan leverproblemer være tegn på en alvorlig tilstand, og det er viktig at du får hunden til veterinæren eller akuttmottaket så snart som mulig.

Hvordan Behandle Dårlig Ånde hos Hund

Like viktig som det er å forstå de underliggende årsakene til hundens dårlige ånde, er å vite hvordan vi kan bli kvitt problemet.

Å kurere dårlig ånde avhenger av årsaken, men heldigvis finnes det ganske mange behandlingsalternativer.

Hvis plakk, tannstein og periodontitt er årsak til hundens dårlige ånde, er det beste du kan gjøre å planlegge en avtale hos veterinær. Kanskje en tannbehandling kan være en god løsning?

Nærbilde av Veterinær som Renser en Hunds Tenner

Under veterinærbesøket vil det tas blodprøver for å sikre at hunden din kan håndtere anestesi, og veterinæravtalen er også et flott tidspunkt for å utelukke andre mulige årsaker til hundens dårlige ånde. Under selve tannbehandlingen må veterinæren din fjerne løse eller skadede tenner, avhengig av periodontittens omfang.

For å få has på snacking uten tilsyn, vil sikring av søppel og begrensning av hundens tilgang til ubehagelige utendørsfunn – som døde dyr og annet forråtnet biologisk materiale løse dette problemet. Å plassere kattekassen utenfor hundens rekkevidde er en enkel løsning som eliminerer hundens tilgang til katteavføring – med mindre katten også går på do i hagen. Når du er ute med hunden, plukk opp dens avføring omgående slik at du ikke risikerer at den tar seg en bit når du snur ryggen til…

Diabetes, nyre, og leversykdom er alle tilstander som krever behandling av en veterinær.

Når det underliggende problemet er løst, bør også hundens dårlige ånde forsvinne.

Hvordan Forhindre Dårlig Ånde Hos Hund?

Den enkleste måten å forhindre dårlig ånde hos hunden er å pusse dens tenner regelmessig. Tannpuss reduserer plakk og fremmer bedre munnhygiene, omtrent som hos mennesker. Og med litt trening lærer de fleste hunder å glede seg over å få pusset tennene.

Hundetannkrem er formulert spesielt for hunder. Aldri puss hundens tenner med tannkrem beregnet på mennesker. Denne kan inneholde ingredienser som er giftige for hunder, som for eksempel xylitol.

Å gi hunden din rikelig med tyggeleker og godbiter hjelper den med å ta vare på tennene sine på naturlig vis. Tygging forhindrer oppbygging av plakk og tannstein og det er også en ypperlig måte å forhindre kjedsomhet. Bare sørg for at du velger hundetyggeleker som passer både til hundens størrelse og alder.

Små raser kan kreve mer tannpleie enn store raser, siden de er mer utsatt for periodontitt. Mindre raser har en tendens til å ha tenner som er nærmere hverandre, noe som fremmer oppbygging av plakk og tannstein. Sørg derfor for at du gir hunden mange tyggeleker fra ung alder og at du pusser dens tenner regelmessig.

Nærbilde av en Liten Hund Før Tannbehandling

Ved å sørge for at hunden din har et balansert kosthold med et for av høy kvalitet, kombinert med masse mosjon og regelmessige besøk hos veterinær, kan du forebygge og forhindre systemiske lidelser som diabetes. I tillegg hjelper det med å holde hunden din frisk, og kan hjelpe veterinæren din til å finne ut den underliggende årsaken til hundens dårlige ånde før den blir for ille.

Det finnes flere forskjellige produkter annet enn tannkrem – som både spesielle tygg beregnet for tannhelse og stoffer du kan tilsette i hundens vann. Hør med veterinæren din for anbefalte produkter.

Si farvel til hundens dårlige ånde ved å bestille time hos veterinæren din i dag. Ved en veterinærkonsultasjon kan dere diskutere mulige årsaker til hundens dårlige ånde, og også gode behandlingsalternativer.

Som med de fleste helseproblemer, er forebygging den beste kuren. Så finn frem børsten og hundetannkremen og begynn å pusse hundens tenner minst en gang om dagen – fra og med i dag!

De Beste Produktene for å Motvirke Dårlig Ånde Hos Hund

Munnhelsekit for Hund

Denta Godbiter

Tannrensende Leke

Hurtigvirkende Tanngel

Sett Med Tannkrem og Tannbørste

Les Også