23 Giftige Planter for Hunder: Alt du Trenger å Vite om Giftige Busker, Trær og Blomster

Det finnes en rekke giftige planter for hunder, mens noen av dem er vanlig å finne fritt i naturen – er andre faktisk hyppig brukt i et typisk, norsk blomsterbed.

Mens noen planter «bare» kan forårsake ubehag, kan andre gjøre hunden din syk – og i verste fall er det også arter som kan være dødelig!

Her er en oversikt over busker, blomster og trær som alle er farlig for hunden din:

Ilovedogs Sommerkampanje

7 Busker som er Giftig for Hund

Azalea og Rhododendron

Brukt hyppig i kommunale bed og parker – men også funnet fritt i naturen. Hele denne slekten med busker er ekstremt farlig for hunder. Å spise selv noen få blader kan forårsake alvorlige konsekvenser – inkludert oppkast, diaré, sikling, lammelser, sjokk, koma og død.

Kristtorn

Varianter inkluderer amerikansk kristtorn, engelsk kristtorn, japansk kristtorn og julekristtorn.

Selv om noen er mindre giftige enn andre, bør du absolutt holde hunden borte fra enhver variant. Å spise bladene kan føre til oppkast, diaré og mage-tarmskader på grunn av plantens piggete blader.

Symptomer inkluderer intens leppeslikking, smatting, sikling og hoderisting.

Hortensia

Med høye konsentrasjoner av giftige stoffer i blomstene og bladene, kan inntak – spesielt av blader og blomster, forårsake sløvhet, diaré, oppkast og andre gastrointestinale plager.

Med andre ord:

Styr unna!

Eføy

Eføy er en relativt vanlig del av landskapet. Bladene til visse typer eføyplanter er farlig for hunder, men vanligvis ikke dødelig. Svelging kan blant annet føre til; økt spyttproduksjon og påfølgende sikling, oppkast, diaré, hoven munn og tunge, og i verste fall pustevansker.

Oleander

Alle deler av denne populære prydbusken er faktisk giftige for både mennesker og hunder.

Hvis hunden din får i seg blomstene eller bladene, kan den oppleve ekstremt oppkast, unormal hjertefrekvens – og til og med død.

Andre tegn å se etter inkluderer skjelvinger, sikling, anfall og slapphet.

Peoner

Disse nydelige blomstrende plantene inneholder giftstoffet paeonol i barken, og kan forårsake oppkast og diaré hvis de inntas i større mengder.

Sagopalmer

Ofte brukt som en prydbusk i tempererte soner, regnes Sagopalmen som en av de mest giftige plantene for hunder.

Hver del av planten er giftig, spesielt frøene. Inntak av bare noen få frøkapsler kan føre til akutt leversvikt.

Både Plantasjen og Ikea selger flotte Sagopalmer som leveres i potte – men om du har hund: Styr unna! Ta heller med deg en annen plante, så gjør du samtidig omgivelsene litt tryggere for din firbente venn.

Symptomer inkluderer oppkast, diaré og blodig avføring, nedsatt appetitt, og neseblod.

6 Trær Som er Giftige for Hunder

Svartvalnøtt

Treet i seg selv er ikke farlig, men nøttene som faller til bakken kan være det.

Nøttene brytes raskt ned i naturen, og det går ikke lang tid før de produserer muggsopp. Når en hund får dem i seg, forårsaker nøttene ofte fordøyelsesbesvær – og til og med anfall.

Paternostertre

Bærene, bladene, barken og blomstene på dette treet inneholder alle giftstoffer som kan resultere i alt fra oppkast og diaré – til slapphet, langsom hjertefrekvens, anfall og sjokk.

Frukttrær

Frukten til trær som plomme, aprikos, fersken og til og med avokado inneholder stein, og frøene til kirsebær og epler inneholder giftstoffer som kan gjøre hunden din syk – og som dessuten kan være en kvelningsfare.

Selv om hunden bare spiser frukten, kan det å spise for mye frukt også føre til diaré

Hestekastanje

Dette treet inneholder saponin, som forårsaker oppkast og diaré, utvidede pupiller, påvirker sentralnervesystemet, og kan også føre til kramper og koma.

Barlind

Alle varianter av denne prydbusken – fra de minste til de gigantiske trærne, inneholder farlige giftstoffer som kan være dødelige for hunder. Symptomer inkluderer skjelvinger, oppkast, pustevansker og anfall. Akutte hjertestans kan også forekomme ved inntak.

På grunn av de lysegrønne bladene og røde bærene, er de populære og hyppig brukte dekorasjoner – men de bør IKKE brukes i hjem hvor det bor hunder.

Andre Nøttetrær

Som en generell regel skal hunder styres unna nøtter.

Unngå å la hunden spise nøttene fra mandel, pecan, hickory, valnøtt – eller andre nøttetrær. Svelging av nøtter kan forårsake mage/ tarmproblemer, og også blokkeringer i fordøyelsessystemet.

10 Blomster og Løker som er Giftige for Hunder

Høstkrokus

Disse høstblomstrende plantene inneholder kolkisin, som ved for høyt inntak er ekstremt giftig. Forgiftning kan forårsaker gastrointestinal blødning, alvorlig oppkast, nyre- og leverskade, samt respirasjonssvikt.

Symptomene kan bli forsinket i flere dager, så ikke vent med å søke veterinærhjelp hvis hunden din har fått i seg noen del av denne planten.

Begonia

Ofte brukt som potteplante, disse knollene kan forårsake munnirritasjon og problemer med svelget ved inntak.

Krysantemum

Disse vanlige blomstene inneholder laktoner og pyretrin, som forårsaker tarmirritasjon hos hunden.

Selv om den ikke er dødelig, kan det å spise hvilken som helst del av planten resultere i oppkast, diaré, overdreven sikling, hudutslett og tap av koordinasjon.

Påskelilje

Inntak av hvilken som helst del av planten, spesielt løken, kan forårsake alvorlige oppkast, sikling, skjelvinger, pustebesvær, kramper og hjerteproblemer.

Revebjelle

Vi har vel alle i løpet av vår oppvekst blitt advart om å plukke på revebjeller?

Alle deler av disse høye og vakre blomstene – fra frøene til kronbladene, er ekstremt giftige! Svelging kan forårsake hjertesvikt og til og med død.

Storknebb (Geranium)

Alle varianter av denne vanlige potteplanten er giftige for hunder. Symptomene inkluderer sløvhet, lavt blodtrykk, hudutslett og tap av matlyst.

Iris

Inntak av hvilken som helst del av planten kan forårsake hudirritasjon, sikling, diaré, oppkast og sløvhet.

Lilje

Med så mange forskjellige varianter av liljer, er det vanskelig å huske hvilke som er farlige og ikke. Noen – for eksempel dagliljer – er ekstremt giftige for katter, men forårsaker bare gastrointestinale plager hos hunder.

Andre, som Kalla (Zantedeschia), frigjør et stoff som brenner og irriterer hundens munn og mage – og symptomene kan være milde til alvorlige.

En tommelfingerregel er å behandle alle liljer som om de er giftige.

Liljekonvall

Symptomer på inntak inkluderer diaré, oppkast, fall i hjertefrekvens og hjertearytmi.

Tulipan og Hyasint

Løken er den mest giftige delen, men alle deler av disse tidligblomstrende plantene kan være skadelige for hunder og forårsake irritasjon i munn og spiserør.

Typiske symptomer inkluderer overdreven sikling og oppkast.

Hvis mange løker blir spist, kan symptomene inkludere økt hjertefrekvens og uregelmessig pust. Med behandling fra en veterinær blir hunder vanligvis friske uten ytterligere skadevirkninger.

Hvor Kan du få Hjelp om du Tror Hunden Din Har Spist en Giftig Plante?

FirstVet tilbyr hjelp fra 7-24, alle dager i året. Som verdens største leverandøren innen telemedisin til dyr, har FirstVet et solid kompetanseteam i ryggen. Via en videokonsultasjon kan du få hjelp med spørsmål om forgiftning, samt generelle helseproblemer knyttet til sykdom, skade, ernæring og veiledning til når en hund bør undersøkes fysisk av en veterinær.

Konsultasjon hos FirstVet er inkludert i de fleste hundeforsikringer.

Den beste kuren for å forhindre at hunden din blir forgiftet er forebygging. Undersøk hagen din og identifiserer planter som kan være farlige. Begrens deretter hundens tilgang til dem. Om du er i tvil, søk profesjonell hjelp.

Hunden Min Har Spist en Giftig Plante – Hva Gjør Jeg?

Hvis du mistenker at hunden din har spist noe giftig, følg disse trinnene:

Kontakt veterinær så snart som mulig. For videokonsultasjon kan FirstVet kontaktes.

  1. Prøv å identifisere planten ved å ta en prøve av den, ta et bilde – eller ved å samle hundens oppkast i en plastpose.
  2. Når du kommer til veterinæren, deltar på videokonsultasjon, oppgi så mye informasjon som mulig, inkludert:
    • Hvilken plante mistenker du hunden har spist? Og når klokken skjedde det?
    • hundens vekt.
    • Eventuelle symptomer hunden din viser.
  3. Under ingen omstendigheter bør du fremkalle brekninger med mindre veterinæren instruerer deg om det. Spesifikke plantegifter krever spesifikke behandlinger – og oppkast kan i noen tilfeller gjøre skaden verre.
  4. Ta myten om at hunder instinktivt unngår farlige planter med en god klype salt. Mens dette i noen tilfeller stemmer for dyr i naturen, har ikke en hund evnen til å skille mellom trygge og utrygge planter.

Les Også