Hunden Min har Spist Sjokolade: Hva Gjør Jeg?

Hunden min har spist sjokolade, hva gjør jeg nå?

Sjokolade er giftig for hunder. Avhengig av typen og mengden sjokolade som konsumeres – og vekten til hunden din, kan konsum av sjokolade forårsake en alvorlig medisinsk nødsituasjon. Hvis du vet at hunden din har spist sjokolade, er det derfor viktig å overvåke den for tegn på forgiftning – og det anbefales også at du kontakter veterinær.

Finn ut hvor mye sjokolade som er for mye, hvilke typer sjokolade som er de farligste, og hvilke faresignaler du må være observant på.

Ilovedogs Sommerkampanje

Hvorfor Sjokolade er Giftig for Hunder

Sjokolade inneholder både teobromin og koffein, som begge kan øke pulsen og stimulere nervesystemet til hunder. Risikoen for at hunden din blir syk av å få i seg sjokolade avhenger av typen og mengden sjokolade som konsumeres, samt hundens vekt. Konsentrasjonene av disse giftige stoffene varierer mellom ulike typer sjokolade. Her er noen typer sjokolade oppført i rekkefølge etter teobromininnhold:

 • Usøtet kokesjokolade 14-16 mg/g
 • Kakaopulver12 mg/g
 • Mørk sjokolade 5-8 mg/g
 • Melkesjokolade 1,2 mg/g

Å vite hvor mye og hva slags sjokolade hunden din spiste, kan hjelpe deg og veterinæren med å avgjøre hvor kritisk situasjonen er. Generelt oppstår milde symptomer på sjokoladetoksisitet når en hund får i seg 20 mg metylxantiner (koffein, teobromin, eller teofyllin) per kilo kroppsvekt. Hjertesymptomer på sjokoladetoksisitet forekommer rundt 40 til 50 mg/kg, og anfall forekommer ved doser høyere enn 60 mg/kg.

Enkelt forklart betyr det at en svært bekymringsfull dose sjokolade er omtrent 30 gram melkesjokolade per kilo kroppsvekt. Altså kan inntak av én 60 gram Freia melkesjokolade få alvorlige konsekvenser – spesielt for små hunder.

Å spise en smule sjokoladekake eller en veldig liten bit av en sjokoladeplate vil derimot sannsynligvis ikke ta livet av hunden din – i hvert fall ikke om den er en større rase. Men sjokolade bør allikevel ikke under noen omstendigheter gis som belønning eller godbit til din firbente venn!

TIPS: Ved å bruke denne smarte kalkulatoren kan du raskt og enkelt finne ut hvilke mengde sjokolade som er farlig for din hund.

Hva er Tegnene på Sjokoladeforgiftning?

Tegn på sjokoladeforgiftning vises vanligvis innen 6 til 12 timer etter inntak – og kan vare i opptil 72 timer. Her er noen av symptomene:

 • Oppkast
 • Diaré
 • Rastløshet
 • Økt vannlating
 • Skjelving
 • Forhøyet, eller unormal hjertefrekvens
 • Anfall
 • Kollaps og død

Merk: Eldre hunder og hunder med hjertesykdommer er mer utsatt for plutselig død fra sjokoladeforgiftning. Så om du har en eldre hund som har fått i seg sjokolade – ring veterinær!

Hunden Min har Spist Sjokolade: Hva Gjør Jeg?

Hvis du mistenker at hunden din har konsumert sjokolade, ring veterinær umiddelbart for råd. Basert på hundens størrelse, samt mengde og type sjokolade den har spist, kan veterinæren komme med anbefalinger ag veiledning.  Typisk vil dette være at du overvåker hunden for de kliniske symptomene som er oppført ovenfor – hvorpå du ringer tilbake hvis tilstanden forverres.

I andre tilfeller kan veterinæren foretrekke at du tar med hunden inn på klinikken. Hvis kjæledyret ditt konsumerte sjokoladen for mindre enn to timer siden, kan veterinæren fremkalle brekninger og gi den aktivt kull – som vil jobbe for å få giftstoffene ut av kroppen uten at de absorberes i blodet.

For mer alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med ytterligere behandling – som for eksempel medisiner eller IV-væsker.

Hunder som lider av anfall, må kanskje innlegges og overvåkes på klinikken over natten.

Hvordan Forhindre at Hunden din Spiser Sjokolade

Selv om små mengder melkesjokolade kanskje ikke forårsaker et problem hos større hunder, anbefales det fortsatt ikke å bruke sjokolade som godbit. For å forhindre at hunden din sniker til seg sjokolade når du ikke følger med, følg disse tipsene:

Legg Vekk Sjokoladen

Sørg for at all sjokolade – inkludert kakaopulver og «rett i koppen» sjokolade, oppbevares der hunden ikke kan nå dem. Overskap, de øverste hyllene på kjøkkenet – eller eventuelt i en hylle bak en lukket bod dør. Minn barna og gjestene dine på at sjokolade bør oppbevares utenfor hundens rekkevidde og ikke ligge på benkeplater, bord eller i vesker.

Ha dette i bakhodet også i løpet av høytiden, og sørg for å plassere snopeskålen, påskeegget, Sfinx-konfekten, julestrømper og sjokoladekalenderen, et sted der en hund ikke får tak i dem.

Innøv Kommandoen «Bli»

Kommandoen «bli» er ekstremt effektivt for å hindre hunder i å spise noe som faller på bakken. Be hunden din «bli», og gå så å plukk opp det som falt på gulvet. For øvrig er det også en veldig enkel kommando å lære bort.

Gi Hunden et «Eget Hjem i Hjemmet»

Den kanskje tryggeste måten å sikre at hunden din ikke spiser noe skadelig når du ikke følger med er å gi den et eget «meg sted». Kjøp en komfortabel hundeseng, og sett den et rolig sted i hjemmet. Lær hunden å opp til å benytte seg av plassen sin når den trenger et komfortabelt og trygt sted å trekke seg tilbake til når den vil være alene. Tilby leker, en Kong, et favoritt-teppe og godbiter for å hjelpe hunden til å føle at plassen er hans personlige plass i huset.

Har kan du finne både deilige senger og tepper som kan danne et ypperlig for en egen kosekrok til hunden din.

Les Også