Stresset Hund: Symptomer Som må Tas på Alvor

Ofte, når en hund har bitt en person, er historien «den bet uten noe grunn». Men sannheten er at hunder biter sjeldent uten noe forvarsel. Som oftest viser en stresset hund symptomer på uro, en hund som føler seg truet viser tenner og en hund som er aggressiv viser det med hele kroppen.

Hunder kommuniserer ved å bruke kroppsspråk, og det er vår plikt som hundeeiere å kjenne til språket – og forstå hva hunden prøver å fortelle oss. Ved å lære oss hundens språk kan vi redusere dens stress og på den måten avverge mulige farlige episoder. Det er flere signaler å se etter for å tyde om hunden er stresset:

Stresset Hund: Symptomer og Tegn å se Etter

Knurring

Knurring er en ganske opplagt måte å tyde om hunden din er ukomfortabel på et vis. Det kan bety at noen er for nærgående, at den føler seg truet, eller at hunden har vondt et sted. Knurring er i utgangspunktet ikke et aggressivt signal, heller en advarsel på at hunden føler seg ukomfortabel på et vis.

Mange hundeeiere prøver å avvenne hunden med å knurre. DETTE MÅ DU IKKE FINNE PÅ Å GJØRE! Om hunden får skjenn eller straff for å knurre, kan det ende med at den dropper det advarende signalet neste gang den er ukomfortabel – og går direkte for bitt i stedet. Ikke straffe hunden for knurringen, respekter heller signalet og finn ut hva årsaken til knurringen er. Om hunden knurrer på mennesker når den spiser – gi den fred under måltidet. Om hunden knurrer til deg når du tar fra den tyggebenet, gjør en byttehandel i stedet. Du tar beinet, mens hunden får en godbit i retur.

Klynking og Bjeffing

En del hunder kan ikke kontrollere klynkingen sin når de er stresset da dette kommer på ren refleks. Men, for oss mennesker er hundens klynking et tegn på at noe gjør hunden urolig. Hva uroer hunden? Kan du ta vekk det stressende elementet? Eller kan du avlede? Dette gjelder også for bjeffing. Bjeffingen kan nødvendigvis ikke kontrolleres, men hunden prøver å fortelle deg at noe gjør den stresset og urolig.

Men:

Hunden kan også bjeffe av andre grunner enn stress. Lek, moro, glede – triggerne er mange. Se an konteksten for å forstå om det er stress som forårsaker bjeffingen eller noe annet.

Kroppsspråk

Det finnes bøker på flere hundre sider som omhandler hundens kroppsspråk og «de dempende signalene», et uttrykk som er utviklet av hundetrener Turid Rugaas. Turid så at hunder har mer enn 30 måter å unngå stressende situasjoner på, og at den selv bruker teknikker for å roe seg ned. Når de bruker disse signalene prøver de å dempe situasjonen, eller fortelle deg eller en annen hund at de ikke er en trussel.

Stress-signaler å se etter er når:

  • hunden viser hviten i øynene,
  • bretter ørene ned,
  • bretter inn halen under seg,
  • pelsen «står» på ryggen,
  • hunden slikker seg manisk rundt munnen,
  • manisk gjesping,
  • og pesing.

At hunden unngår direkte øyekontakt, eller ser vekk kan også være et signal på stress. Dette er vanlig å se hos hunder som føler seg «skyldig», men det er faktisk bare hunden som reagerer på din stemme og kroppsspråk – og den sanser at noe er galt.

Men:

Ikke legg all din lit til hundens kroppsspråk. Noen hunder kan for eksempel få «ståpels» når de er overstimulert eller super-giret – det betyr nødvendigvis ikke at hunden er stresset eller nervøs.

Hunden Fryser

Når hunden din fryser, eller blir stiv som en pinne, er de ofte stresset av noe de ser. Fø i tiden ble dette sett på som at hunden underkastet seg noen, men i moderne hundetrening tolker man dette signalet som at hunden «slår seg av». Dette kan være skadelig for både deg og hunden din. Når hunden fryser er den så stresset at den ikke klarer å håndtere situasjonen, og neste skrittet dens kan bli å bite.

Manisk Løping

Når hunden løper frem og tilbake som besatt er det et tegn på at den er så stresset at den ikke finner roen. Om dette skjer en sjelden gang – over korte perioder, er det nødvendigvis ikke et problem. Men ved å observere hunden når den suser hvileløst rundt i stuen kan man fort plukke opp hint om hava som trigger denne adferden.

For eldre hunder kan dette være et tegn på demens. Om du har en eldre hund som traver rundt i stuen – kontakt veterinær snarest!

Hunder er Forskjellige

Husk:

For alle disse tegnene på stress, er det viktig å huske at man må tolke signalene basert på den individuelle hunden og konteksten signalene vises i. Noen hunder kan knurre, eller «snakke» mens den leker. Det kan bety at hunden begynner å bli i overkant giret og trenger en pause, men det kan også være at dette bare er måten den leker på. Å bli kjent med hunden sin er nøkkelen til å forstå den. Om du er bekymret for hundens atferd, er det en god ide å snakke med en profesjonell hundetrener. Eller, om hundens adferd plutselig endrer seg nærmest over natten, ta kontakt med en veterinær.

Hvordan Roer Man en Stresset Hund

Som hundeeier må du også reflektere over din egen atferd rund hunden. Er DU en del av grunnen til hundens stress? Ved å ikke gi hunden tydelige beskjeder, stirre rett på den, eller straffe den om du er irritert, kan du være med på å bidra til at hunden føler seg utrygg og stresset.

Den beste måten å roe en hund på er å identifisere hva som stresser den – og så fjerne triggeren. Alternativt, om det er en trigger hunden må lære seg å leve med, ta kontakt med en hundetrener som kan hjelpe hunden til å håndtere triggeren uten å bli stresset.

Noen ganger kan det være så enkelt som å ha et eget lukket område hvor hunden får maten sin. Eller å lære barna sine hvordan man omgås hunden på en sunn måte. Om hunden din hater å kjøre bil, eller sliter på nyttårsaften, finnes det spesifikke måter man kan jobbe med hunden for å redusere disse stressfaktorene.

Til syvende og sist handler det om å være oppmerksom på hundens kroppsspråk, slik at du kan lese deres stress-signaler for så å gjøre tiltak for å dempe angsten deres.

Avslutningsvis

Ved å kjenne hunden din, og tyde dens signaler, er du i stand til å skåne både hunden din og menneskene rundt den for potensielt ubehagelige situasjoner.

Husk:

  • Hunder bruker kroppsspråk og advarende signaler for å kommunisere til oss mennesker at de er stresset.
  • Knurring, bjeffing og ukontrollert løping, er alle signaler på at hunden din bygger opp stress.
  • Hundeeiere må lære seg å identifisere hundens triggere og advarende signaler slik at man kan hjelpe den med å unngå stressfremkallende situasjoner.

Som for oss mennesker, liker heller ikke hunder å være stresset. Og om man utsettes for nok stress, kan man utføre handlinger som gjerne ikke er helt gjennomtenkt. Dette gjelder også for en hund – hvor den ikke gjennomtenkte handlingen er å bite noen.

Behandle hunden med respekt på lik linje som øvrige familiemedlemmer så vil hundeholdet bli enklere både for deg og din firbente venn.

Les Også