Min Hund Tisser Inne: Hvorfor, og Hva Gjør Jeg?

Om din hund tisser inne, selv etter ukesvis med trening – helt etter boken – da er det lov å være frustrert.

Tissing inne er en utfordring som man må ta tak i så snart som mulig – og første skritt er å finne ut HVORFOR hunden tisser inne i huset.

Det kan være flere forskjellige grunner til at denne irriterende adferden ikke stopper, her er de viktigste:

Min Hund Tisser Inne: Hvorfor?

Vi omtaler det gjerne som upassende vannlating. Tissing inne i huset er et relativt vanlig problem for hunder, men man får stort sett kontroll på det i løpet av valpetiden. Om hunden din fortsatt er valp, der dette sannsynligvis grunnen til tissingen. Den er ikke blitt stueren enda og du må fortsette å jobbe sammen med valpen for å do-trene den.

Men:

Om hunden din er forbi valpestadiet og har vært stueren før er det sannsynligvis helt andre årsaker til adferden. Før vi begynner å spekulere og grave i adferdsproblemer må du først være sikker på at tissingen ikke skyldes et helseproblem som trenger behandling.

Problemer Med Urinrøret

Om hunden plutselig begynner å tisse innendørs (eller andre upassende steder), kan dette være forårsaket av en urinveisinfeksjon. Dette er en av de aller vanligste årsakene til upassende vannlating, og en av de vanligste helseproblemene hos hunder.

Ta en tur til veterinæren for en konsultasjon. Sannsynligvis vil veterinæren ønske en urinprøve av hunden. Om det viser seg at dere har med en urinveisinfeksjon å gjøre, er det antibiotika som er løsningen.

Andre mulige problemer dyrlegen kan oppdage er betennelse i urinblæren, krystalliseringer i urinen (dette er vondt!), blærestein, strukturelle endringer i urinveissystemet – eller til og med svulster. Men storparten av urinveisplager kan behandles med medisiner, kostsupplementer, eller endringer i hundens diett. I noen sjeldne tilfeller kan hunden trenge kirurgi for å bli kvitt problemet.

Inkontinens og Andre Helseproblemer

Inkontinens er ofte forbundet med eldre herremenn, eller gamle hunder – men til og med unge hunder kan faktisk utvikle inkontinens. Om hunden din lekker eller drypper – eller etterlater seg små skvetter med urin når den reiser seg etter en hvil, er inkontinens en god kandidat.

Om hunden din er inkontinent er det viktig å huske på at hunden ikke er klar over dette selv. Den vet ikke at den lekker og kan heller ikke kontrollere det selv. Heldigvis finnes det behandling for inkontinens!

Men:

Om hunden din med overlegg lager dammer med tiss på gulvet ditt, er det definitivt ikke inkontinens. Ta en prat med dyrlegen din for å avtale en test av hunden. Det er flere helseproblemer som kan føre til at hunden får problemer med urinveiene, som nyresykdom og diabetes. Veterinæren kan anbefale ytterligere testing om hunden har flere symptomer og behandlingen vil avhenge av den endelige diagnosen.

Aldrende Hunder

Valper kan ha uhell mens de fortsatt blir hustrent, men for eldre hunder er det andre årsaker til innendørs do-uhell. Eldre hunder kan bli både dement og senil – tilstander som kan føre til uheldig adferd som tissing inne. Disse hundene kan glemme at de er hustrent, eller rett og slett glemme at de er inne – og vips. Så var ulykken skjedd!

I noen tilfeller kan man behandle en dement hund med medisiner og andre supplementer. Det er heller ikke uvanlig at mennesker som eier en eldre hund med vannlatingsproblemer kler hunden med hundebleier når den er inne. Man kan også tildekke korger og seng med absorbenter som effektivt super opp urinen om ulykken er ute.

Problemer med nyrer er også noe som typisk forekommer hos eldre hunder. Nyretrøbbel er et annet argument for å involvere en veterinær så tidlig som mulig da ubehandlet nyresykdom kan få store konsekvenser for hunden.

Adferdsproblemer

Når veterinæren har ekskludert alle potensielle helseplager, er det sannsynlig at hunden din sliter med atferdsvansker.

Noen hunder, spesielt hannhunder, kan ha sterke markeringsbehov. Å markere er ofte drevet av sexhormoner, men det kan også bli en vane som fortsetter til og med etter at hunden er sterilisert.

En annen mulighet er at hunden din later vann når den blir oppgiret – eller at den gjør det som et tegn på underkastelse. Dette kan skje om hunden føler seg truet av noen eller noe. Det er ikke uvanlig at noen hunder skvetter litt om noen står over den og ser ned – spesielt og hunden er ung eller litt engstelig. Hunder kan også skvette litt fra seg om de blir redd eller stresset.

Gå grundig gjennom hjemmet ditt og rutinene deres for å identifisere noe som mulig kan trigge denne typen adferd. Har dere nylig fått et nytt kjæledyr i hjemmet? Har storken kommet med et nytt familiemedlem i form av en baby? Har noen i familien nylig dødd eller flyttet ut? Hunder er ofte særs var for miljøforandringer – og svaret på hvorfor hunden later vann inne kan ofte være knyttet til dette.

Men:

Hunden kan også bli påvirket av noe som foregår ute, og ta dette med seg inn i huset som upassende vannlating. Kanskje hunden din så en annen hund passere forbi, eller den hørte et høyt smell utenfra – eller kanskje det kjørte en brannbil forbi med full sirene?

Hvordan Stoppe Hunden Fra å Tisse Inne

Uansett hvor frustrert du er, IKKE gi opp hunden eller gi den vekk. Med litt arbeid kan dere løse dette! Det kan være at du trenger hjelp fra en ekspert – men fra deg selv kreves det uansett tålmodighet og fokus. Til å begynne med kan du prøve noen av disse tipsene:

Kjør en ny Runde Med Do Trening

Om hunden din tidligere har vært stueren, kan det være en ide å kjøre samme regimet på nytt. Ut å tisse etter hvert måltid, hver gang den drikker og etter hver lur. Prøv å ta hunden ut i hvert fall en gang i timen på dagtid. Ros, eller eventuelt gi godbit når den tisser ute.

Identifiser Potensielle Triggere

Prøv å finne ut om det finnes noen triggere som får hunden til å tisse inne. Fjern triggeren, eller om mulig, lær hunden din å leve med den. Eventuelt kan du forandre på elementer i hjemmet ditt for at triggerne skal påvirke hunden din mindre i hverdagen. Du kan også unngå triggere utendørs ved å planlegge lufteturene.

Du kan for eksempel unngå å gå forbi naboens aggressive hund når dere skal ut å gå på tur, eller gå en omvei for å unngå gravemaskinen som jobber med veiarbeid 200 meter nede i gaten. Ta på radio, eller invester i en hvit støy maskin om det er mye støy utenfor huset. Her gjelder det å være kreativ!

IKKE Straff Hunden

Aldri, jeg gjentar, aldri, slå eller skrik til hunden om den tisser inne. I stedet for at hunden da lærer at tissing inne er fy-fy, vil den i stedet lære at mennesker er uberegnelige og skumle vesener. Om hunden forbinder straff med tissing, kan det ende med at den heller ikke vil tisse ute mens du ser på. I stedet holder den seg til den kommer inn og du ikke ser…

Vask opp Ordentlig Når Uhellet er Ute

Vask skikkelig opp tisset – ikke bare tørk det opp med dopapir. Om du ikke får vekk lukten skikkelig vil hunden kjenne urinlukt innendørs og videre tenke at huset ditt er et helt ok sted å late vann.

Oppsøk Profesjonell Hjelp

Om du har prøvd alt, men resultatene ikke kommer – søk hjelp hos en ekspert på hundeadferd!

Avslutningsvis

Det kan være flere årsaker til hvorfor hunden din tisser inne – og det finnes også en rekke forskjellige tiltak du kan gjøre for å få bukt med problemet. Om sykdom eller helseplager er eliminert som årsak er det på tide å gå i sømmene på hundens adferd. Vær tålmodig og målrettet, om hunden din har vært stueren før, vil du klare å få den stueren igjen. Men det vil kreve innsats!