Utstyr til Napping av Hund: 8 Redskaper for Effektivt Pelsstell

Det finnes mye spesiallaget utstyr til napping av hund. Noe er verdt hver krone, mens annet kan man klare seg fint uten.

Noen napper hunden sin uten noe utstyr i det hele tatt, men for en effektiv og skånsom prosess kan det være greit å gå til innkjøp av et par basisredskaper.

Men før vi tar en gjennomgang av utstyret, la oss ta en titt på hva napping faktisk er – og hvorfor noen hunderaser må nappes.

Ilovedogs Sommerkampanje

Altomhunden.no ønsker å være transparent. Om du kjøper et produkt via våre lenker vil vi tjene en liten provisjon. Vi vil også tjene en liten provisjon om du trykker på en av våre bannerreklamer. Takk for at du støtter altomhunden.no! Vi setter pris på deg!

Hva er Napping av Hund?

Når man skal nappe hunden bruker man kort fortalt fingre – eller en trimmekniv, til å dra av (derav navnet nappe) hundens gamle pels. Dette skal dog KUN gjøres når hundens pels er moden for napping, slik at den kommer lett av når man får tak og drar. Man skal IKKE påføre hunden smerte ved å rive av pels som ikke er moden for napping.

Når er Pelsen Klar for å Nappes?

Pelsen er klar for å nappes når den kan dras av hunden uten at man bruker makt/ påfører hunden smerte. Stram hunden godt, grip litt pels med tommel og pekefinger, og dra forsiktig i vekstretningen. Om pelsen kommer greit av, og er grå innerst, er hunden klar for napping.

Hvorfor Nappe Hunden?

Ved å nappe hunden regelmessig sørger du for at hunden opprettholder en sunn, pen pels – som er smussavvisende og beskytter hunden mot elementene. Når hunden ikke kvitter seg med den «gamle» pelsen selv, gir vi den en hjelpende hånd ved å nappe den av. Om dette ikke gjøres vil overpelsen gradvis bli dårligere, og til slutt vil ikke hunden ha noe beskyttende overpels igjen.

Utstyr til Napping av Hund: Hva Trenger du?

Noen napper ved kun å bruke fingrene, mens andre foretrekker å bruke en trimmekniv. Ved å bruke trimmekniv er det lettere å få skikkelig tak, og man får følgelig mer pels av om gangen. Hva som passer deg best, må du erfare selv. Her er en liste over utstyret vi i altomhunden anbefaler:

Fingerhette (Fingerkondom) i Latex

Ved å bruke en fingerhette i latex når du napper hunden vil du ikke bare få bedre tak – men du vil også skåne fingrene (noe) for ubehaget som etter hvert oppstår når du har nappet en stund. Du kan enten gå for engangshetter som DISSE, eller de litt mer forseggjorte fingerhettene som kan gjenbrukes.

Underullskniv

En underullskniv vil effektivt hjelpe deg med å fjerne død pels, løst hår og underull. Kniven forenkler pelsstellet for både hunden og deg selv – og den vil heller ikke skade hverken hundens pels eller hud. Den brukes på hundens store kroppsdeler og vil skånsomt og effektivt fjerne underullen. Det finnes flere forskjellige modeller og typer underullskniver alt etter hvilke pelstype hunden din har. Disse tre dekker dog de flestes behov:

Kniv for Napping av Dekkpels

For napping av dekkpels vil en egnet kniv gjøre jobben både lettere og mer effektiv. Denne kniven med 19 rette tenner er ypperlig for behandling av hundens dekkpels.

Kniv for Presisjonsarbeid

Rundt ører og hundens ansikt er det greit å ha en super-fin kniv designet for presisjonsarbeid. Denne nappekniven er spesialdesignet for detaljnapping, og vil gi deg god kontroll for et perfekt resultat.

Tang for Napping i Øret

En tang for napping av hår i øret skal KUN brukes på hunder hvor dette er et behov. Det er også viktig at tangen brukes riktig – hårene skal «vris ut» ikke rykkes rett ut. Tangen brukes i kombinasjon med ørepudder for maksimalt tak.

Nappekniv for Terrier

For Terrier er det designet egne nappekniver spesielt egnet for rasen. Disse er utstyrt med et lavt antall grovere tenner – perfekt for både Terrier og Schnauzerpels.

Forkle for Mindre Pelssøl

Om du vil minske mengden hår og pels som blir sittende igjen på klærne dine kan det være greit å ikle seg et forkle. Føl deg som en profesjonell hundeklipper med dette artige forklet!

Striglehanske

Når nappingen er over kan det være greit å gå over hundens pels med en striglehanske. Striglehansken vil gi hunden deilig massasje, samtidig som du får fjernet hår og støv fra hunden.

Avslutningsvis

Det er hverken vanskelig eller komplisert å nappe hunden – men det kan trenges litt øving før man er i stand til å se når pelsen er moden for en runde. Ved å bruke utstyret jeg har vist over vil du i hvert fall være skodd utstyrsmessig for jobben, erfaringen vil komme etter hvert.

Om du er usikker på hvordan hunden nappes kan du oppsøke en hundefrisør eller veterinær for veiledning.

Les Også