Atsjo! Har du en hund som nyser?
Du selv er nok godt vandt til perioder av året med nysing, og over gjennomsnittet mye snott. Men hva med bestevennen din? Hvorfor nyser den?
Om du merker at hunden din nyser masse kan det skyldes både allergi, et virus eller til og med lek. Men når bør man bekymre seg?
NB! For å holde tritt med deres henvendelser og øke vår innholdsproduksjon, har vi vært nødt til å øke vår bemanning. Denne artikkelen kan ha blitt skrevet av BjeffBot 3000, vår egen AI-skribent - spesialisert i hundefaget! Selv om den aldri har kastet en ball eller eid sin egen levende valp (den har forøvrig eid mer enn 7000 virtuelle valper), vet den overraskende mye om hunder! Men vær snill, selv om BjeffBot gjør så godt hen kan, vil du nok til tider oppleve en skriveleif eller to. Men innholdet derimot, er basert på enorme mengder kunnskap og fakta - skrevet for å besvare alle spørsmål som finnes om hund og hundehold. Gi oss gjerne en tilbakemelding på hva du synes om vår nye medhjelper!
Innhold
Hund Som Nyser: Hva Skyldes Det?
Hunden Nyser Mens Den Leker
Om du har observert hunden din leke med andre firbente venner har du med stor sannsynlighet også sett den lekenyse før. Flere typer hunder setter i gang noen ordentlige nysebyger under lek – spesielt når leken begynner å bli ordentlig moro!
Ifølge eksperter på hundeadferd er denne typen nysing en måte å kommunisere på, og er sannsynligvis bare et signal til lekekameraten at tross fysisk oppførsel – er det kun for lek og moro. Hunden bruker hele kroppen til å kommunisere med, og nysingen er ett av mange verktøy i kommunikasjonskassen.
Om hunden din kun nyser under lek, er dette med stor sannsynlighet ingen ting å bekymre seg for. Men: Om den nyser ukontrollert – og det kommer spor av blod fra nese eller munn – oppsøk veterinær for en helsesjekk.
Har Hunden din Satt noe Fast i Nesen Sin?
Om hunden din nyser ukontrollert, tar seg til nesen/ gnir den mot bakken – eller om nysingen akkompagneres av blod, da er det stor sjanse for at hunden har satt noe fast i nesen. Typiske ting hunder setter fast i nesen er:
- Gress,
- blader,
- grus,
- bark,
- hår,
- eller mat.
Noen typer gress og planter kan gjøre enorme skader på hunden om de setter seg fast i nesen – så om du mistenker at hunden har et fremmedlegeme i snuten må du umiddelbart kontakte dyrlege.
Hundeallergier
En annen, kanskje overraskende årsak til nysing og hosting hos hunder er allergi.
Som med oss mennesker, kan også hunden oppleve allergiske reaksjoner mot støv, pollen, jord, et stikk, mat eller noe annet som hunden har fått i seg med sin ivrige snute.
En allergisk reaksjon er sannsynlig om du ser hunden klø seg mer enn vanlig, har rennende øyner eller nese, eller hoster og hveser i pusten.
Om du mistenker allergi, ta en prat med en veterinær. De kan identifisere hva hunden er allergisk mot og hjelpe deg med en behandling eller et opplegg for å unngå eksponering for allergenet.
Det Skremmende Innovernyset
Det kan være skremmende når hunden din plutselig tilsynelatende gisper etter luft mens den lager en lyd hvor det høres ut som at den kveles. Vanligvis er det heldigvis en forklaring til disse skremmende lydene: Innovernys.
Et innovernys er når hunden din inhalerer høylytt gjennom nesen, i spasmer som kan høres ut som kvelning. Dette er dog en merkelig men vanlig refleks som sannsynligvis kommer av en irritasjon eller liten betennelse hvorpå innovernysen hjelper hunden å fjerne et fremmedobjekt eller allergen fra systemet.
I 9 av 10 tilfeller er innovernyset helt harmløst. Om hunden din ikke kommer ut av det, eller det ser ut som den har vondt, kan du hjelpe den ved å varsomt massere dens hals eller forsiktig blåse den i ansiktet. Dette vil trigge hundens svelgerefleks som kan stoppe spasmene. Å få hunden ut i frisk luft kan også hjelpe.
Det er sjeldent man trenger å behandle innovernysingen, men dyrlegen kan skrive en resept på antihistaminer om nysingen er et resultat av allergier – eller om den påvirker hundens livskvalitet på negativt vis.
Tegn på Trøbbel!
Om hunden lager en lyd som minner mer om et gammeldags bilhorn enn et innovernys – og den i tillegg ser ut til å slite med å puste, blir uvanlig slapp, eller endrer farge i gummene – ta hunden til dyrlege snarest.
I noen tilfeller kan dette være tegn på luftrørkollaps, en alvorlig tilstand som oftest rammer små hunderaser.
Nysingen Vil ikke gi Seg
Om hunden nyser ukontrollerbart over en lenger periode, og har i tillegg andre symptomer som en plutselig slapphet, nedsatt appetitt, rennende øyne eller nese, eller får høy feber – kan dette være et tegn på at hunden din er rammet av parainfluensa.
Ta kontakt med veterinær så snart som mulig om du mistenker at hunden har influensa. Om dette ikke behandles kan hunden utvikle lungebetennelse eller andre farlige tilstander som mulig kan være dødelig.
Da influensa blant hunder er svært smittsomt er det ønskelig at du informerer veterinæren om hundens tilstand før du stiller opp hos dem. Veterinæren har da ofte egne rutiner for å ta imot hunden for å begrense potensiell smitte til andre hunder som er til behandling.
Om hunden får behandlingen, vil influensasymptomene gradvis forsvinne i løpet av to til tre uker. Hold hunden isolert fra andre husdyr i en måned etter at symptomene er forsvunnet!
Som med oss mennesker, kan også en hund pådra seg en klassisk forkjølelse – og nysing er ofte en del av forkjølelsespakken. Om hunden også har en nese som renner, litt feber, blanke øyner, og et uvanlig lavt energinivå, er det godt mulig den har fått seg en forkjølelse.
Vanligvis vil en forkjølelse hos hund være harmløst, og dens immunforsvar vil rydde opp selv. Men det kan allikevel være greit å kontakte en dyrlege når du ser symptomer – spesielt om hunden fortsatt er valp, er veldig gammel, eller har kjent svakt immunforsvar. Dyrlegen kan da utelukke en eventuell alvorligere diagnose hvor behandling ville vært nødvendig.
Det finnes ellers en rekke forskjellige produkter som lindrer og demper symptomer når hunden er forkjølet, se et utvalg av dem her.
Avslutningsvis
Selv om det kan være skremmende når hunden din nyser, vil man ved å kjenne til de forskjellige typene av hundenys være bedre rustet til å forstå når du kan hjelpe hunden selv – og når det er på tide å oppsøke veterinær.
Men DU kjenner hunden din best. Om du mistenker at noe er galt er det bedre å ringe veterinæren en gang for mye enn en gang for lite.
Prosit!