Når Bør Valp Være Stueren: En ABC til Stueren Valp

Når bør valp være stueren? Det kommer ikke bare an på valpen – men også deg som hundeeier. Det kreves hardt arbeid, tålmodighet og masse positiv forsterkning før man er i mål!

Det tar vanligvis 4-6 måneder før en valp er fullt trent, men noen valper kan ta opptil et år. Valpens størrelse kan være en uhøytidelig pekepinn: For eksempel har mindre raser mindre blærer og høyere metabolisme – og krever derfor hyppigere doturer. Hvordan valpen har hatt det i sitt forrige hjem spiller også en rolle. Innimellom kan det være nødvendig å bryte med gamle vaner for å innlære nye «gode vaner».

Les videre og lær akkurat hva som skal til for å gjøre din ferske valp stueren.

Altomhunden.no ønsker å være transparent. Om du kjøper et produkt via våre lenker vil vi tjene en liten provisjon. Vi vil også tjene en liten provisjon om du trykker på en av våre bannerreklamer. Takk for at du støtter altomhunden.no! Vi setter pris på deg!

Når Bør du Starte Treningen?

De fleste eksperter anbefaler at du begynner å trene valpen når den er mellom 12 og 16 uker gammel. Først da har valpen nok kontroll over blære og avføring til å «holde seg» til den kommer ut i frisk luft.

Hvis valpen din er eldre enn 12 uker når du får den hjem, og om den har tilbrakt mye tid i et bur, vil det vanligvis ta noe mer tid før den er stueren.

5 Trinn for Dotrening av Valp

Når du skal trene for å gjøre valpen sturen er det en god ide’ å begrense valpens friområde – enten i form av et bur, en valpegård, i et rom eller et bånd i stuen. Etter hvert som valpen din lærer at den må gå ut for bimelibim og bomelibom, kan du gradvis gi dem mer frihet til å streife omkring i huset.

Denne praktiske valpegården er genial for å avgrense valpens tumleplass.

Følg disse trinnene når du begynner hustreningen:

 • Gi valpen fôr til faste tidspunkt og ta maten vekk mellom måltider.
 • Ta valpen ut for å gå på do umiddelbart når dere våkner. Deretter må dere ut en gang hvert 30. minutt til en time. Ta alltid valpen ut etter måltider eller når den våkner fra en lur. Valpen skal også ut å gå på do før den legger seg til å sove.
 • Finn en fast do-plass utenfor hjemmet ditt. Lukten av den faste do-plassen vil trigge hunden til å tisse/ bæsje.
 • Vær med hunden ut når den skal på do. Ros umiddelbart etter at den er ferdig: Flink bisk!
 • Som nevnt over, når valpen går på do utenfor, ros den eller gi en godbit. En tur rundt i nabolaget er også en fin belønning.

Bruke Bur Til Dotrening

Et bur kan være et godt hjelpemiddel for å få valpen stueren, i det minste på kort sikt. Da kan du holde et øye med valpen, og se etter tegn for at den må på do. Lær den å holde seg helt til du slipper den ut av buret og ut på plenen.

Du kan enten bruke et sammenleggbart stålbur som ett av disse.

Eller eventuelt et hundebur i tøy som ett av disse.

Om du vil bruke bur til dotrening er det et par «kjøreregler» du bør følge:

 • Sørg for at buret er stor nok til at valpen kan stå, snu og legge seg – men ikke stor nok til at de kan bruke et hjørne som toalett.
 • Hvis du bruker buret i mer enn to timer om gangen, må du passe på at valpen har tilgang til friskt vann – gjerne i en dispenser du fester til buret.
 • Hvis du ikke kan være hjemme i løpet av hele treningstiden, sørg for at noen andre er til stede for å følge opp treningen.
 • Ikke bruk bur hvis valpen går på do i det. Å gå på do i buret kan ha flere betydninger: Valpen kan ha brakt med seg dårlige vaner fra sitt forrige hjem, den får for lite tid utenfor buret, buret kan være for stort – eller valpen kan rett og slett være for ung til å holde seg.

 Jeg Må Tisse! 6 Tegn på at Valpen Din må på Do

 • Piping,
 • rastløshet,
 • manisk snusing,
 • bjeffing,
 • halejaging,
 • og kloring og stirring på døren – er alle tegn på at HUNDEN MÅ PÅ DO.

Ta den ut umiddelbart!

Uhell: To Skritt Frem, Ett Tilbake

Uhell er faktisk vanlig hos valper opp til ett år. Årsakene kan spenne seg fra ufullstendig dotrening til endring i valpens miljø.

Det viktige er:

Fortsett å trene selv om valpen har et uhell. Hvis dere fortsetter å trene – men uhellene fortsetter – kontakt en veterinær for å utelukke et medisinsk problem.

Relatert:

Hva du Bør – og Ikke Bør Gjøre Under Dotrening av Valpen Din

Her følger 5 super-viktige tips å ta med seg når du skal dotrene valpen din:

 • ALDRI straff valpen for et uhell. Dette lærer kun valpen at du er uberegnelig og en skapning den bør frykte.
 • Hvis du tar valpen på fersken mens den går på do inne, klapp høyt i hendene så den forstår at den har gjort noe dumt. Ta valpen deretter ut – og når den er ferdig, ros eller belønn med en liten godbit.
 • Hvis du finner avføring inne, men ikke så «akten», IKKE reagere sint ved å rope eller gni hundens nese i avføringen. Dette virker IKKE! Valpen er ikke intellektuelt i stand til å koble ditt sinne med uhellet! Alt du oppnår er å gjøre valpen usikker og utrygg.
 • Ta deg tid når du er ute med valpen. La den snuse og utforske verden. Ikke stress den med å gå på do – la den ta den tid den trenger.
 • Bruk et enzymbasert rensemiddel som dette til å vaske gulvet når valpen har hatt et uhell. I motsetning til såpe og vann, eller et ammoniakkbasert rengjøringsmiddel, vil et middel spesielt utviklet for formålet fjerne lukt som kan tiltrekke valpen tilbake til samme sted for å tisse.

Avslutningsvis: Når Bør Valp Være Stueren?

Vanligvis er en valp stueren når den er mellom 4 og 6 måneder. Men avhengig av rase – og bagasjen valpen har med fra tidligere hjem – er det heller ikke uvanlig at det kan ta opp mot 12 måneder.

Nøkkelen til en stueren valp er hardt og målrettet arbeid. Man må være observant på hundens signaler og også ta den ut av huset hver halvtime gjennom dagen.

Ja det er slitsomt, men ja – det lønner seg. Når valpen er stueren kan man slappe av og nyte sin firbente venn, uten å bekymre seg for om det ligger en vekkgjemt tissedam bak en blomsterpotte.

Les Også