Italiensk Mynde, En Stilig og Elegant Italiener: Utseende, Temperament, Aktivitetsnivå, Helse, Stell, og Egnethet som Familiehund

Italiensk mynde er en liten, atletisk og elegant hunderase med opprinnelse i Italia.

Med sitt slanke utseende, fine lynne og milde temperament er den en populær selskapshund i alle krinkler og kroker av verden.

I denne artikkelen vil vi se nærmere på rasens historie, utseende, temperament, helse, aktivitetsnivå, stell og egenskaper som familiehund. Vi vil også gi svar på noen ofte stilte spørsmål og avslutningsvis gi noen anbefalinger til potensielle eiere.

Opprinnelse

Italiensk Mynde, også kjent som Piccolo Levriero Italiano, er en liten, sjarmerende hunderase med en lang og interessant historie. Rasen har sin opprinnelse i Italia, og har vært en populær følgesvenn gjennom århundrer.

Bakgrunnen til Italiensk Mynde kan spores helt tilbake til det gamle Egypt, hvor små hunder som lignet på dagens rase ble avbildet på veggmalerier. Disse hundene ble ansett som hellige, og ble ofte begravet sammen med faraoene når de døde. Rasen ble brakt til Italia av de romerske soldatene, hvor deres popularitet økte i rekordfart – og da særlig blant adelen. Rasen har også vært populær blant kunstnere og forfattere, og ble ofte portrettert i malerier og litteratur.

Opprinnelig ble Italiensk Mynde brukt til å jakte småvilt, som hare og kanin. Men etter hvert som behovet for disse jaktminiatyrene ble mindre, ble rasen mer og mer populær også som selskapshund.

I dag er Italiensk Mynde fortsatt en populær hunderase, både som følgesvenn og utstillingshund. Rasen har også blitt brukt som terapihund og i hundeveddeløp.

Rasen har gjennom årene gjennomgått noen endringer, spesielt når det gjelder størrelse og utseende. Rasen var tidligere større enn den er nå, og i tillegg har rasen også gjennomgått endringer når det gjelder pels og fargevarianter.

Men til tross for endringene, har Italiensk Mynde likevel beholdt sitt elegante utseende og sin sjarmerende personlighet – og den er fortsatt en av de mest populære små hunderasene i verden.

Kjennetegn: Utseende og Temperament

Italiensk Mynde er en liten og elegant hunderase, med et livlig og kjærlig temperament. I denne delen av artikkelen vil vi se nærmere på rasens kjennetegn når det gjelder utseende og temperament.

Utseende

Av størrelse, er Italiensk Mynde en liten hunderase, Den veier vanligvis et sted mellom 3-5 kg og måler mellom 32-38 cm i skulderhøyde. Rasen er større enn Chihuahua, men mindre enn Whippet.

Rasen finnes i en rekke forskjellige farger, inkludert fawn, sort, hvit, blå og isabella. Pelsen er kort og fin, og krever minimalt med stell.

Kroppsfasongen er slank og muskuløs – med lange, tynne bein. Rasen har et smalt hode med store, mandelformede øyne og spisse ører.

Temperament og Lynne

Italiensk Mynde har et godt lynne, et livlig og kjærlig temperament, og den er en svært lojal og hengiven følgesvenn. Rasen er glad i mennesker, og trives godt i selskap med både voksne og barn.

Den er en aktiv og leken hund som trives godt med daglig mosjon og trening. Rasen er også kjent for å være ganske energisk og kan være noe høylytt til tider.

Rasen er intelligent og er lett å trene. Den er imidlertid også kjent for å være sta til tider, så det er viktig å bruke positive og belønningsbaserte treningsteknikker når man trener dem.

Alt i alt er Italiensk Mynde en liten og elegant hunderase med et livlig og kjærlig temperament. Rasen er en populær følgesvenn, og trives supert i selskap med mennesker. Hunden krever litt trening og mosjon, men er ellers enkel å stelle.

Fakta om Italiensk MyndeBeskrivelse
OpprinnelseItalia
TypeMynde
StørrelseLiten
Vekt3-5 kg
Høyde32-38 cm
PelsfargeSvart, blå, rød, fawn, isabella og hvit
Forventet levealder12-15 år
KjennetegnElegante og smidige hunder med tynn og kort pels, store ører og lange, tynne ben.
TemperamentKjærlig, leken, følsom og lojal
AktivitetsnivåModerat
HelseproblemerPatellaluksasjon, tannproblemer, øyesykdommer
StellUkentlig børsting, regelmessig tannpuss, jevnlig øre- og neglepleie
Egnet forEnkeltpersoner, par eller familier med eldre barn, leilighetsboere eller de som bor i hus med liten hage.

Helsehensyn

Som med alle hunderaser, er det visse hensyn eiere av Italiensk Mynde bør være oppmerksom på. I denne delen av artikkelen vil vi se nærmere på de vanligste helseproblemene hos rasen, samt hva som kan gjøres for å forebygge dem.

Typiske Helseproblemer

Italiensk Mynde er generelt en sunn rase med få helseproblemer. Imidlertid kan noen utfordringer forekomme, inkludert:

  • Øyesykdommer, som grå stær og glaukom
  • Tannproblemer, som periodontal sykdom
  • Muskelsykdommer, som myopati

Forebygging

Det er flere ting du som eier kan gjøre for å forebygge helseproblemer hos Italiensk Mynde. Disse inkluderer:

  • Regelmessig veterinærundersøkelse: Ta hunden din til veterinær for regelmessige sjekker for å oppdage- og behandle eventuelle problemer så tidlig som mulig.
  • Tannhygiene: Børst hundens tenner regelmessig og gi den tyggeleker for å redusere risikoen for tannproblemer.
  • Trening: Sørg for at hunden din får nok mosjon og trening for å opprettholde en sunn kropp og sterke muskler.
  • God ernæring: Gi hunden din et balansert kosthold som passer til dens størrelse og aktivitetsnivå.

Forsikring

Det første du skal gjøre før du kjøper hund, er å bestemme deg for en hundeforsikring.

En hundeforsikring kan hjelpe med å dekke kostnader for veterinærbesøk og behandling av eventuelle helseproblemer som hunden din måtte oppleve.

Totalt sett er Italiensk Mynde en sunn rase med få helseproblemer. Regelmessig veterinærundersøkelse, god tannhygiene, trening og god ernæring kan hjelpe med å forebygge eventuelle helseproblemer. En hundeforsikring er også et must for å sikre at hunden din får den beste omsorg mulig.

Les også:

Aktivitetsnivå

Italiensk Mynde er en aktiv og energisk rase som krever regelmessig trening for å opprettholde god helse og trivsel. Under følger forslag til ulike måter å trene og aktivisere en Italiensk Mynde på.

Fysisk Trening

Italiensk Mynde trenger regelmessig fysisk trening for å holde seg sunn og aktiv. Selv om rasen er liten, har den mye energi og elsker å løpe og leke. Det er viktig å gi hunden din regelmessige muligheter til å løpe og utforske utendørsområder. Du kan ta hunden din med på lange turer, løpeturer – eller la den løpe fritt på et inngjerdet område eller hundepark. Det er også viktig å gi hunden din muligheter til å leke og være aktiv innendørs. Leke- og apporteringsøvelser kan være morsomme og utfordrende for hunden din, samtidig som de gir nødvendig fysisk trening.

Mental Trening

Italiensk Mynde er en intelligent rase som krever mental stimulering for å holde seg engasjert og lykkelig. Å gi hunden din utfordringer gjennom mentale øvelser som triks, agility eller lydighetstrening kan være en flott måte å gi den nødvendig mental stimulering på. Det å lære nye triks og øvelser kan også være en flott måte å bygge bånd mellom eier og hund.

Les også:

Aktiviteter som Passer Rasen

Italiensk Mynde er en rase som liker å løpe og bevege seg fritt, men på grunn av sin størrelse og «ømfintlige» natur, kan den være mer sårbar for skader enn større raser. Aktiviteter som passer godt for Italiensk Mynde kan være:

  • Løping og jogging: Italiensk Mynde er en flott følgesvenn for løpere og joggere, og elsker å være med på lange turer og løpeturer.
  • Hundesport: Rasen kan være flink i hundesporter som agility, lydighet eller freestyle – og disse aktivitetene kan gi både fysisk og mental trening.
  • Spor- og luktarbeid: Italiensk Mynde har god nese og kan være flink i spor- og luktarbeid, noe som også gir god mental stimulering.

Oppsummert trenger Italiensk Mynde regelmessig fysisk og mental trening for å trives og holde seg sunn. Aktiviteter som passer rasen inkluderer løping og jogging, hundesport og spor- og luktarbeid.

Stell

Italiensk Mynde har kort, fin pels som ikke krever mye vedlikehold. Her følger noen forslag til hvordan du kan ta vare på hundens pels og generelle stell.

Pelspleie

Italiensk Myndes pels trenger ikke mye pleie, men bør børstes regelmessig for å fjerne løse hår og smuss. Du kan bruke en myk børste eller en gummibørste for å børste pelsen – bad gjerne hunden først for å fjerne eventuelt smuss og løst hår. Det er viktig å unngå overdreven børsting de dette kan skade hundens sensitive hud.

Les også:

Bading

Italiensk Mynde bør ikke bade for ofte, da overdreven bading kan tørke ut huden og føre til kløe og irritasjon. Du bør kun bade hunden når den er skitten eller lukter ubehagelig. Når du bader hunden, bør du bruke en mild hundeshampo som er skånsom mot huden.

Negleklipp og Ørepleie

Italiensk Mynde trenger regelmessig negleklipp for å unngå at neglene blir for lange og skarpe. Du kan klippe neglene med en neglesaks eller en negleklipper, men vær forsiktig så du ikke klipper for langt inn i neglen og skader hunden. Ørene bør også rengjøres regelmessig for å unngå ørebetennelse og andre problemer. Du kan bruke en fuktig klut eller mild ørerens til å skånsomt rengjøre ørene.

Tannhelse

Italiensk Mynde har som alle hunder behov for god tannhygiene. Du kan pusse hundens tenner med en myk tannbørste og tannkrem spesielt laget for hunder. Du kan også gi hunden tyggeleker eller bein som hjelper med å fjerne plakk og tannstein.

Italiensk Mynde har et moderat behov for stell – inkludert børsting av pels, negleklipp og ørepleie. Bading bør begrenses til når hunden er skitten eller lukter vondt. Tannhygiene er også viktig for å opprettholde god helse og unngå tannproblemer.

Italiensk Mynde som Familiehund

Italiensk Mynde kan være en flott familiehund, men det er viktig å være oppmerksom på noen av rasens egenskaper når det gjelder forhold til barn, andre dyr og mennesker. I denne delen av artikkelen vil vi se på hvordan Italiensk Mynde kan passe inn i en familie og hva som kreves av trening og oppdragelse.

Les også:

Forhold til Barn

Så sant rasen blir sosialisert tidlig og den behandles godt, kan den være en veldig god match til familier med barn. Hunden kan være leken, og den elsker oppmerksomhet – men det er likevel svært viktig å lære barna å håndtere den forsiktig og respektfullt. Italiensk Mynde kan være sensitive for høye lyder og plutselige bevegelser, så det kan være lurt å overvåke interaksjonen mellom hunden og barna i hvert fall den første tiden.

Forhold til Andre Dyr

Italiensk Mynde har vanligvis et godt forhold til andre dyr, spesielt hvis de sosialiseres tidlig. Rasen kan være litt reservert mot ukjente dyr og kan kreve litt tid for å bli komfortable – men når den føler seg trygg vil dette løsne. Det er også viktig å overvåke hunden når den er sammen med mindre dyr som kan oppfattes som byttedyr, for eksempel katter eller kaniner.

Forhold til Andre Mennesker

Italiensk Mynde kan være reservert mot ukjente mennesker, men med riktig sosialisering og oppdragelse kan den lære å bli mer tillitsfull. De kan være beskyttende overfor familien sin og kan bjeffe når noen kommer på besøk – men de er vanligvis ikke aggressiv.

Trening og Oppdragelse

Italiensk Mynde er intelligente og lærevillige hunder, men de kan også være noe sta. Det er viktig å starte med trening og oppdragelse tidlig, slik at hunden lærer hva som forventes av den. Positive forsterkningsteknikker som belønning for god oppførsel fungerer vanligvis godt med rasen. Det er også viktig å gi hunden tilstrekkelig fysisk og mental stimulering for å unngå at den kjeder seg og utvikler destruktiv adferd.

Oppsummert kan Italiensk Mynde være en utmerket familiehund, men det er viktig å sosialisere hunden tidlig og gi den tilstrekkelig trening og oppdragelse. Hunden kan være god med barn og andre dyr, men det er viktig å overvåke interaksjonen – i hvert fall i starten. Italiensk Mynde kan også være reservert overfor ukjente mennesker, men med riktig sosialisering og oppdragelse kan de lære å bli tillitsfulle.

Italiensk Mynde Oppdrettere

Trøndelag

Royal Lady

Anniken Ranheim Søndrol
Røyskattvegen 86, 7082 Kattem
E-post: [email protected]

Rogaland

Taiwara

Marit Westin-Eikje
Bjørnsvikleitet 1, 5565 Tysværvåg
Mob.: +47 930 98 567
E-post: [email protected]

Castello Belimino

Kristine Gramstad Wedler
Skytterlagsveien 29
4045 Hafrsfjord
Mobil: +47 907 69 415
E-post: [email protected]

Vestfold og Telemark

Donnalulu

Liliane Pedersen
Gransheradveien 1335, 3691 Gransherad
Tlf: +47 412 62 798
E-post: [email protected]

Oslo

Phly Society

Regine Jensen
0592 Oslo
E-post: [email protected]

Viken

Noless

Evy Marie Brinch
Tlf: 91128144
E-post: [email protected]

Kazar

Ole Terje Hovland & Nils Erik Næss
Brekkerødlia 68, 1782 Halden
Mob.: + 47 405 24 610 (Ole)
E-post: [email protected]

Icefly

Jorunn Aukrust
Treatrumsgt. 15 3611 Kongsberg
Mob.: +47 929 15 904
E-post: [email protected]
Facebook-side Kennel Icefly

Eugenios

Tone Bekkåsen Fischer
Korsmogutua 17, 2024 Gjerdrum
Tel.: +47 63 99 12 18
Mob.: +47 926 41 590
E-post: [email protected]

Kilde: myndeklubben.no (Norsk Myndeklubb)

Ofte Stilte Spørsmål (FAQ)

Hvor mye koster en italiensk mynde?

En Italiensk Myde koster som regel et sted mellom 20-25 000 NOK. Pass å kjøpe fra en godkjent oppdretter – og sørg for at hunden har en sunn stamtavle uten sykdomshistorikk.

Hva Betyr Mynde?

Myde stammer fra Norrønt språk, og betyr mjå, smal eller smekker – noe som er synonymt med rasens anatomiske egenskaper.

Hvor Fort kan en Italiensk Mynde Løpe?

I gjennomsnitt kan en italiensk mynde løpe opptil 40 kilometer i timen. Noen individuelle hunder kan imidlertid være i stand til å nå hastigheter på helt opptil 48 kilometer i timen!

Hvordan Takler en Italiensk Mynde å Være Alene Hjemme?

Italienske mynder er generelt ganske tilpasningsdyktige og kan takle å være alene hjemme noen timer om gangen. Det er imidlertid viktig å sørge for at de får rikelig med mental og fysisk stimulering før man forlater dem. En sliten hund lider som regel mindre av separasjonsangst.

Hvor Lenge kan en Italiensk Mynde Leve?

Med riktig pleie og ernæring er gjennomsnittlig levetid for en italiensk Mynde mellom 12-15 år.

Avslutningsvis

Italiensk Mynde er en vakker, smart og livlig hunderase som kan være en fantastisk følgesvenn for eiere som har tid og energi til å gi dem nok oppmerksomhet og aktivitet. De er kjent for sitt elegante utseende og vennlige temperament – men også for å være utsatt for enkelte helseutfordringer. Med riktig stell og forebyggende pleie kan imidlertid de fleste av disse problemene unngås.

Hvis du vurderer å skaffe deg en Italiensk Mynde, er det viktig å gjøre god research først og sørge for at du har realistiske forventninger til rasen. Siden de er så livlige og aktive, er de best egnet for eiere som kan gi dem mye mosjon og mentale utfordringer. Du bør også forberede deg på å gi dem nok stell og pleie for å holde dem sunne og glade.

Om du trenger med informasjon om rasen, kontakt gjerne oppdrettere, veterinærer eller hundetrenere som er kjent med rasen for råd og informasjon. Det finnes også flere online forum og grupper for Italiensk Mynde-eiere der du kan få svar på spørsmål og dele erfaringer.

Les Også