Deprimert Hund: Symptomer og Behandling

I motsetning til mennesker kan ikke hunden din fortelle deg hva den føler. Men selv om hunder opplever andre følelser enn oss, kan til og med hunder oppleve psykiske helseproblemer som depresjon og angst.

Om du mistenker at din beste venn ikke har det helt greit, kan den faktisk slite med en psykisk lidelse.

Les videre og finn ut om du har en deprimert hund, og hvilke symptomer du skal se etter.

Deprimert Hund: Symptomer

Symptomene på depresjon vil variere avhengig av den enkelte hunden og alvorlighetsgraden av problemet.

Det finnes imidlertid noen viktige tegn å se etter:

 • Endringer i kroppsspråk i hundens samhandling med mennesker og andre kjæledyr
 • Nedsatt appetitt
 • og «sløv oppførsel».

Det viktigste kjennetegnet på en deprimert hund er en endring i dens normale oppførsel. Typisk kan det være at hunden ikke vil delta i aktiviteter som den tidligere har hatt stor glede av. For eksempel om hunden din vanligvis elsker å apportere plutselig mister interessen for hente ball leken, kan dette være en tydelig indikator.

Andre tegn kan være klengende oppførsel – og kanskje et økt behov for å være nærmere eieren generelt. Eller på den annen side om hunden gradvis blir med tilbaketrukken hvorpå den helst vil holde seg for seg selv.

Hvordan Forsikre Seg om at Endringen Ikke Skyldes Smerte Eller Underliggende Medisinsk Tilstand

Symptomene på depresjon kan ofte ligne på dem som vises hos en hund som lider av en underliggende medisinsk tilstand eller har kronisk smerte. I noen tilfeller kan dette i seg selv være triggere som utløser depresjon.

Før man konkluderer med at hunden «bare» er deprimert, bør man uten unntak få hund medisinsk evaluert for å utelukke eventuelle medisinske problemer. Generelt, hvis en hund virker slappere enn vanlig, og virker uengasjert og tafatt – spesielt om det ikke kan ses i sammenheng med en livsendrende hendelse, er det stor sjanse for at adferden er medisinsk eller smerterelatert.

Vanlige Årsaker til Depresjon hos Hunder

Hvis du mistenker at hunden din lider av depresjon, spør deg selv hva som har endret seg i livet og miljøet den siste tiden.

Det finnes en rekke utløsere for depresjon, og noen ganger er det en åpenbar ting. Men det kan også være mer subtile endringer – eller en kombinasjon av problemer som har bygget seg opp over tid. Depresjon hos dyr er noe vi har en tendens til å assosiere med en spesifikk hendelse:

Det kan være tapet av en eier eller en venn hunden har vokst opp med. En enorm livsstilsendring som for eksempel å flytte, eller tilkomst eller tap av nøkkelmedlemmer i hundens flokk.

For å forstå hva som kan være årsak til endringen i hundens atferd må man se på dens grunnleggende miljømessige og sosiale forhold – og videre analysere hva som har endret seg i tiden før tegnene kom til syne.

Vanlige Triggere For Endret Adferd  hos Hunder

 • Sorg over tapet av en menneske – eller dyrevenn.
 • Kronisk smerte.
 • Traumer – inkludert skade, misbruk eller langvarig stress.
 • Miljøendringer som flytting til et nytt hjem, eller en endring i flokken som at det kommer en baby eller et nytt kjæledyr i huset. Selv ting som når barn begynner på skolen igjen etter lengre ferier, eller en endring i arbeidstidene dine kan være faktorer.
 • Sosial isolering og mangel på sosial interaksjon.
 • Utilstrekkelig fysisk og/eller mental stimulering. Dette gjelder spesielt for høyenergiske, og aktive raser.

Alvorlige atferdsproblemer skyldes ofte en kombinasjon av genetikk, tidligere livserfaringer, det fysiske og sosiale miljøet, samt pågående læringsprosesser. Selv erfarne hundeeiere som gir passende mengder trening, omsorg, lek og trening – kan fortsatt oppleve at hunden lider av frykt, angst og depresjon.

Uavhengig av din innsats og dedikasjon som hundeeier kan du ha en veldig engstelig hund som allikevel sliter med seg selv. Hunden slår seg på mange måter av; den vil ikke spise, vil ikke bevege seg, og vil egentlig helst bare være for seg selv. Den er uengasjert og umotivert og fjerner seg følgelig fra sosial interaksjon med sine eiere og øvrig familie. I disse alvorlige tilfellene trengs det som regel eksperthjelp for å løse problemet.

Hvordan Behandle Depresjon hos Hunder

Hunder er som regel utrolig tilpasningsdyktige. Hvis det er en spesifikk hendelse forbundet med hundens depresjon, kan ofte noen enkle miljømessige og sosiale endringer utgjøre en stor forskjell:

 • Tilbringe litt ekstra tid med hunden,
 • Øk frekvensen på kjekke turer,
 • Lek dralek eller kast ball,
 • Eller hygg dere sammen med stell og kos.

Vanligvis, med litt tid, ekstra oppmerksomhet og hyggelige aktiviteter, vil hunden din gå gjennom depresjonen uten store problemer.

For noen hunder er depresjonen deres et mer alvorlig langtidsproblem, og de vil trenge ekstra støtte. Disse hundene har ofte hatt en traumatisk fortid – hvorpå det anbefales profesjonell hjelp – og i noen tilfeller medisinsk behandling.

I utgangspunktet ønskes det selvfølgelig å hjelpe hunden uten bruk av preparater, men om dette ikke virker må man se på andre måter for å øke livskvaliteten og velferden til det firbente familiemedlemmet. Legemidler er svært nyttige i tilfeller der en hunds underliggende følelsesmessige tilstand forstyrrer deres evne til å tillære ny atferd eller påvirker dens livskvalitet i negativ forstand.

Dette gjelder spesielt i tilfeller hvor det er flere forskjellige typer triggere for hundens frykt eller angst, eller når triggerne er uunngåelige i hverdagen. Det kan for eksempel være en hund som er livredd for regn som trommer mot tak og vinduer – og man bor i et område hvor det regner store deler av høsten og vinteren.

Det er viktig å erkjenne at farmasøytiske alternativer ikke er den eneste behandlingen for hunder som lider av psykiske lidelser – men snarere bare en del av behandlingsplanen. Ofte inkluderer de mest effektive behandlingsplanene en kombinasjon av legemidler, nøye miljøstyring, samt  atferdsendring – heller enn bare å fokusere på en behandlingsmetode.

Ofte Stilte Spørsmål (FAQ)

Kan Hunder bli Psykisk Syke?

Som oss mennesker, kan også hunde bli psykisk syke. Årsaker kan være ting som; store endringer i hundens liv, genetikk, traumer fra tidligere i hundens liv, fysisk og sosialt miljø, eller smerter og/eller en underliggende medisinsk tilstand. Om du er usikker på om hunden din har en psykisk lidelse, kontakt din veterinær for en konsultasjon.

Hvordan vet man om Hunden har Vondt?

Hunder kan ha flere forskjellige måter å reagere på smerte. Den kan bli aggressiv, bli tilbaketrukken og tiltaksløs, trøtt, miste appetitten – og i noen tilfeller også utvikle depresjon. Om du mistenker at hunden din har vondt eller føler smerte, kontakt en dyrlege for en sjekk av hunden.

Hvorfor tar Hunden Labben på meg?

Hunden mangler språket som vi mennesker har, og bruker derfor andre måter til å «snakke» til eierne sine. Stort sett er det et tegn på hengivenhet, men det kan også være et tegn på at den ønsker noe fra deg: Kanskje den vil leke, gå ut en tur, kose, eller kanskje den må på do? Du kjenner hunden din best – og å tolke dens signaler er en del av samspillet dere imellom

Hva gjør man med en Deprimert Hund?

Om hunden din er deprimert er det flere måter å behandle dette på. Stor sett kan løse dette selv ved å gjøre enkle tiltak som beskrevet i denne artikkelen, men i noen tilfeller må man oppsøke profesjonell hjelp for å hjelpe hunden til å få det bedre.

Hvordan se at Hunden er Stresset?

Hunder er forskjellige, og tegn på stress kan variere fra hund til hund. Typsike tegn kan være; Knurring, klynking og bjeffing, kroppsspråk, raptus (manisk løping), eller at hunden fryser og blir stiv som en stokk.

Les mer: Stresset Hund: Symptomer Som må Tas på Alvor

Hvordan Vite om Hunden er Understimulert?

Typiske tegn på at en hund er understimulert kan være; hvileløs vandring, destruktiv adferd, halejaging, hyppig bjeffing, graving og krafsing, og klynking eller piping. En understimulert hund er et tegn på en hund som ikke har det bra – og man bør følgelig snarest ta tak i problemstillingen.

Les mer: Understimulert Hund: Her er Tegnene du Bør se Etter

Les Også