Hund Som Skjelver: 6 Vanlige Årsaker til Skjelving Hos Hund

Har du en hund som skjelver?

Faktumet er at til og med hunder tullet inn i ullgensere og varme tepper kan allikevel skjelve som et aspeløv!

Det er fordi akkurat som for oss mennesker – finnes det en rekke andre årsaker enn kulde til hvorfor hunder kan være skjelvne.

Hunder dirrer stort sett av ufarlige grunner – men noen ganger kan skjelvingen være et rop om hjelp. Men hva får en hund til å skjelve? Og når bør du gjøre noe med skjelvingen?

Her er seks vanlige årsaker til at hunden skjelver – og hva du kan gjøre for å hjelpe!

Hunden Fryser!

Det enkleste svaret på hvorfor hunden din skjelver er at den fryser og er kald.

Skjelving i kjølige omgivelser er en ufrivillig reaksjon som oppstår på lik linje som hos oss mennesker. Når kroppen er kald skjelver den for å få blodet til å strømme rundt til organene, slik at kroppstemperaturen stiger – og hypotermi forhindres.

Mindre hunder, som chihuahuaer, kan være mer utsatt for skjelving enn større raser på grunn av deres mindre kroppsmasse og naturlig isolasjon.

Hva du bør gjøre: Hvis hunden din ikke har det bra i kalde omgivelser, bør du vurdere å begrense dens eksponering for kulde. En hundegenser eller hundefrakk kan også hjelpe hunden med å holde seg varm, og videre begrense skjelving.

Lag også til et varmt og koselig sted hunden kan krølle seg sammen. En hundeseng i nærheten av en varmekilde, kombinert med et varmt teppe, er en sikker vinner gjennom kald vinternatt.

Spenning og Glede!

Noen hunder skjelver når de er glade eller begeistret.

Ingen vet helt sikkert hvorfor dette skjer, men en teori er at det er hundens instinkt og iboende måte å vise intense følelser.

Om hunden skjelver når den er glad kan du i så fall trygt senke skuldrene:

Denne typen risting er helt ufarlig og vil mest sannsynlig stoppe når hunden roer seg.

Stress, Angst og Frykt!

Andre intense følelser som også kan forårsake skjelvinger er frykt og angst.

Mens skjelving i dette tilfellet ikke er skadelig i seg selv – er ikke stress noe bedre for hunden din enn det er for deg.

Så, hva gjør du?

Gjør ditt beste for å berolige hunden din – og hvis mulig, fjern kilden til stresset. Hvis hunden din for eksempel blir stresset av tordenvær, prøv å hjelpe den med å finne roen ved å introdusere terapeutiske leker eller om mulig maskere lyden av torden.

Generelt, hvis du merker at noe konsekvent gjør hunden din skjelven, prøv å avlede. Hunder merker fort om du selv er stresset, engstelig eller redd – og de er veldig flinke til å så ta etter følelsene dine. I visse situasjoner om du forblir rolig og ignorerer en stressfaktor, kan hunden din også forbli rolig og videre lære at stresstriggeren ikke er noe å bekymre seg for.

Hunden Søker Oppmerksomhet

Hvis du skynder deg å trøste hunden din hver gang den skjelver, kan den lære at skjelving er en fin måte å få oppmerksomhet på.

Dette er en felle veldig mange hundeeiere går i…

Noen hunder slår til og med på risteknappen mens de ber om mat for å få lokke frem sympati hos eieren.

Hva du bør gjøre:

Selv om denne oppførselen ikke er skadelig, bør den ikke forsterkes. Hvis det ikke er noe åpenbar grunn til at hunden din skjelver, er det på generelt grunnlag best å ignorere hunden – selv om den til og med ser på seg med sine bedårende øyner!

Jada, vi vet – dette kan være vanskelig!

Smerte Eller Sykdom

Skjelving kan også være et tegn på at hunden din opplever smerter eller lider av en sykdom.

Skjelving og muskelkramper kan være symptomer på alvorlige tilstander som valpesyke, hypoglykemi (lavt blodsukker), Addisons sykdom eller en inflammatorisk sykdom – samt mer vanlige plager som urolig mage.

Om skjelvingen er konstant, kan det være et tegn på essensiell tremor – en kronisk tilstand som ofte kan behandles med medisiner.

Så, hva bør du gjøre?

Se etter andre tegn på sykdom eller skade. Hvis du i tillegg til skjelvingen observerer unormal oppførsel eller at hunden ikke «er seg selv» – kontakt veterinær umiddelbart!

Alder

Det er ikke uvanlig at svekkede muskler i hundens bein fører til skjelvinger etter hvert som den eldes – men skjelving kan også være et tegn på leddgikt eller leddsmerter.

Dette gjør du:

Hvis du merker at din aldrende hund gradvis begynner å riste eller skjelve bør du oppsøke veterinær for en sjekk.

Skjelving Eller Anfall: Hvordan Ser du Forskjell?

Normal skjelving og risting er annerledes enn et anfall, hvor musklene stivner og hunden mister både bevegelighet og bevissthet for omgivelsene.

Hvis du mistenker at hunden din har et anfall og den ikke allerede blir behandlet for en tilstand som forklarer anfallet – kontakt veterinær omgående.

Avslutningsvis: Har du en Hund Som Skjelver?

Mens de fleste årsaker til skjelving hos hunder er relativt ufarlige, er det best å kontakte veterinær om du er usikker hva som ligger bak. En veterinær kan kartlegge hva som frembringer skjelvingene, samt avdekke om det er grunn til bekymring.

Selv om stort sett «det vanligste er vanligst» – og skjelvingen derav er ufarlig, vil du ved å ha oppsøkt en veterinær få en trygghet på at hunden er ved god helse.

Les Også