Kan Hunder Spise Egg? Hvorfor, Hvordan og Hvor Ofte Hunden Bør få Spise Egg

Kan hunder spise egg?

Når hunder var jegere, og måtte skaffe sin egen mat – kunne de rive egg ut av fuglereir og spise dem rå!

Men tidene forandrer seg…

Ilovedogs Sommerkampanje

I dag trenger ikke hunder å jakte sin egen mat – men egg er fortsatt en fin kilde til protein, også til hunder. Så lenge egg konsumeres trygt, er de fine å bruke som godbit eller kosttilskudd for din firbente venn.

Les videre og finn ut hvorfor hunden din bør få egg – og ikke minst, hvordan du bør tilberede måltidet.

Kan Hunder Spise Egg? Og er Det Bra For Dem?

Egg er helt trygt for hunder, og faktisk en flott kilde til ernæring for din firbente følgesvenn.

Næringstoffer i Egg

De har et høyt innhold av protein, fettsyrer og masse sunne vitaminer. Men husk at egget gjenspeiler kvaliteten på kyllingen de kommer fra. Prøv derfor å mate hunden din med egg som er fra frittgående høner som har fått et godt, økologisk kosthold.

Hvis du kan få dem fra en pålitelig kilde, er det ideelt. Kanskje det er en lokal gård ikke langt fra hvor du bor? Akkurat som oss mennesker, «blir kyllingen det den spiser» – og sunnere kyllinger legger sunnere og mer næringsrike egg.

Men:

Snakk med veterinæren din før du gir hunden egg. Noen hunder kan ha en medisinsk tilstand som gjør at den ikke bør spise egg, men dette gjelder for så vidt en mengde andre råvarer også. Å spise for mange egg kan gjøre at hunden din legger på seg, så moderer inntaket og se det i sammenheng med resten av maten du serverer hunden din.

Egg bør ikke brukes som hundens hovedmåltid, men heller til en godbit av og til.

Hvorfor er Egg Bra For Hunder?

Egg inneholder verdifulle mineraler og vitaminer som hunden din drar stor nytte av:

  • Jern
  • Fettsyrer
  • Folat
  • Protein
  • Riboflavin
  • Selen
  • Vitamin A
  • Vitamin B12

Disse næringsstoffene og vitaminene støtter en rekke viktige oppgaver i hundens kropp, blant annet bidrar de til sunn og frisk hud og pels.

Kan Jeg Gi Hunden Min Rått Egg?

De fleste veterinærer anbefaler å koke egget før det gis til hunden, men noen hundeeiere mater allikevel hundene sine med rå egg.

Om man gir hunden sin rå egg må man være oppmerksom på følgende:

Salmonella

Ved å gi hunden rå egg er vil det være en liten risiko for at den får i seg salmonella.

Hvis en hund spiser et egg som er forurenset av salmonella, kan den få en infeksjon som kalles salmonellose. Symptomene på salmonellose inkluderer; feber, oppkast, diaré og sløvhet.

Biotinmangel

For mye rå egg kan føre til biotinmangel, ettersom eggehviter inneholder avidin, et enzym som hindrer absorpsjon av biotin i kroppen.

Biotin er et vitamin som støtter sunn hud, metabolisme, celler og fordøyelse. Biotinmangel forekommer sjeldent hos hunder, men det er allikevel en risiko en bør være klar over.

Bakterier

Dårlig Egg

Når egg har ligget for lenge kan det vokse frem bakterier som i verste fall kan være skadelig for hunden din.

Allergi

Hunder kan faktisk også være allergisk mot egg.

Observer hunden og se etter eventuelle symptomer på en allergisk reaksjon; inkludert nysing, hevelse, elveblest, pusteproblemer, sløvhet eller hoste.

Ta kontakt med veterinær om symptomene vedvarer.

Hva Gjør Jeg om Hunden Min Har Spist et Rått Egg?

Hvis hunden din har spist et rått egg, overvåk den for eventuelle symptomer, inkludert symptomene på salmonellose.

Det kan også være lurt å ringe til en veterinær, og kanskje også ta hunden med til en veterinærsjekk – bare for sikkerhetsskyld.

Kan Hunder Spise Eggeskall?

Er eggeskall bra for hunder?

Vel:

I teorien kan du mate hunden din med eggeskall som en ekstra næringskilde – men ta først en prat med veterinæren din for en avsjekk.

Eggeskall inneholder mye bra kalsium, som noen hunder faktisk trenger ekstra tilsatt i kosten sin. Imidlertid er det enklere måter å øke hunden din sitt kalsiumopptak på – eggeskall er langt fra det beste alternativet.

I tillegg har eggeskall skarpe kanter, disse kan påføre hunden vonde sår i munn og svelg – noe den fint klarer seg uten.

Ellers kan faktisk eggeskall hjelpe eldre leddgikthunder:

Ifølge en studie gjort i 2016 reduserte eggeskallmembraner leddsmerter betydelig, og forbedret leddfunksjonen hos en rekke hunder med leddproblemer.

Hvordan Bør Hunden få Egg?

Kokt Egg Til Hund

Egg bør tilberedes før man gir det til hunden.

Kok eller stek egget – uten bruk av olje, smør, salt, urter, krydder eller andre tilsetningsstoffer. Det spiller ingen rolle hvordan du tilbereder egget: Stekt på en side, stekt på begge sider, eggerøre eller hardkokt – så lenge egget er gjennomkokt eller gjennomstekt er det ingen fare.

Det er flere måter du kan tilføre egg i hundens kosthold – fra sporadiske biter av hardkokt egg i ny og ne, til eggerøre blandet i hundematen.

Start forsiktig med å begrense til ett egg. Se etter eventuelle tegn på mageplager som diaré eller oppkast. Så lenge egget ikke skaper problemer for hundens fordøyelse bør du ikke ha betenkeligheter med å gi den egg.

Men:

Egg bør ikke være den eneste proteinkilden du tilbyr hunden din. Hundemat inneholder også andre næringsstoffer hunden trenger – så bruk egg som et supplement, ikke primærfòr.

Husk på at egg er proppfull av kalorier – som om du gir hunden for mye egg kan dette føre til en uønsket vektøkning. Som en tommelfingerregel bør du ikke gi hunden mer enn ett egg per dag.

Avslutningsvis

Egg bør sees på som en godbit til hunden din. Det både smaker godt – og vil også tilføre ekstra proteiner til hundens kosthold.

Husk alltid å tilberede egget før du gir det til hunden – personlig foretrekker jeg og koke egget. Dette for å lettere kunne porsjonere og gi det til hunden som en godbit.

Første gangen hunden får egg er det viktig at du observerer for mulige allergiske reaksjoner. Om hunden viser tegn til magebesvær eller andre plager – oppsøk veterinær for en sjekk.

Bon appetit!

Les Også