Border Collie Som Familiehund: Klokt Valg?

Border Collie som familiehund.

God ide, eller komplett galskap?

Ja, Border Collier har enorme mengder energi – og de elsker å gjete, men rasen har også en rekke egenskaper som gjør den til en ypperlig familiehund.

Les videre å finn ut om en Border Collie er en god match for DIN familie.

Har Gjerne Sett Border Collier på TV?

Sannsynligheten er stor for at du har sett en Border Collie på TV eller film.

Funfact:

Faktisk, så er to av tidenes mest kjente filmhunder to Border Collier i filmen Babe.

I filmen hjalp Border Colliene ved navn Rex og Fly filmens store hovedperson – grisen Babe, med en rekke utfordringer fra start til slutt.

Men:

Rex og Fly er ikke de eneste «kjendis Border Colliene».

Det har vært en rekke kjente Border Collier på TV skjermer verden over – noe som har bidratt til å øke oppmerksomheten til rasen opp gjennom årene.

En Kort Oppsummering av Rasens Historikk

Historisk sett ble Border Collier avlet for å være gjeterhunder.

De var spesielt brukt til å gjete husdyr som sauer. Deler av deres forfedres personlighet er fortsatt ganske utbredt i moderne Border Collier den dag i dag. Dette betyr at rasen har en tendens til å jage og gjete ett par hakk mer enn andre hunderaser…

Border Collier har sin opprinnelse i land som Skottland og England, hvor det er vidder og sletter med jordbruksland med mange husdyr. Bøndene trengte hjelp med dyrene og gjeting over de store landområdene – og der kommer Border Collien inn i bildet.

Border Collie ble sett på som utrolig nyttige hunder fra 1500- og 1600-tallet, basert på deres utrolige evne til å gjete husdyr med en beundringsverdig intelligens og letthet. På slutten av 1800-tallet begynte det faktisk å holdes gjeterhundprøver i Wales. Og på begynnelsen av 1900-tallet ble det dannet et internasjonalt samfunn som utelukkende var dedikert til gjeterhunder. Siden dannelsen av disse samfunnene, har Border Collier stort sett vært overlegen andre raser i bruk som gjeterhund.

På grunn av deres popularitet, spredte eierskapet og bruken av Border Collier seg til gårder og rancher over hele verden – ikke bare i Europa. Rasen finnes nå i hjem over hele kloden – som både kjæledyr så vel som gårdsarbeider.

Intelligens

På grunn av deres historiske bruk som gjeterhund, og menneskers avhengighet av dem til disse formålene, regnes Border Collier som smarte hunder.

Faktisk, så rangeres Border Collier veldig høyt på listene over de mest intelligente hunderasene vi kjenner til!

Border Collien har blitt rangert som den beste, og mest intelligente hunden for både lydighet og evne til å bli trent – så vel som for dens enorme arbeidsintelligens.

Dette betyr at Border Collier vanligvis lett kan trenes på en rekke forskjellige områder – ikke bare i gjeterhundarbeid.

Personlighet

Energi!

Border Collier har en overflod av energi det meste av tiden.

Rasen har en tendens til å ha utrolig livlige og glade personligheter, og vil stort sett alltid være klar til å leke med deg. Denne energien, lykken og leken gjør Border Collier til et utmerket valg som familiehund – spesielt for familier som har, eller planlegger å få barn.

Nysgjerrig

I tillegg til å være leken, har også Border Collier en tendens til å være utrolig nysgjerrig. Med stor sannsynlighet vil hunden med kløkt og iver komme til – og oppdage ALT hjemmet ditt har å by på. Det ligger i dens natur, hver krinkel og krok må utforskes!

Intelligens

Med sin ekstreme intelligens (for hund å være), har Border Collier en medfødt evne til å lese eller sanse følelsene til de rundt dem. Dette inkluderer andre hunder og dyr, så vel som mennesker. Dette betyr at de raskt er i stand til å lese bestemte stemninger eller situasjoner den er i – eller som de går inn i.

Lojalitet

Rasen er veldig lojal mot sine eiere og familie – og den ønsker mer enn noe annet å glede og beskytte dem den er glad i. Noen ganger kan dette resultere i aggresjon mot dem som hunden kan se på som en trussel mot sine kjære. La derfor hunden venne seg til fremmede før du lar personer utenfor den «innerste krets» prøve å klappe eller kose med den.

Denne kvaliteten gjør faktisk Border Collien til en ypperlig vakthund! Den vil raskt varsle deg om eventuelle inntrengere i hjemmet ditt eller på eiendommen din.

Hva skal man med Securitas når man har en levende husalarm?

Sosial

Border Collie er også en veldig sosial hunderase.

Det er veldig viktig å starte sosialt samvær tidlig i hundens liv, spesielt hvis hunden er ment å være et familiedyr. Sosialiseringen med mennesker – både voksne og barn, må startes mens hunden fortsatt er valp. På grunn av deres naturlige og historiske bruk som gjeterhunder, kan denne sosialiseringen hjelpe til med å lære dem til å ikke gjete barn og andre kjæledyr.

Det er viktig at de begynner å lære seg dette som valper.

Lett-trent

Border Collier er vanligvis veldig grei å trene.

Men:

På grunn av deres intelligens krever det noen ganger litt tålmodighet under treningsprosessen … De kan være sta under trening – men med litt tålmodighet vil de etter hvert lære å adlyde deg, og det du lærer den setter seg i minnet.

Når hunden først har lært, vil den vanligvis ikke glemme hverken kommandoer eller triks.

Interaksjon Med Andre Kjæledyr

Mens Border Collier ofte må jobbe litt for å komme overens med andre hunder, kommer de stort sett godt overens med hunder av samme rase. Hvis du allerede har en hund eller har en Border Collie og planlegger å innlemme en annen hund til familien, vit at det er veldig viktig å gi hundene tid til å venne seg til hverandre.

Det er også en god idé å introdusere hundene for hverandre før du fullfører familieforøkelsen med en ny hund. På grunn av deres opphav som gjeterhunder, har de en tendens til å prøve å gjete andre små dyr som katter. Det er derfor gjerne en dårlig ide å skaffe seg katt hvis du har en Border Collie.

Følgelig kan de også by på litt kaos om du allerede har en katt – og vurderer å adoptere en Border Collie.

Fysiske Kvaliteter

Pels

En Border Collie sin pels kan være i en rekke forskjellige farger.

Vekt

Størrelsesmessig pleier de ikke vokse til å bli store hunder – vanligvis til maksimalt rundt 18 kilo. Gjennomsnittlige vekt er omtrent 14 kilo.

Levetid

Border Collier lever vanligvis ganske lenge, ofte mellom ti til sytten år – avhengig av en rekke individuelle helse- og livsstilsfaktorer.

Stell

Border Collier er en ganske enkel hunderase å stelle. De har lang pels, og denne må børstes. Dette gjøres enkelt et par ganger i uken for å holde pelsen ren og fri for floker. Børstingen vil også forhindre at den lange pelsen får områder med matt farge.

Mosjon

Border Collier er historisk brukt for å gjete husdyr – følgelig er det viktig å merke seg at de trenger en god mengde mosjon for å være lykkelig.

Det anbefales på det sterkeste at de får rundt en times trening per dag – gjerne også mer. Dette kan du gjøre ved å ta hunden med på turer eller løpeturer, leke i hagen, leke apport, eller andre aktiviteter som krever fysisk eller mental anstrengelse.

Hvis du liker å løpe, jogge eller sykle, er Border Collie en flott hunderase å ta med seg på tur! Den vil nyte treningen, og vil med stor sannsynlighet holde følge med deg fra start til slutt. Om hunden ikke får tilstrekkelig mosjon vil det påvirke dens lynne – og det kan faktisk føre til destruktiv atferd.

Sørg for å gi Border Collien nok mosjon, så holder du den glad, underholdt og ikke minst – frisk og sunn!

Avslutningsvis: Border Collie Som Familiehund? JA!

Altomhunden har ingen betenkeligheter med å si at en Border Collie er et utmerket valg for en aktiv familie på jakt etter et ekstra familiemedlem:

De er voldsomt lojale, muntre, glade, fulle av liv, fulle av kjærlighet – og har ellers en overflod av egenskaper som gjør dem til utrolige kjæledyr – både for voksne og barn.

Men:

Vær oppmerksom på at det kanskje ikke er det beste valget hvis du allerede har andre kjæledyr i huset, spesielt smådyr som katt. Utover dette gjør man sjeldent feil om valget lander på en Border Collie.

Lykke til!

Les Også