Mest Allergivennlig Hund: 8 Hunder For Deg Med Allergi

Om man er allergisk mot hund er man ekstra følsom for et protein som befinner seg i kjæledyrets spytt, urin, hudceller og talgkjertler – men da proteinene også fester seg til hundens pelshår blir også pelsen allergifremkallende.

Huff!

For allergikerne kan dette føre til en rekke ubehagelige reaksjoner; som kløe i øyne, rennende nese, utslett, hoste – og til og med pustevansker. Men, er det allikevel håp? Finnes det noe som en mest allergivennlig hund? Eller er hundehold en glemmesak om man er allergiker?

Ilovedogs Sommerkampanje

Mest Allergivennlig Hund: Finnes det Hunder for Allergikere?

Selv om det ikke finnes hunder som er 100% allergivennlige, er det likevel noen hunder som markedsføres slik da de mister mindre pels enn gjennomsnittet. Disse vil slippe mindre av det allergifremkallende proteinet ut i luften – men hunden kan allikevel fremkalle allergiske reaksjoner.

«I noen vestlige land kan opptil 20 prosent av befolkningen ha allergi mot hund. Samtidig er det å få hund, noe mange familier drømmer om. Og da kan det være vanskelig å innse livets harde realiteter.»

Astma og allergiforbundet – Ikke kjøp hund hvis du er allergisk

Før du kjøper eller overtar en hund bør du sikre deg muligheten til å levere tilbake hunden til oppdretter om noen i familien får allergiske reaksjoner. Spør oppdretter om du kan få omgås valpen før du eventuelt kjøper den. Dette gjelder også om du skal adoptere en hund.

Om du, eller noen i familien er allergiske mot hund – men allikevel ikke kan motstå fristelsen – her er rasene du bør vurdere:

West Highland Terrier

West Highland Terrier, aka Westies, er en skotsk rase som er kjent for å ha en stor og vennlig personlighet – pakket inn i en liten og søt kropp. Med andre ord, en ideell familiehund.

De røyter svært lite, noe som gjør dem ideelle om du sliter med astma eller allergier. Når de en sjelden gang mister hår, er det korte, lyse, hvite håret lett å støvsuge eller fjerne med en lobørste. Regelmessig børsting vil også bidra til å holde røytingen til et minimum.

Hvis hunden blir tatt godt vare på, kan den leve så lenge som 12 til 16 år. West Highland Terrier er en liten hund, og en gjennomsnittlig hunn veier somregel mellom 6–7 kg – mens en gjennomsnittlig hann veier 7–10 kg. Rasen blir ikke høyere enn 30 cm, noe som gjør den til en perfekt innendørshund.

Bichon Frise

En Bichon Frises myke, hvite, luftige pels har nydelige korketrekkerkrøller – som sikrer at døde hår med hudrester forblir på plass til fjernes under stell. Dette er en liten og livlig rase – ideell om du har hundeallergi.

Bichon Frise er vennlige og kjærlige, og går godt sammen med barn. Forventet levealder er mellom 12 og 15 år for både hannhunder og tisper – mens de i gjennomsnitt veier et sted mellom 3–5 kg.

Les mer:

Puddel

Puddelen ble opprinnelig brukt som et hjelpemiddel for andejegere i Frankrike, men med årenes løp har puddelen også blitt en favoritt blant hundeallergikere – hovedsakelig grunnet den stramme, krøllete pelsen som nesten ikke produserer håravfall.

Pudler er intelligente, aktive og trofaste – og kan leve fra 12 til 15 år. Den kan komme i en rekke størrelser avhengig av type puddel:

  • Toypuddel: 24 – 28 cm,
  • Dvergpuddel: 28 – 35 cm,
  • Storpuddel: 45 – 60 cm,
  • og Mellompuddel: 35 – 45 cm.

Puddel kommer også i en rekke farger, inkludert svart, hvit, aprikos, krem, grå, brun og svart og hvit.

Portugisisk Vannhund

Den mest kjente portugisiske vannhunden er Bo og Sunny Obama, hvis eiere er den tidligere amerikanske presidenten Barack Obama og First Lady Michelle. Paret var på jakt etter en hund som ikke ville utløse datteren Malias allergier – og endte opp med en perfekt kandidat: Portugisisk vannhund.

Denne selskapelige, og lettdresserte hunden er allment akseptert som utmerkede familiemedlemmer. De kan leve mellom 12 til 15 år. En gjennomsnittlig tispe måler mellom 43-52 cm og hannhunden fra 50-57 cm. En hann kan veie opptil 27 kg, og en tispe opp til 23 kg.

Les mer:

Shih Tzu

Shih Tzus mister mye mindre hår enn mange andre hunderaser – og pelsen deres er mer som menneskehår i motsetning til typisk hundepels.

De er kjent som smarte, kjærlige, livlige, intelligente og lojale – og kan leve mellom 10 – 16 år. De forblir små hele livet, gjennomsnittlig vekt for begge kjønn ligger mellom 4 – 7,2 kg.

Irsk Vannspaniel

Irske vannspanieler har kort hår som sjeldent løsner, men de bør børstes minst en gang i uken for å forhindre at den krøllete pelsen floker seg eller matter seg – samt for å holde den ren og sunn. Irsk vannspaniel er opprinnelig fra Irland og kommer i en rød farge. De kan leve mellom 10 – 12 år og har en leken, men intelligent natur. De er enkle å trene og kan fungerer utmerket som vakthund.

Av størrelse er rasen middels stor og kan bli opptil 61 cm høye. I gjennomsnitt veier hannen mellom 25–30 kg, mens tispen mellom 20–26 kg.

Schnauzer

Alle tre raser av Schnauzer, men spesielt Riesenschnauzer, anses vanligvis for å være allergivennlige.

Disse brukshundene lever mellom 12 – 15 år og er intelligente, snille og viljesterke. Tispen kan bli mellom 60–65 cm, mens hannene er større, og måler mellom 65–70 cm. Riesenschnauzer kommer i sort, og salt/ pepper.

Cavoodle

Cavapoo, eller Cavoodle er en hypoallergen designhunderase som nesten ikke mister pels eller sikler. De er en krysning mellom en miniatyr – eller toypuddel og en Cavalier King Charles Spaniel. I Australia på slutten av 1990-tallet ble denne rasen svært populær, og det var en rekke krysningsprogrammer. Toycavoodles blir mellom 28 cm og 35 cm ved skuldrene som voksne. Minicavoodles blir noe større og måler 33 cm og 45 cm ved skulderene som voksne.

Les Også