Portugisisk Vannhund, En Aktiv og Hengiven Følgesvenn: Utseende, Temperament, Aktivitetsnivå, Helse, Stell, og Egnethet som Familiehund

Portugisisk Vannhund er en populær hunderase som med sin unike personlighet og sjarm, har overvunnet mang et hjerte.

Rasen er allsidig – og kjent for sin intelligens, sitt høye nivå av energi og sin iver etter å lære nye ting. Men disse egenskapene kommer også med en bakside; rasen krever mye stell, mosjon og omsorg for å trives.

Enten du allerede er en stolt eier av en Portugisisk Vannhund – eller vurderer å adoptere en, vil denne artikkelen gi deg innsikt i hva du kan forvente deg fra rasen. Vi vil utforske alt fra dens opprinnelse som fiskerhund i Portugal, til dens rolle som en herlig familiehund – og på veien også se på dens egenskaper og behov for aktivitet og stell!

Opprinnelse

Portugisisk Vannhund er en rase med en rik historie som kan spores tilbake til Portugal på 1500-tallet. Rasen har vært en viktig del av Portugals kystkultur i århundrer, og var opprinnelig brukt som en allsidig hjelper for fiskerne i regionen.

Den ble brukt av fiskere til å gjøre en rekke forskjellige oppgaver – som å hente fisk og utstyr fra vannet, svømme mellom båter, og til og med å sende beskjeder mellom båtene. Faktisk var rasen også kjent for å være en dyktig fisker selv, og kunne hente små fisker rett fra vannet.

I dag er ikke bare Portugisisk Vannhund en populær rase i Portugal – men også rundt omkring i alle krinkler og kroker av verden.

Selv om Portugisisk Vannhund nå er en populær og høyt elsket rase, er den fortsatt stolt av sin historie og sitt opphav som fiskerhund. Og for å kunne gi den den omsorg og trening den trenger for maksimal trivsel er det er viktig å forstå rasens opprinnelse og medfødte evner.

Kjennetegn: Utseende og Temperament

Portugisisk Vannhund på en Stein

Portugisisk Vannhund er en mellomstor hunderase, og den har en rekke unike trekk som skiller den fra andre hunderaser. Idealhøyden for hannhund er 54cm, mens idealhøyden for tsipen er 46cm. Hannhunden veier vanligvis et sted mellom 19 og 25 kg, mens tispen veier  fra 16-22 kg.

Rasen har en værbestandig pels som ofte er bølget eller krøllet, og den kan komme i farger som sort, brun, hvit eller offwhite. Hunden har en sterk, muskuløs kropp med en relativt kort hale.

Portugisisk Vannhund er også kjent for sine karakteristiske ansiktstrekk, inkludert en lang, flat snute, mørke øyne og lange ører som henger ned langs siden av hodet. Disse trekkene gir rasen et distinkt utseende som skiller den fra andre hunderaser.

Når det gjelder temperament, er Portugisisk Vannhund kjent for å være en intelligent og livlig rase. De er ivrige etter å lære nye ting, og er stort sett enkel å trene. Den er også hengiven og kjærlig, og den trives godt med mye oppmerksomhet fra sin familie.

Arbeidsviljen er sterk, noe som kan gjøre rasen til en god følgesvenn for aktive eiere. Den trives med utendørsaktiviteter som fotturer, svømming og agilitytrening. På grunn av dens høye energi- og aktivitetsnivå, er det viktig å gi rasen tilstrekkelig med trening og stimulering for å hindre at den kjeder seg eller blir destruktiv.

Det er også verdt å merke seg at Portugisisk Vannhund kan være reservert rundt fremmede – og krever tidlig sosialisering for å trives rundt nye mennesker og andre dyr. Men med riktig sosialisering og trening, kan rasen være en fantastisk følgesvenn for familier!

Fakta om Portugisisk vannhundBeskrivelse
OpprinnelsePortugal
BruksområdeOpprinnelig brukt til å hjelpe fiskere med å hente fisk fra nett, nå vanlig som selskapshund og i en rekke hundesporter
Forventet levealder10-14 år
StørrelseMiddels stor, veier vanligvis mellom 16-27 kg
HøydeHanner: 50-57 cm; Tisper: 43-52 cm
Pels
Krøllete og tett, kommer i sort, brun, hvit eller kombinasjoner av disse fargene
PersonlighetstrekkIntelligent, atletisk, livlig og energisk, ofte beskrevet som «en arbeidende hund»
TreningsbehovTrenger regelmessig mosjon og mental stimulering, kan trenes i en rekke hundesporter inkludert lydighet, agility og vannsport
HelseproblemerNoen vanlige helseproblemer inkluderer hoftedysplasi, øyeproblemer og autoimmun sykdom
AnnetPortugisisk vannhund er kjent for å være gode svømmere og er populære som vannredningshunder. De er også allergivennlige og røyter lite.

Helsehensyn

Som med alle hunderaser, er det også visse ting man må ta hensyn til hos en Portugisisk Vannhund. Noen av de vanligste helseproblemene som kan påvirke rasen inkluderer hoftedysplasi, øyeproblemer som progressiv retinal atrofi (PRA), og autoimmune sykdommer som Addison’s sykdom.

For å opprettholde god helse, er det viktig å gi hunden et balansert kosthold og nok fysisk aktivitet. Det er også viktig å passe på at den får regelmessig veterinærtilsyn – inkludert vaksinasjoner og helsekontroller.

Portugisisk Vannhund kan også være utsatt for hudproblemer som dermatitt og andre infeksjoner. Det er derfor viktig å børste pelsen regelmessig, i tillegg til å sørge for at den får regelmessige bad/ pelsvask for å opprettholde god hygiene.

For å forhindre tannproblemer som tannstein og periodontal sykdom, se til hundens tenner og pass på at disse tas vare på. Regelmessig tannbørsting og eventuelt profesjonell tannpleie kan hjelpe med å forhindre problemer med hundens tannhelse.

For å forhindre fedme og andre helseproblemer er det viktig å sørge for at hunden får tilstrekkelig med mosjon og stimulering. Dette kan inkludere regelmessige turer, løping, svømming eller andre typer aktiviteter som kan gi den fysiske og mentale utfordringen den trenger.

Til slutt, som med alle hunderaser, er det viktig å være oppmerksom på eventuelle endringer i hundens oppførsel, lynne eller generelle helse. Hvis du merker noe som virker unormalt, kontakt veterinær for råd og behandling.

Aktivitetsnivå

Portugisisk Vannhund er en aktiv rase med et høyt nivå av energi – og den trenger derfor tilstrekkelig med fysisk og mental stimulering for å være sunn og lykkelig. Som en rase opprinnelig avlet for å jobbe med fiskere, har den et naturlig instinkt for å være i vannet. Svømming kan derfor være en flott måte for Portugisisk Vannhund til å få ut nødvendig energi.

I tillegg til svømming, kan Portugisisk Vannhund også trives med turer, jogging, agility og andre typer fysisk aktivitet. Rasen har også en tendens til å være intelligent og lærevillig, og liker godt mentale utfordringer som å lære nye triks eller lydighetstrening.

Generelt sett, på grunn av rasens høye energinivå og dens behov for aktivitet, passer Portugisisk Vannhund best til aktive familier eller personer som har tid og vilje til å gi den tilstrekkelig med mosjon og hjernetrim.

Les også:

Stell

Stell av Portugisisk Vannhund er viktig for å opprettholde en sunn og lykkelig hund. Rasen har en krøllet eller bølget pels som krever regelmessig børsting og pelsvedlikehold for å forhindre floker og tover. Det anbefales å børste pelsen minst en gang i uken – og i perioder med røyting kan det være nødvendig å børste den enda oftere.

Sørg også for at hundens pels er ren og tørr. Dette kan forhindre hudproblemer og infeksjoner. Hyppig bading er ikke nødvendig, da det kan føre til tørr hud og pels. Imidlertid kan det være nødvendig å vaske hunden etter en svømmetur eller hvis den er blitt synlig skitten eller lukter vondt.

Ører, øyne og tenner trenger også regelmessig stell for å forhindre infeksjoner og andre helseproblemer. Ører bør renses regelmessig for å fjerne voks og smuss, og øynene bør holdes rene og fuktige for å forhindre tørre øyne og infeksjoner. Tannhygiene er også viktig for å forhindre tannproblemer og dårlig ånde. Det anbefales å børste hundens tenner minst to ganger i uken med en spesiell hundetannbørste og tannkrem.

Med regelmessig stell og oppmerksomhet på hygiene, vil Portugisisk Vannhund være en sunn og lykkelig hund.

Les også:

Portugisisk Vannhund Som Familiehund

Portugisisk Vannhund i en Sofa

Portugisisk Vannhund kan være en fantastisk familiehund for den rette familien. De er aktive, lojale og intelligente hunder som elsker å være i nærheten av mennesker. Rasen har også et godt lynne, og er kjent for å være veldig tålmodige og hengivne overfor barn.

Grunnet dens høye aktivitetstoleranse er rasen en god match for familier som liker å være på farten. Enten det er å gå turer på fjellet, lek på plenen, campingturer eller lange turer i skogen – den Portugisiske Vannhunden er med!

I tillegg til deres høye energinivå, er Portugisisk Vannhund også intelligent og lærevillig. Dette gjør dem til en flott hund for familier som liker å trene og jobbe med sin hund. Den kan lære en lang rekke triks og kommandoer – og kan også være flotte hunder for hundesport som agility eller lydighet.

Les også:

Portugisisk Vannhund Oppdrettere

Nord-Norge

Portisinor

Jorunn Helene Bjerkmo Nilsen

[email protected]

Mayarasta

May-Liss Stunes

995 83 042

[email protected]

Midt-Norge

Marporto

Marte Aursand

473 64 512

[email protected]

Kennel Waverider

Bente Finsås

911 89 700

[email protected]

Fjellportisen

Annebeth Bakken

951 64 543

[email protected]

Vestlandet

Haugsetts

Anne Nielsen

934 37 758

[email protected]

Aguadeelion

Jorunn Bente Ekse Torsvik

468 12 269

[email protected]

Nordmyten

Marie Skarsbø

920 18 103

[email protected]

Heimly`s Portis

Monica Almenningen og Jarle Gåsøy

916 50 203

[email protected]

Sør-Norge

Fjordportisen

Karianne Kristensen

99587854

[email protected]

Østlandet

AquaFortis

Runi Kristiansen

477 57 477

[email protected]

Isostar’s

Laila Erlandsen

62 35 88 68/ 908 31 312

[email protected]

Nadarium

Even Storskogen Prydz

922 63 961

[email protected]

Kennel Skogerbygda

Carina Myhre/Marianne Henriksen

988 88 053

[email protected]

Kennel Eventyrvannet

Lotte Werner Pettersen

907 73 376

[email protected]

Kennel Coventina

Anne Kristi Sommer

915 30 262

[email protected]

Aqua De Adonna

Line Gran Solberg

992 77 402

[email protected]

Kennel Faielin

Elin Flaaten

412 76 556

[email protected]

Tri De Coleur

Else Berit Ovnerud

906 95 752

[email protected]

Kilde: Raseklubben For Portugisisk Vannhund (portugisisk-vannhund.no)

Ofte Stilte Spørsmål (FAQ)

Krever Portugisisk Vannhund Mye Trening og Aktivitet?

Ja, Portugisisk Vannhund er en aktiv hund som trenger regelmessig trening og aktivitet. Om du foretrekker en stillesittende livsstil, er ikke dette en hund for deg. Hvis du ikke gir hunden tilstrekkelig med trening og mental stimulering, kan den utvikle adferdsvansker som gjentatt bjeffing eller ødeleggelse av eiendeler.

Er Portugisisk Vannhund Allergivennlig?

Portugisisk Vannhund er en av få hunderaser som regnes som hypoallergen. Dette betyr at de ikke slipper vesentlig med hår og hudpartikler – noe som gjør den til et godt valg for allergikere.
Les mer: Mest Allergivennlig Hund: 8 Hunder For Deg Med Allergi

Hvor mye Koster en Portugisisk Vannhund?

En Portugisisk Vannhund med komplett stamtavle koster vanligvis et sted mellom 20 til 25 000 NOK. Følg med på nkk.no (Norsk Kennel Klubb) for oversikt over valpekull fra godkjente kenneler.

Er Portugisisk Vannhund en God Familiehund?

Ja, Portugisisk Vannhund kan være en flott familiehund for den rette familien. De er aktive, intelligente og tålmodige hunder som elsker å være i nærheten av mennesker. De er også stort sett veldig forsiktige og hensynsfulle overfor barn.

Hvor mye Pelsstell Trenger Portugisisk Vannhund?

Portugisisk Vannhund har en krøllete og ullaktig pels som krever regelmessig børsting og trimming. Hvis pelsen ikke stelles ordentlig kan den bli flokete og vanskelig å håndtere.

Er Portugisisk Vannhund en Sunn Hunderase?

Som med alle hunderaser, kan Portugisisk Vannhund ha visse helseproblemer. Vanlige helseproblemer inkluderer hoftedysplasi, progressiv retinal atrofi og hypertrofisk kardiomyopati.
Velg derfor en oppdretter som kan vise til en sunn stamtavle – og fortrinnsvis også en som er medlem av NKK (Norsk Kennel Klubb).
Pass også på å ta hunden med på regelmessige helsekontroller hos veterinær.

Er Portugisisk Vannhund Lett å Trene?

Ja, Portugisisk Vannhund er en intelligent og lærevillig hund som kan være enkel å trene hvis du bruker riktig treningsteknikker. De kan være følsomme for hard trening eller negativ forsterkning, så det er viktig å bruke positiv forsterkning og belønning når du trener din Portugisisk Vannhund.

Går Portugisisk Vannhund Godt Overens med Barn?

Ja, Portugisisk Vannhund er tålmodig og hensynsfull overfor barn. Den kan være noe reservert og skeptisk til fremmede, men den tiner raskt opp etter litt lek.

Hvor Gammel Blir en Portugisisk Vannhund?

Portugisisk Vannhund lever vanligvis fra 12 til 15 år.

Avslutningsvis

Portugisisk Vannhund er en fantastisk rase som har et vennlig og lekent temperament, og den er også svært dedikert til sin familie. Deres høye energinivå og intelligens gjør at de krever mye fysisk og mental stimulering, men det er verdt innsatsen for eiere som er villige til å gi dem den oppmerksomheten de trenger.

Stellet av pelsen krever også en betydelig innsats, men er også viktig for å holde hunden sunn og lykkelig. Til tross for noen potensielle helseproblemer, er Portugisisk Vannhund generelt en sunn og hardfør rase.

Rasen er utmerket som familiehund, og den vil trives supert i en familie som gir den mye kjærlighet og oppmerksomhet. Selv om den kan være litt reservert mot fremmede, vil den raskt tine om man viser den tillit og kjærlighet.

Hvis du vurderer å gjøre en Portugisisk Vannhund til en del av din familie, er det viktig å gjøre grundig research, og være sikker på at du kan dekke dens behov. Med riktig trening, stell og omsorg, vil rasen absolut gi mye glede og kjærlighet til sine eiere.

Les Også