Bichon Frise, En Liten Storsjarmør: Temperament, Aktivitetsnivå, Helse og Stell

Bichon Frise er en liten, munter hunderase som er like populær i dag som den var for århundrer siden – og med god grunn.

Rasen har sin opprinnelse i middelhavsregionen og kjent og elsket for sin kjærlige og vennlige natur.

Den regnes som en selskapshund, og med en hypoallergen pels som krever minimalt med stell er Bichon Frise et ideelt kjæledyr for allergikere.

Opprinnelse

Bichon Frise er en liten, hvit selskapshund kjent for sitt muntre humør. Den er en av de eldste rasene vi kjenner til, med registrerte eksemplarer så langt tilbake til som på 1300-tallet. Rasen har sin opprinnelse i Middelhavsregionen og ble avlet frem ved å krysse flere mindre raser som Barbet, fransk vannhund, og muligens også standard puddel.

I århundrer var de populære følgesvenner blant sjømenn som likte å ha selskap om bord på skipene sine. De spredte seg etter hvert til Frankrike – hvor de under renessansen ble en favoritt blant franske kongelige – spesielt medlemmer av kong Henry III sitt hoff.

Deres popularitet steg deretter over hele Europa – og rundt 1956 også hele veien over Atlanteren til Nord-Amerika.

I dag er rasen kjent for å være svært intelligent og kjærlig, noe som gjør dem til utmerkede familiedyr eller terapihunder.

Kjennetegn: Utseende og temperament

Den mest gjenkjennelige egenskapen til Bichon Frise er dens lange, krøllete pels. Den har en fyldig manke av tykke, myke krøller over hele kroppen, som varierer i farge fra off-white til krem eller aprikos.

Bichon Frise veier vanligvis fra 3 til 6 kilo, og den har en kompakt kropp med et avrundet hode og bred snute. Ørene er satt høyt på hodet og er dekket med lang pels som faller over dem som gardiner. Øynene er runde, mørke i fargen og fulle av uttrykk. Pelsen til Bichon Frise er myk og silkeaktig – med en tett underull for isolasjon mot kalde værforhold.

Rasen er kjent for å være blid, leken og omgjengelig og den liker å tilbringe tid med mennesker. Bichon Frise er lojale følgesvenner som knytter sterke bånd til sine eiere, og den elsker å bli inkludert i familieaktiviteter som turer på fjellet eller i parken.

De kommer godt overens med barn og andre dyr, men vil ofte varsle eierne hvis det er ukjente lyder utenfor hjemmet deres.

Helsehensyn

For å holde din Bichon Frise sunn og glad er det noen helsemessige hensyn du bør være klar over.

Det viktigste helsehensynet for en Bichon Frise er å opprettholde god tannhygiene. Siden de har mindre munn enn andre raser, kan bakterier bygge seg raskt opp hvis plakk ikke fjernes regelmessig. Det anbefales at man pusser kjæledyrets tenner ukentlig – og at man får utført profesjonell tannrengjøring årlig.

Ellers er rasens vanligste helseproblemer allergier, øyeproblemer som grå stær og glaukom, hudsykdommer som seboreisk dermatitt eller demodikose, leddproblemer som patellaluksasjon eller hofteleddsdysplasi, og ørebetennelser som oppstår grunnet fukt i øregangene.

Rasen lever vanligvis mellom 12-15 år hvis den tas godt vare på, men noen kan leve enda lenger om man følger hunden godt opp – og fortløpende utfører forebyggende helsehjelp.

Husk å gi kjæledyret ditt riktig kosthold, dette er avgjørende for optimal helse og velvære.

Aktivitetsnivå

Bichon Frise er en liten, vennlig hunderase med stor personlighet – og et heftig aktivitetsnivå. Disse hundene er svært energiske og lekne – noe som gjør dem til et ideelt valg for folk som liker fysisk aktivitet!

Man sier at rasen trenger minst én time fysisk aktivitet hver dag. Dette kan inkludere turer, lek i hagen – eller til og med en svømmetur! Ta gjerne hunden med på agilitykurs. Dette lar den bruke sin intelligens og sine problemløsningsferdigheter samtidig som den får god trening underveis.

I tillegg til fysiske aktivitet, er også mental stimulering viktig for disse livlige hundene. Gi den masse fin hjernetrim, alt fra snuseleker til lydighetstrening – slike aktiviteter bidrar til å holde hundens tenkeboks engasjert, noe som er super-viktig for at denne rasen skal holde seg blid og fornøyd.

Stell

Bichons har en krøllete, fluffy pels som krever regelmessig børsting og trimming for å opprettholde dens form og helse. For at pelsen skal se best mulig ut, bør man børste pelsen hver dag for å forhindre at den floker seg og samtidig få løst opp eventuelle knuter. Man bør også bade sin Bichon minst en gang i måneden med en kvalitetssjampo for sensitiv hud – eller hypoallergene produkter om nødvendig.
I tillegg må man også regelmessig trimme ansikt og føtter, samt området rundt hundens bakdel. Hvis man ikke steller dette området av hunden, kan det dannes floker som er vanskelig å fjerne uten profesjonell hjelp.

Les også:

Bichon Frise Som Familiehund

Bichon Frise er generelt sett ansett som en god familiehund.

De er kjent for å være sosiale, lekne og kjærlige med både barn og voksne. De er også enkel å trene og har et godt humør. Bichon Frise er en liten hunderase, så de kan være et godt valg for familier med mindre hjem eller mindre plass.

Imidlertid, som med alle hunderaser, er det viktig å sørge for at rasen passer til din livsstil og familie før du tar på deg ansvaret for å eie en hund.

Les også:

Bichon Frise Oppdrettere

Møre & Romsdal
Vestland

Kennel Zojoma
Gjønavegen 336, Eikelandsosen
Tlf 92684778
Mail: [email protected]

Viken

Kennel Petit Ami
Bjørkelangen
Tlf 97966855
Mail: [email protected]

Kennel Dulcamara
Nesmoen 27 3540 Nesbyen
Tlf 452 68 779
Mail: [email protected]

Kennel Zojoma
Halandvegen 4b, Nesbyen
Tlf 92684778
Mail: [email protected]

Vestfold & Telemark

Walibi`s Kennel
3731 Skien
Tlf 90201421
Mail: [email protected]

Kennel Vaalebjønn
3178 Våle
Tlf 90784409
Mail: [email protected]

Holmsaasen’s Kennel
Sande
Tlf 92235839
Mail: [email protected]

Agder

Kennel Liten&Leken
Dvergsnesveien 341, Kristiansand
Tlf 995 37 163
Mail: [email protected]

Kilde: norsk-bichon-frise.com (Norsk Bichon Frisè Klubb)

Ofte Stilte Spørsmål (FAQ)

Er Bichon Frise Allergivennlig?

Bichon Frise anses å være en hypoallergen rase, noe som betyr at den produserer mindre flass og avfallsstoffer fra huden enn andre raser – og den kan derfor være mer egnet for dem med allergi.

Imidlertid er ingen hunderase 100 % allergifri. Den beste måten å finne ut om Bichon Frise er riktig for deg, er å tilbringe tid med en før du forplikter deg til å eie en.

Bichon Frises pels krever regelmessig pleie, noe som kan bidra til å redusere allergener i hjemmet ditt. Dette inkluderer børsting hver dag og trimming med noen måneders mellomrom. I tillegg vil regelmessig bading bidra til å redusere allergener forårsaket av spytt og hudflass. Regelmessig støvsuging og bruk av luftrensere er også anbefalte metoder for å redusere allergener i hjemmet ditt.

Les også:

Bjeffer Bichon Frise?

Ja, Bichon Frise er en hunderase som bjeffer. Selv om den ikke er kjent for å være spesielt høylytt eller bjeffete av seg, kan den absolutt være vokal når den føler behov for å kommunisere noe.

Bichon Frises er våkne og aktive hunder, så bjeffingen deres kan brukes til å varsle eierne om potensiell fare eller besøkende. De kan også bjeffe av kjedsomhet eller ensomhet hvis de blir stående alene for lenge.

Totalt sett er Bichon Frise en intelligent og kjærlig rase med en tendens til å bjeffe når den føler det er nødvendig for å få din oppmerksomhet.

Men:

Med riktig trening og sosialisering kan du hjelpe din Bichon Frise å lære hvordan – og når det er hensiktsmessig å bruke stemmen. Å trene og sosialisere en Bichon Frise fra en ung alder kan bidra til å redusere bjeffing og eventuelle atferdsproblemer.

Les også:

Hva Koster en Bichon Frise Valp?

En Bichon Frise-valp vil vanligvis koste mellom 15000 og 30000, men NBFK (Norsk Bichon Frisè Klubb) har en anbefalt valpepris på 23-25 000. Den nøyaktige prisen på en Bichon Frise-valp avhenger av flere faktorer som oppdretterens rykte, valpens stamtavle og oppdretterens plassering.

I tillegg til kjøpesummen for valpen er det også andre kostnader forbundet med å eie en Bichon Frise. Dette inkluderer forsikring til hund, vaksinasjoner, mat, leker og forskjellig pleieutstyr. Avhengig av din livsstil kan disse kostnadene ha en variasjon på flere tusen kroner per år.

Totalt sett er det å eie en Bichon Frise en investering i tid og penger, men det kan være svært givende for dem som er villig til å forplikte seg – og gi kjæledyret rikelig med kjærlighet og riktig omsorg.

Hvordan Klippe Bichon Frise?

Å klippe en Bichon Frise kan være en vrien prosess – men med riktig verktøy og riktig teknikk, er det mulig å gi hunden et stilig og sunt snitt.

Først, start med å børste hundens pels for å fjerne eventuelle knuter eller floker. Bruk deretter saks til å trimme håret rundt øynene, ørene og føttene. Sørg for å holde saksen parallelt med huden slik at du ikke klipper for nært. Etter det, bruk klippemaskin for å trimme pelsen jevnt over hele kroppen. Start bak i nakken og jobb deg nedover kroppen i jevne slag. Til slutt, bruk saks igjen for å rydde opp områder som kan trenge ekstra oppmerksomhet; som halen, rundt baken og brystområdet.

Det er viktig å huske at når du klipper en Bichon Frise-pels, bør du aldri barbere dem helt ned til huden. Pelsen deres beskytter mot temperaturer, og den gir også isolasjon og beskyttelse mot skitt og rusk.

Les også:

Hvor Gammel blir Bichon Frise?

Med riktig ernæring og pleie vil en Bichon Frise vanligvis leve fra mellom 12-15 år.

Rasen er kjent for gode helse og lange levetid sammenlignet med andre raser av samme størrelse. Med regelmessige veterinærkontroller og et balansert kosthold, kan de til og med bli så mye som 16 til 17 år gamle!

Når er Bichon Frise Ferdig Utvokst?

Bichon Frise er en liten hunderase som vokser raskt de første månedene av sitt liv, før vekstkurven gradvis flates ut til en mer moderat kurve. Rasen er vanligvis ferdig utvokst mellom 9-12 måneder, men den fortsetter å modne og utvikle seg sosialt og atferdsmessig frem til den er omtrent 2 år gammel.

Avslutningsvis

Bichon Frise er en livlig og sosial hunderase med et yndig utseende og en blid personlighet. Den er en perfekt hund for familier, eldre mennesker og dem som ønsker en liten følgesvenn.

Den er også kjent for å være en intelligent og lærenem rase, noe som gjør dem til en fin hund å trene. Ellers krever Bichon Frise daglig omsorg og stell for å holdes friske og lykkelige – men hvert minutt du legger ned får du tilbake i form av lojalitet og hengivenhet.

For å lære mer om denne rasen, snakk med en veterinær – eller kontakt en av oppdretterne listet i denne artikkelen.

Les Også