Valpens Utvikling: Veien fra Valp til Voksen Hund

Valpens utvikling er mystisk, spennende, utfordrende og fascinerende – full av overganger og endring.

Den utvikler fysiske, kognitive og sosiale ferdigheter – og alt følger en veldig generell tidslinje. Faktisk, så er ikke utviklingsforløpet helt fremmed fra hvordan mekanismene virker for menneskelige babyer og småbarn også.

Og som med barn; ved å forstå hva som skjer – og når det skjer, er det lettere å tilrettelegge på en best mulig måte for at valpen har alle forutsetninger på plass for å vokse til en glad, sunn og veltilpasset voksn hund!

Ilovedogs Sommerkampanje

Valpens Utvikling, Begynnelsen: Nyfødt til Fire Uker Gammel

 • De første tre ukene har ikke valpens sanser begynt å virke. Den hverken ser, hører eller lukter ennå – og tilbringer mesteparten av tiden til å sove.
 • Mye skjer mellom to og fire uker. Valpen begynner å samhandle med kullkameratene og moren. Øynene deres åpner seg, og de ser verden for første gang – samt at alle de andre sansene dens gradvis utvikler seg.
 • Etter fire uker kan valpen gå og kan til og med begynne å bjeffe litt og logre med halen. Før fire uker har valpen vært fullstendig avhengig av moren sin, rundt fire uker klarer hunden mer og mer selv. Og som alle som har hatt valp før vet; dette også tiden de sylskarpe valpetennene dukker opp. AU!

Endringer i Valpens Liv: Fire til Åtte Uker

 • Dette er en travel tid for en ung valp. Moren begynner å irettesette valpene sine og lære dem hvordan de skal oppføre seg.
 • En valp på dette stadiet leker mye med søsknene sine, noe som tilsvarer å lære seg de sosiale spillereglene på lekeplassen i nabolaget.
 • Dette er også tiden da den unge valpens fryktterskel gradvis øker, og valpen forsiktig begynner å utforske verden. Nå kan du skånsomt og gradvis utsatte valpen for hverdagsstimuli i miljøet rundt den.
 • Når valpen er åtte uker kommer som regel en stor milepæl i valpens liv. Dette er tiden da valpen ofte tas fra flokken og drar til sitt nye, permanente hjem. Valpen er moden nok til å tilpasse seg et nytt miljø og den har fortsatt en høy fryktterskel slik at den håndterer livsendringen på en god måte.

Les Mer: Utstyr til Valp: Dette må på Plass Før Valpen Kommer!

«Fryktperioden» for Valper: Åtte til Tolv Uker

 • Når valpen er åtte uker, er den i en fase hvor den er på sitt mest påvirkelige – og positive opplevelser vil hjelpe valpen å tilpasse seg det nye hjemmet og miljøet sitt. Dette er «et vindu» hvor du bør eksponere valpen for nye mennesker, nye dyr og nye situasjoner. Men: Pass på at du ikke overdriver – valpen er fortsatt bare en liten valp – og for mye stimuli kan slite den lille tassen ut.
 • Som et lite barn, er valper i denne alderen også som en svamp – som suger til seg informasjon og opplevelser fra omgivelsene. Men det er viktig å unngå skremmende eller vonde opplevelser så mye som mulig. Om valpen opplever en skremmende situasjon, hjelp valpen gjennom det og gjør hva du kan for å dempe valpens frykt; masse ros og positivt kroppsspråk gjør underverker!
 • Det er også i denne perioden valper danner sterke bånd til flokken sitt. Tren, lek og kos med valpen – det er nå du bygger et livslangt forhold til den firbente tassen.
Velpens Utvikling [infografikk]

De Tidlige Ungdomsår: 12 til 24 Uker

 • Fra rundt 12 uker blir valpen mindre redd og den blir mer nysgjerrig og selvstendig. Den har mye å finne ut av – inkludert sin plass i familiehierarkiet. Personlighetstrekk, som dominans og underdanighet dukker opp etter hvert som valpen lærer sosiale ferdigheter.
 • Valpens permanente tenner bryter også frem i denne alderen – noe som betyr tygging, tygging, og enda mer tygging. Valper utforsker verden med munnen, så tyggeleker er en nødvendighet i husholdningen.
 • Ved seksten uker er valpen klar for læring! Dette kan være en god tid å melde seg på valpekurs, hvor du lærer hvordan valpen trenes – og valpen vil også lære seg viktige sosiale ferdigheter. Velg kurs som virker morsomme og hyggelige for dere begge. Valpen begynner også å bli moden for hjemmetrening – kommandoer som «sitt» og «på plass» er fine å starte med!
 • Fortsett med sosialiseringen – presenter valpen for nye mennesker, steder og andre dyr. Hvis du observerer valpen nøye, vil du snart begynne å forstå dens kroppsspråk – og signalene som tilsier at den er ukomfortabel eller redd. Å utsette valpen for nye ting på en kontrollert måte vil hjelpe den til å føle seg selvsikker og trygg. Med sin nyvunne selvtillit og økende uavhengighet, vil valpen gradvis begynne å utforske verden mer og mer.

Velkommen til Livet med en Tenåringshund i Hus: Seks til Tolv Måneder

 • Husker du den søte, kosete lille valpen for bare noen måneder siden? Beklager, nå er valpen tenåring, en ny tid er i vente … Hunder i denne alderen begynner å teste grenser – og mange vil prøve å hevde seg i flokken. Blant annet kan de utfordre menneskene sine og andre kjæledyr i husholdningen.
 • Valper på dette stadiet trenger mye stimulering og aktivitet; deres kjedsomhetsterskel er omtrent den samme som en ung tenårings. Du kan forvente en håndfull dårlig oppførsel og ulydighet i løpet av dette stadiet, ettersom hormonene bobler og valpen din blir kjønnsmoden. Fortsett med treningen og pass på å tilby masse muligheter for lek, trening og moro. Les Mer: Understimulert Hund: Her er Tegnene du Bør se Etter
 • Valpen din vil bli ganske oppdagelsesreisende i løpet av dette stadiet, og turer rundt i nabolaget blir et lite eventyr for den etter hvert store valpen. Ved å snuse etter dufter, lærer den seg om miljøet sitt; hvor andre hunder bor, det beste stedet å stoppe for å tisse, buskene der ekorn gjemmer seg, og hvilket gress som er det beste å rulle rundt på. Prøv å kombinere undervisning i å gå fint i bånd, men nok frihet til å utforske nabolaget.

Ikke Lenger en Valp: 12 til 18 Måneder

 • De fleste hunder når sin følelsesmessige modenhet mellom 12 og 18 måneder – og man kan da se konturene av lynnet og personligheten hunden vil ha gjennom voksenlivet.
 • Generelt modnes mindre raser raskere, mens større raser kan ta lengre tid å nå både fysisk og følelsesmessig modenhet.
 • Du kan fortsatt forvente litt valpefakter og høy energi – avhengig av rase kan energien vare i flere år før hunden gradvis roer seg.

I løpet av atten måneder har du etablert og et trygt miljø for valpen å vokse opp i. Du har forberedt den på voksenlivet, lært den sosiale regler, og du er blitt kjent med dens personlighetstrekk og behov. Men: Det viktigste av alt – du har skapt et bånd mellom hund og eier som vil vare livet ut!

Les Også