Når Mister Valpen Tenner (Valpetenner): Alt du Trenger å Vite om Valpens Tenner

I løpet av de første 8 månedene av valpens liv, utvikler valpen to sett med tenner, valpetenner (melketenner) og de permanente tennene hunden skal ha resten av sitt liv.

Denne perioden kan være slitsom for deg som eier, men den er minst like tøff for den vesle valpen din!

Les videre og finn ut alt du trenger å vite om valpens tenner. Når får den de første valpetennene, når mister den dem, og når er de permanente tennene på plass.

Hvor Mange Tenner har Valper?

Til å begynne med; ingen.

I likhet med oss ​​mennesker, blir hunder født helt tannløse, men valper utvikler raskt et sett med 28 sylskarpe valpetenner.

Når får Valper Tenner?

Valpetennene (hundens melketenner) bryter ut fra gommene ved ca. 2 ukers alder – og er vanligvis vokst ut når valpen er ca. 8-10 uker gammel.

Fortennene kommer ofte først, etterfulgt av hjørnetennene og premolarene (også kalt kinntenner eller småjeksler), men det kan være en viss normal variasjon mellom individer.

Når Mister Valper Melketennene Sine?

Valper utvikler – og mister settet med valpetenner akkurat som mennesker gjør. Disse tennene, gir etter hvert plass til permanente «voksne» tenner.

De første melketennene mistes vanligvis ved ca 4 måneders alder, de siste melketennene som forsvinner ut er vanligvis hjørnetennene – og de kan man forvente er felt innen valpen er 6 måneder gammel.

Når Får Valpen Permanente Tenner?

De varige tennene begynner å bryte ut så snart tannfelling av melketennene starter, i noen tilfeller kan de begynne å vises allerede etter ca 2 måneder:

  • 2-5 måneder: fortenner
  • 5-6 måneder: hjørnetenner
  • 4-6 måneder: premolarer
  • 4-7 måneder: jeksler (jeksler er ikke del av valpens sett med melketenner og kommer først som del av de varige tennene).
  • Når en hund er 7 eller 8 måneder gammel, bør den ha alle sine permanente tenner på plass – et fullstendig tannsett har totalt 42 voksne tenner.
Valpens Tenner Valpetenner Tidslinje [Infografikk]

Hvor Lang Tid tar det før Hunden har Fått Alle Tennene Sine?

Å få tenner er en langvarig prosess.

Det starter når valpen er rundt 2 uker gammel – hvor de første melketennene begynner å komme ut. Et fullstendig tannsett med voksne tenner er på plass rundt 8 måneders alder.

I løpet av denne tiden må valpen få tygge på passende gjenstander – gjerne leker av gummi, for å lindre ubehaget forbundet med denne perioden.

All tyggingen og bitingen i perioden hvor valpen utvikler tenner er også en måte for den å utforske omgivelsene og også å håndtere kjedsomhet.

Hvordan ta Vare på Valpen Mens den får Tenner

Ubehaget forbundet med at valpen får tenner er ofte er overdramatisert.

Hvis valpen din fortsatt bedriver normale aktiviteter som å spise, drikke, sosialisere, stelle og utforske – er det egentlig ikke noe problem.

Derimot, hvis valpen ikke gjør noen av disse aktivitetene, og smerten eller ubehaget påvirker livskvaliteten til den lille hunden, kan det være greit å oppsøke veterinær.

Det er ikke så mye du som eier kan gjøre ekstra for hunden mens den får tenner. Det beste man kan gjøre er å ha tilgjengelig gode, trygge tyggeleker, slik at hunden har noe å sette tennene i annet enn en arm eller et sofaen.

Se etter leketøy som er myke og fleksible – og som lett bøyer seg i hånden. Hvis det er for vanskelig å bøye, tøye eller klemme i hånden, vil det være til lite hjelp for valpen som vil ha noe lindrende å bite på.

Hva Gjør du Når Valpen Mister Tenner

Det anbefales å la melketennene falle ut av seg selv. Ikke prøv å trekke ut løse tenner på egenhånd.

Tennene har veldig lange røtter, og å trekke en tann kan knekke en rot – som igjen kan føre til at en del henger igjen og videre føre til en infeksjon.

Noe må imidlertid gjøres i tilfeller hvor melketenner sitter igjen (persisterende eller retente melketenner), og opptar plass der den permanente tannen skal vokse frem.

Om valpetenner forblir på plass mens den voksne tannen kommer frem, forårsaker dette en forstyrrelse i plasseringen av den voksne tannen, som igjen kan føre til bittfeil.

I slike tilfeller kan det også oppstå periodontal sykdom (periodontitt) da det blir «trengsel» mellom melketenner og de permanente tennene som blir stående tett inntil hverandre.

Når en melketann ikke faller ut, bør du ta kontakt med veterinær for å få den fjernet.

Hvordan Sørge for God Tannhelse hos Valpen

Venn valpen til at du tar på munnen dens tidlig. Løft på leppene og ta på tannkjøtt og tenner på en rolig, leken måte.

Dette vil ikke bare gjøre det lettere for deg å introdusere et tannpleieregime og gjenkjenne eventuelle rariteter eller problemer med tennene eller munnen, det vil også være med på å klargjøre valpen for undersøkelser av munn og tenner hos veterinær.

Les Også