7 Norske Hunderaser: 6 av Dem er Utrydningstruet!

Det finnes syv norske hunderaser som vi regner som «nasjonale hunderaser».

Fire er spisshunder: Lundehund, Buhund, Svart Elghund og Grå Elghund. Tre er drivende hunder (en type jakthund): Dunker, Haldenstøver og Hygehund. Lundehund, svart norsk Elghund og grå norsk Elghund brukes til jakt. Buhund brukes tradisjonelt til gjeting, jakt og ikke minst vakthund. Dunker, Haldenstøver og Hygehund er først og fremst blitt brukt til harejakt.

Alle disse norske rasene – bortsett fra den grå elghunden – er dessverre ansett som truet! Og om vi ikke tar grep for å øke bestanden kan vi på sikt miste flere av våre flotte urhunder.

I Love Dogs Høstkampanje

Les videre for å finne ut mer om disse syv flotte norske hundene – kanskje en av dem passer til nettopp ditt bruk?

Haldenstøver

Haldenstøver
Haldenstøver

Haldenstøver er et produkt av kryssing mellom revehunder fra England, beagle og lokale norske drivende hunder. Rasen oppstod i Halden fra siste halvdel av 1800-tallet, og den finnes – dog av begrenset antall - den dag i dag.

Haldenstøver er kraftige og sterke, og den er en ideell kombinasjon av flott jakthund og vennlig familiehund. Den kjennetegnes spesielt av et rolig lynne, en vennlig og åpen natur, og ikke minst for sin sosiale og tillitsfulle personlighet.

Hunden har en iboende instinktiv jaktlyst, og hunden er lett å trene - og gjør det stort sett glimrende på jaktprøver.

Om dere er en aktiv familie som er på jakt etter en kjærlig familiehund - da kan Haldenstøver være akkurat det dere ser etter!

Hygenhund

Hygenhund
Hygenhund

Hygenhund er et resultat av et selektivt avlsarbeid med lokale drivende hunder på Ringerike og Romerike fra første halvdel av 1800-tallet og utover. Hunden har sitt navn etter prokurator Hans Fredriks Hygen.

Hygenhunden har mye til felles med Dunkeren (som er en rase vi kommer tilbake til senere), både i opprinnelse og egenskaper. Mens Dunker er noe større i lengde og høyde, er Hygenhund vanligvis mer kompakt og kraftigere bygget. Rasen er en glimrende drivende jakthund, ofte brukt som harehund.

Hunden trenes lett, og som familiehund er de naturlig rolige og fine å ha rundt i huset – men den trenger masse aktivitet for å trives optimalt.

Norsk Buhund

Norsk Buhund
Norsk Buhund

Norsk Buhund er en direkte etterkommer av hundene til Norges første nybyggere, og det sies det er funnet rester av lignende spisshunder under noen av de eldste arkeologiske utgravningene her til lands.

Tradisjonelt var buhunden representert på en rekke gårder i mange forskjellige områder av Norge. De bodde ofte i låven; opprinnelig brukt som gjeterhunder for sau og storfe – og i noen tilfeller til og med til reinsdyr og griser – ble buhunden sendt ut med flokken som beitet om dagen.

På grunn av deres raske evne til å lære er Buhunden gradvis blitt brukt også til andre formål – som for eksempel til jakt og som vakthund.

Rasen er svært lydig og tilpasningsdyktig, og den har en energisk natur som krever mye bevegelse og aktivering. Som familiehund er den mild, tålmodig og lojal – men som med de fleste norske urhundene trenger den en aktiv familie for å trives.

Det er også verdt å merke seg at buhunden varsler en del – så om du bor i en blokk, eller et tett nabolag – er det kanskje andre raser som passer bedre for deg.

Svart Norsk Elghund

Svart Norsk Elghund
Svart Norsk Elghund

Denne eldgamle rasen har utviklet seg fra lokale spisshunder mellom grensene til Norge og Sverige, og har eksistert som en egen rase siden midten av 1800-tallet.

Selv om svert elghund er den minste i elghund-familien, er de fryktløse og målbevisste - egenskaper som er høyt verdsatt i nærkontakt med andre dyr og i jakt på større pattedyr som elg.

Svart elghund er rolig, kjærlig og sterkt knyttet til familien sin. Rasen elsker å være aktiv, og den er en herlig tur- og jaktkamerat under utflukter i skogen.

Grå Norsk Elghund

Grå Norsk Elghund
Grå Norsk Elghund

Den grå norske elghunden er en storvilthund med høy status, og den brukes til alt fra elg- til og med bjørnejakt.

Rasens forfedre kan spores flere tusen år tilbake. Den grå elghunden er den største i Elghund-familien og er også anerkjent som usedvanlig allsidig og samarbeidsvillig.

Men:

Den grå elghunden er ikke bare en fantastisk jeger - den er også veldig omgjengelig og trofast. På grunn av dette har rasen de siste årene etablert seg som en svært populær familiehund.

Flertallet av den grå norske elghunden finnes i Norge, Sverige, Finland og faktisk i USA!

Dunker

Dunker
Dunker

Dunker er et produkt av krysning mellom forskjellige støverraser, utført i løpet av første halvdel av 1800-tallet. Rasen er oppkalt etter dens opphavsmann kaptein Wilhelm Conrad Dunker.

En merkbar egenskap ved Dunkeren er ryggpartiets spesielle gråaktig farge og dens blåhvite glassøyne. Hunden har en avrundet kroppsfasong og den er hardfør og robust.

Utover dens ytre utseende, er Dunkeren svært trenbare og omgjengelige – og den har et utmerket gemytt. Den er imponerende på jakt, - både når det kommer til dens evne til å spore opp byttet – og dens eksepsjonelle samarbeidsvillighet.

Hundenes sterke poter tåler både is og vondt underlag bedre enn de fleste raser, noe som gjør at Dunkeren kan fortsette jakten der en rekke andre jakthunder må gi opp.

Dunkeren er en fin familiehund, men også denne krever store mengder mosjon og aktivitet for å være fornøyd.

Norsk Lundehund

Norsk Lundehund
Norsk Lundehund

En eldgammel rase som ble brukt til jakt på sjøfugl over store deler av Norskekysten, spesielt lundefugl som var en betydelig del av det kostholdet langs kysten.

Man vet ikke eksakt hvor gammel rasen er, men Lundehunder er nevnt i skriftlige kilder som er mer enn 400 år gamle.

Lundehundene har fantastisk mobilitet og fleksibilitet, noe som gjorde den unik og perfekt egnet til jakting på lundefugl. Ved hjelp av sine seks tær og unike anatomi, er den en fantastisk klatrer – og den kommer seg inn i trange klippeganger og røffe steinklipper for å oppdage reir og fange levende fugler.

For å gi et bilde av Lundehundens spesielle anatomiske egenskaper kan den blant annet:

Brette de ytre ørene ned, slik at de danner et «lokk» som beskytter for skitt og sand.

Forbena kan strekkes rett ut – 90 grader til siden.

Det øverste nakkebenet er forbundet med hundens hodeskalle, slik at hunden kan bøye og legge hodet sitt rett bakover på ryggen.

Som familiehund er rasen vennlig, nysgjerrig og «veldig til stede» - mens den også elsker kos og turer med flokken sin. Til tross for sin beskjedne størrelse kan den være både sta og egenrådig, men også lærevillig om den får riktig og tydelig veiledning. For førstegangseiere finnes det hunder som er lettere å få til enn Lundehund.

Greyster (Ikke Anerkjent Som Egen Rase)

Norsk Greyster
Norsk Greyster

Greyster er en blandingshund som er en krysning av tysk Vorstehhund korthåret (korthåret pointer), og Greyhound.

Hunden ble avlet frem av norske hundeførere for bruk som trekkhund – hvor den kan holde en utrolig fart - og har eksepsjonell utholdenhet i typiske nordiske temperaturer.

Siden 1980-tallet har «rasens» popularitet gradvis økt, og man finner den både som familiehund i norske hjem – så vel som i trekkhundmiljøet..

Hunden er ikke anerkjent som en egen rase, men er like fullt en flott norsk hund!

Norske Hunderaser [Infografikk]
Norske Hunderaser [Infografikk]

Avslutningsvis: 6 av 7 Norske Hunderaser er Utrydningstruet

Av de syv norske hunderasene er seks av dem utrydningstruet.

For å bevare de tradisjonelle norske hunderasene må flere av oss nordmenn ha dem med i vurderingen når vi skal gå til anskaffelse av en hund. Men for at man skal vurdere en rase – må man også vite at den finnes.

Og dette er litt av problemet:

For få nordmenn har kjennskap til våre norske hunderaser – og vet derfor ikke hvor flott disse er. Det er derfor vår plikt som hundeentusiaster å fortelle omverdenen om disse rasene, og ved dette kanskje øke deres populasjon og popularitet til numre som ikke lenger gjør dem utrydningstruet.

Ta deg derfor to minutter og DEL denne artikkelen på alle dine sosiale medier – og kanskje på sikt – bidra til å redde våre flotte norske urhunder.

Takk for at du bryr deg!

Les Også