Japansk Chin, En Sjelden Hund fra Østen: Utseende, Temperament, Aktivitetsnivå, Helse, Stell, og Egnethet som Familiehund

Japansk Chin, eller Japanese Chin som den egentlig heter, er en liten og vakker hunderase som har en rik historie og et unikt utseende. Rasen har sin opprinnelse i Japan og har vært en populær følgesvenn i flere hundre år. Japansk Chin er kjent for sitt milde og kjærlige temperament, og blir ofte sett på som en ideell familiehund.

I denne artikkelen vil vi utforske ulike aspekter ved Japansk Chin, inkludert dens opprinnelse, kjennetegn, helsehensyn, aktivitetsnivå, stell, og egnethet som familiehund.

Vi vil også svare på vanlige spørsmål om rasen og gi anbefalinger som kan være grei å ta med seg for potensielle eiere. Bli med å utforske denne fascinerende hunderasen- og lær mer om hva som gjør Japansk Chin så spesiell.

Opprinnelse

Japansk Chin har en lang og interessant historie som strekker seg tilbake til det keiserlige Japan. Opprinnelig ble Japansk Chin avlet frem som en del av hofflivet i Kina, og ble senere bragt til Japan av handelsmenn og diplomater. Rasen var en favoritt blant det japanske aristokratiet og ble ofte gitt som gaver til fremstående besøkende fra andre land.

Med tiden ble den Japanske Chinen så populær at den også fikk status som «nasjonal skatt» i Japan – og det var faktisk ulovlig å eksportere dem ut av landet!

Under andre verdenskrig var Japansk Chin i stor fare for å forsvinne vekk fra rasekartet. Mange av hundene ble drept eller utsatt for sykdommer og sult, og dens antall raste drastisk. Rasen ble imidlertid reddet av en gruppe oppdrettere som jobbet hardt for å bevare den. I dag er Japansk Chin fortsatt en sjelden hunderase, men den er elsket av hundeeiere over hele verden.

Kjennetegn: Utseende, Temperament og Lynne

Japansk Chin er en liten hund med en gjennomsnittlig vekt på 2,7 til 4,5 kilo, og en høyde på 20-28 cm. Den har et rundt hode, store mørke øyne, og et kort snuteparti. Ørene er små og høyt satt, og hundens kropp er kompakt og kvadratisk. Japansk Chin har en silkeaktig, lang pels som kommer i en rekke farger og mønstre – inkludert svart og hvitt, rødt og hvitt, og trikolor.

Japansk Chin er kjent for sitt milde og kjærlige temperament. Rasen er en utmerket følgesvenn og blir ofte sett på som en ideell familiehund. Japansk Chin er svært lojale og tilknyttet sine eiere, og trives godt i et hjemmemiljø der den kan være nær sine menneskelige familiemedlemmer. Rasen er også kjent for å være intelligent og lærevillig, noe som gjør den enkel å trene og oppdra.

Rasen har en tendens til å være forsiktige og reserverte i møte med fremmede, men når den først blir kjent med noen, viser den fort sin vennlige og kjærlige natur. Rasen er også svært følsom og kan lett bli stresset eller engstelig i stressende situasjoner eller av høye lyder. Japansk Chin trives best i et rolig og stabilt miljø, og bør ikke utsettes for mye støy eller generelt kaos.

Fakta om Japansk ChinBeskrivelse
OpprinnelseslandJapan (Kina)
StørrelseLiten
Vekt1,8-5,4 kg
Høyde20-27 cm
Forventet levealder12-14 år
GruppeSelskapshunder
Egnet for leilighetJa
EnerginivåLavt
PelspleieHøy
FargerSvart og hvit, rød og hvit, sesam og hvit
PersonlighetKjærlig, leken, rolig
HelseproblemerØyeproblemer, luftveisproblemer, tannproblemer

Helsehensyn

Japansk Chin er generelt en sunn rase, men som med alle hunderaser kan det forekomme visse helseutfordringer. Noen av de vanligste utfordringene hos Japansk Chin inkluderer øyeproblemer, pusteproblemer og hudproblemer.

Øyeproblemer kan inkludere netthinneavløsning, tørre øyne og katarakt. Pusteproblemer kan oppstå på grunn av den flate snuten til rasen, og kan føre til pustevansker og hvesing. Hudproblemer som eksem og allergier kan også forekomme.

For å holde Japansk Chin sunn og frisk, er det viktig å gi den en balansert diett som passer til dens størrelse og aktivitetsnivå. Regelmessig mosjon er også viktig – selv om rasen totalt sett ikke krever mye trening. Tannhygiene er også et moment man må passe på, da Japansk Chin kan være utsatt for noen tannproblemer. Regelmessige tannsjekker og tannpuss er viktig for å unngå problemer med hundens tenner.

Som med alle hunder må også Japansk Chin tas med til regelmessige helsesjekker hos veterinæren. For å sikre at hundens syn virker som det skal bør øyekontroller også gjennomføres regelmessig.

Les også:

Aktivitetsnivå

Japansk Chin er en relativt stillesittende rase, og trenger ikke mye trening eller mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. De fleste Japansk Chin er fornøyde med en kort spasertur eller litt lek i hagen hver dag.

Selv om Japansk Chin ikke trenger mye fysisk aktivitet, trenger den likevel å bli stimulert mentalt for å være lykkelig og sunn. Rasen liker å lære nye triks og utfordringer, og kan fint delta i forskjellige aktiviteter som for eksempel hundelydighet eller agility.

For å holde Japansk Chin aktiv og stimulert, kan du jevnlig bytte ut lekene og aktivitetene for å unngå at de blir lei. Du kan også prøve å inkludere trening og mentale utfordringer i hundens daglige rutiner – for eksempel ved å legge inn en kort treningsøkt eller en lekeøkt på gitte tidspunkt i løpet av dagen.

En annen måte å stimulere Japansk Chin på er å la dem utforske nye omgivelser og lukter. Ta dem med på tur til forskjellige steder eller la dem snuse rundt i hagen eller parken. Dette vil gi dem nye og spennende sanseopplevelser og holde dem mentalt stimulert.

Les også:

Stell

Japansk Chin har en vakker og tykk pels som krever regelmessig stell for å holde seg i god stand. Pelsen skal børstes jevnlig – gjerne daglig, for å hindre floker og knuter. En stiv børste og en kam med tette tenner er gode verktøy for å holde pelsen i god stand.

Japansk Chin røyter moderat, så det kan være lurt å børste pelsen utenfor huset for å unngå at hårstrå sprer seg og dekker gulvarealet som et ullteppe. Det er også viktig å bade hunden regelmessig for å fjerne smuss og olje. Bruk en mild sjampo som er laget spesielt for hunder.

Som nevnt tidligere er tannpleie også en viktig del av Japansk Chin sitt stell. Dette kan forhindre utfordringer med hundens tenner – som tannstein og tannkjøttbetennelse. Det anbefales å pusse hundens tenner jevnlig, gjerne daglig, for å unngå slike problemer. Det finnes også spesiell hundesnacks og tannbørster som kan hjelpe med å holde tennene rene og sunne.

Rasens ører må også ha en porsjon stell. Japansk Chin har lange ører som kan være utsatt for både infeksjoner og betennelser. Ørene skal rengjøres jevnlig med en fuktig klut eller en spesiell ørerens for hunder. Man må også sjekke ørene jevnlig for tegn på infeksjon eller betennelse – som rødhet, hevelse eller lukt.

Les også:

Japansk Chin Som Familiehund

Japansk Chin er en utmerket familiehund som trives godt i et hjemlig miljø. De er kjærlige, hengivne og lojale hunder som elsker å være sammen med sin eier. De er også glade i å leke og utforske, og kan være gode følgesvenner for aktive familier.

En av fordelene ved å ha en Japansk Chin som familiehund er deres samspill med barn. De er både tålmodige og snille – men pass likevel alltid på å sørge for at barn lærer å behandle hunden på riktig måte.

En annen fordel med rasen er at de er små – og passer derfor godt inn i små leiligheter eller hus. De trenger ikke mye plass for å trives og kan tilpasse seg ulike livsstiler.

Men:

Vær klar over at rasen kan være sky og reservert overfor fremmede. De trenger tid til å bygge tillit til nye mennesker og miljøer, og kan derfor trenge litt ekstra omsorg og oppmerksomhet i sosiale situasjoner.

Les også:

Japansk Chin Oppdrettere

Troms og Finnmark

Tibbe labben
Ann-karin Tøllefsen
Maritindvegen 36
9027 Ramfjordbotn
E-post: [email protected]
Tlf: 97046062

Rogaland

Kennel Angioletto’s
Røyslandsdalen 7
4387 Bjerkreim
Tel. 90893560
email [email protected]

Agder

Kennel Kirby
Kirsten I. Garberg
Røynåsveien 303
4760 Birkeland
Mobil: 95 73 17 57
E-post: [email protected]

HopeForYou
Line Nordby
Seljelia 10
4824 Bjorbekk
Tlf: 45501754
​Mail: [email protected]

Viken

Kennel Tojochin
Tone og Jørn Strømsli
3322 Fiskum
Mobil: 958 54 334
E-post: [email protected]

Kilde: japanesechin.nmhk.net (NMHK Norsk Miniartyrhundklubb)

Ofte Stilte Spørsmål (FAQ)

Hvor Gammel kan en Japansk Chin bli?

Japansk Chin kan leve opp til 12-14 år med riktig pleie og omsorg.

Hvordan er Japansk Chin med Barn?

Japansk Chin er kjent for å være gode med barn, men det er viktig å lære barna å behandle hunden på riktig måte.

Trenger Japansk Chin mye Trening og Aktivitet?

Japansk Chin er en liten hund som ikke krever mye trening, men de trenger regelmessig mosjon og stimulering for å holde seg sunne og glade.

Hva Slags Helseproblemer er Vanlige hos Japansk Chin?

Japansk Chin kan være utsatt for helseproblemer knyttet til øyne og pusteproblemer på grunn av den flate snuten. De kan også være følsomme for varme og bør ikke utsettes for mye varme eller anstrengelse på varme dager.

Hvordan er Japansk Chin med Andre Dyr?

Japansk Chin kan være reserverte overfor andre dyr og kan kreve tid og omsorg for å bli vant til andre kjæledyr i hjemmet.

Hvordan Skal jeg Stelle Min Japansk Chin?

Japansk Chin trenger regelmessig børsting og bad for å holde pelsen sunn og ren. De trenger også tannpleie og ørepleie for å forebygge potensielle helseproblemer.

Hvor kan jeg få tak i en Japansk Chin?

Japansk Chin kan kjøpes fra en nkk-godkjent oppdretter eller adopteres fra en redningsorganisasjon for hunder.

Krever Japansk Chin mye Oppmerksomhet og Omsorg?

Japansk Chin krever oppmerksomhet og omsorg for å trives som familiehund, men de trenger ikke mye plass eller trening for å være lykkelige og sunne.

Hvorfor Kalles den «Japansk Chin»?

Navnet «Chin» er en engelsk forkortelse av det japanske ordet «chinzei», som betyr «høyverdig person». Det antas at navnet refererer til hundens historiske tilknytning til japanske kongelige og aristokrati.

Er Japansk Chin en Sjelden Hunderase?

Ja, Japansk Chin regnes som en sjelden hunderase og er ikke så vanlig som andre raser i Norge.

Avslutningsvis

Japansk Chin er en herlig rase som er kjent for sitt vakre utseende og vennlige temperament. Som med alle hunderaser, krever Japansk Chin spesiell oppmerksomhet og omsorg for å trives og forbli sunn. Det er viktig å forstå deres opprinnelse, fysiske trekk og temperament for å kunne gi dem den pleien og omsorgen de fortjener.

Når det gjelder helsehensyn, bør eiere være oppmerksomme på vanlige helseproblemer og forebyggende tiltak som kan hjelpe til med å holde hunden sunn og frisk. Japansk Chin er en relativt stillesittende rase, og det er viktig å gi dem tilstrekkelig mosjon og stimulering for å forhindre at de blir overvektige eller kjeder seg.

Stell av Japansk Chin inkluderer regelmessig børsting og pleie av pelsen, tannpleie og ørepleie. Med riktig stell vil hunden være en fryd å ha i hjemmet og familien.

Som en familiehund er Japansk Chin en god følgesvenn og passer de fleste familier. Imidlertid må man være klar over rasens grunnleggende behov og temperament for å kunne tilby dem riktig omsorg – og gi dem en sunn og lykkelig tilværelse.

Les Også