Boxer, et Godt Hjerte i en Tøff Pakke: Utseende, Temperament, Aktivitetsnivå, Helse, Stell, og Egnethet som Familiehund

Boxer – bli kjent med en av verdens mest populære hunderaser!

Fra sin opprinnelse i antikkens Hellas til sin nåværende posisjon som en av de mest kjærlige og lojale følgesvennene, har boxeren en ikke bare en unik historie, men også et unikt utseende. Med sin sterke og muskuløse kropp, sitt uttrykksfulle ansikt, og sin tendens til stahet – er boxeren en hund med mange karaktertrekk å elske.

Men som med alle raser, er det også momenter eiere bør være oppmerksomme på med boxeren. Les videre for å lære mer om denne fantastiske hunden – og hva som gjør den så spesiell.

Opprinnelse

Boxeren er en av verdens mest populære hunderaser. Den er kjent for sin energiske natur, lojalitet og ikke minst – dens lekne personlighet. Men visste du at rasens historie går århundrer tilbake? Boxer-rasen kan spores helt tilbake til antikkens Hellas.

På den tiden ble boksere avlet frem til forskjellige formål, som jakt og gjeting. Forfedrene til dagens boxere ble antatt å ha blitt brukt i krigføring av grekerne, takket være deres styrke og tapperhet. Over tid ble de mer domestiserte og ble trent til andre formål som å vokte gårder og hjem.

Nåtidens boxer oppstod i Tyskland på slutten av 1800-tallet. Denne mellomstore, kraftige og muskuløse hunden ble utviklet ved å krysse Old English Bulldog med forskjellige andre raser – inkludert Bullenbeisser, som nå er utdødd. Resultatet var en svært atletisk og intelligent hund som raskt ble populær blant tyske sivile og militære styrker.

Boksere ble opprinnelig avlet som brukshunder og ble brukt til en rekke oppgaver, inkludert jakt, gjeting og vakthold. De ble også brukt som budhunder under første verdenskrig på grunn av deres intelligens og lojalitet til sin eier. Til tross for deres tøffe utseende, er boxere likevel kjent for å være kjærlige og lojale følgesvenner.

Kjennetegn: Utseende, Temperament og Lynne

Boxer er velkjent for sin lekne personlighet og ubetingede lojalitet til sine eiere.

Når det kommer til utseendet, har boxeren et unikt sett med fysiske egenskaper som skiller dem fra andre hunder.
En av rasens mest distinkte egenskaper er deres sterke og muskuløse kropp. De har brede skuldre, et dypt bryst og en kraftig kjevelinje. Hodet er firkantet, med rynker i pannen som gir den et uttrykksfullt ansikt som kan formidle følelser som spenner fra lykke til bekymring.
Boxere kommer også i forskjellige farger, inkludert fawn, brindle og hvit. Pelsen er korthåret og glatt, noe som gir et forholdsmessig enkelt stell.

Boxere er kjent for å være svært intelligente og aktive hunder som krever daglig trening og mental stimulering. De trives med menneskelig selskap og er utmerkede familiedyr.
Rasen har et naturlig instinkt for å beskytte sine kjære, noe som kan føre til at de er beskyttende eller til og med aggressive mot fremmede eller ukjente dyr. Denne egenskapen krever tidlig sosialisering og trening for å sikre at de lærer riktig oppførsel rundt andre.

En annen vanlig egenskap hos boxeren er dens tendens til stahet. Selv om dette kan virke som en negativ egenskap, gjør det dem faktisk svært trenbare med riktig tilnærming.

Fakta om BoxerBeskrivelse
OpprinnelseTyskland
BruksområdeOpprinnelig brukt til jakting, nå vanlig som selskapshund og i en rekke hundesporter
Forventet levealder10-12 år
StørrelseMiddels stor, veier vanligvis mellom 25-32 kg
HøydeHanner: 57-63 cm; Tisper: 53-59 cm
PelsKort og skinnende, vanligvis brun eller fawn med en svart maske og hvite markeringer på brystet og bena
PersonlighetstrekkIntelligent, lojal, livlig og energisk, ofte beskrevet som «stor i hjertet, men mild i naturen»
TreningsbehovTrenger regelmessig mosjon og mental stimulering, kan trenes i en rekke hundesporter inkludert lydighet og agility
HelseproblemerNoen vanlige helseproblemer inkluderer hjerteproblemer, hofteleddsdysplasi og allergier
AnnetBoxere er kjent for å være gode med barn, men kan være reservert mot fremmede og krever tidlig sosialisering og trening

Helsehensyn

Som enhver rase, er boxeren utsatt for visse helseproblemer som eiere bør være oppmerksomme på.

En vanlig bekymring for boxere er hjertesykdom. Dette kan inkludere tilstander som kardiomyopati, som fører til at hjertemuskelen svekkes og kan føre til hjertesvikt. Boxere kan også være utsatt for arytmier eller uregelmessige hjerteslag. Eiere bør se opp for symptomer som hoste, pustevansker eller besvimelse – noe som kan indikere et problem med boxerens hjertehelse.

For det andre har rasen også en tendens til hofteleddsdysplasi som skyldes dårlig utvikling i hofteleddet. Dette problemet kan føre til leddgikt og halthet hvis det ikke diagnostiseres tidlig. Regelmessig trening og vektkontroll kan bidra til å forhindre at denne tilstanden forverres.

Til slutt, som mange brachycephalic raser (hunder med kort snute), kan boksere lide av luftveisproblemer på grunn av trange luftveier. Om du har en boxer som virker å slite litt med pusten, kontakt veterinær for en kontroll.

Aktivitetsnivå

Boxere krever mye trening for å opprettholde god helse og lykke – samt forhindre destruktiv oppførsel og uønsket adferd.
Dens aktivitetsnivå beskrives best som energisk og atletisk. Disse hundene trenger minst en times mosjon hver dag, med muligheter til å løpe, leke og apportere – eller eventuelt kan man ta hunden med på lange turer ute i naturen. Boksere har sterke muskler og elsker å bruke dem; både lek som drakamp og forskjellige apportleker er sikre vinnere hos boxeren!

Les også:

Stell

Som for alle hunderaser, er regelmessig stell også viktig for boxerens helse. Å børste den korte pelsen deres på en ukentlig basis kan bidra til å redusere pelsavfall, og også forhindre hudirritasjoner i å utvikle seg. Ikke glem tannhygiene heller – børst hundens tenner regelmessig eller gi den tanntygger for å opprettholde en sunn munn.

Bading bør gjøres av og til, bruk en mild sjampo spesielt utviklet for hunder.

Boxer Som Familiehund

Rasen er kjent for å være lojal, intelligent og leken med familiene sine. Boxere har et høyt energinivå som også gjør dem til perfekte lekekamerater for barn.
Den er enkel å trene og reagerer spesielt godt på positiv forsterkning. De er ivrige etter å glede eierne sine, noe som gjør dem til lydige hunder – selv om de til tider kan være sta.

Det er viktig å merke seg at boksere har et sterkt beskyttende instinkt overfor familiene sine. De kan bli aggressive mot fremmede hvis de ikke sosialiseres eller trenes ordentlig. Men med riktig trening og sosialisering fra en ung alder, kan boksere bli vennlige mot alle de møter – noe som gjør dem til utmerkede familiehunder!

Les mer:

Boxer Oppdrettere

Troms og Finnmark

BOXERHUSET

Linda Acay

Ånesveien 31

8616 Mo i Rana

+47 99644152

[email protected]

BOXWALK

Kristin Elisabeth Rosøy Kirkham

Hålogalandsgata 104 a

8008 BODØ

+47  97701951

[email protected]

MONOLABOXER

Monica Aanesen

Isbjørnveien 48

8029 Bodø

+47 45258491

[email protected]

Trøndelag

INURIKI

Astrid B. Lorentzen &

Jørgen Rosvold  

Låvekra 28

7026 Trondheim

+47 976 60 405

+47 952 79 789

[email protected]

LUGUMLIA

Solveig Strand

Asbjørn Øverås Veg 10a

7036 Trondheim

+47 974 21 350

[email protected]

QUBOXER

Birgit Løkken

Storlidalsveien 138

7340 Oppdal  

+47 958 76 444

[email protected]

Innlandet

HADELAND BOXER

Petter Cook og Siv Cook

Hjemmetvegen 24

2750 GRAN

+47 48048765

[email protected]

RATSCHASI

Tone Aaseth Sween

Gjerluvegen 414

2320 Furnes    

+47 98856125  

[email protected]

Vestland

TEAMPLAY

Ørjan Moss & Gunn Moss

Lyngvegen 6

5101 Eidsvågneset

+47 97500800

[email protected]

Viken

CRIPITANU`S

Miriam Hunstad

Grimsrudbakken 3

3442 Hygge 

+47 988 27 048

[email protected]

KHALIBOX

Linn Renate Sønsterud

Tærudvegen 169 A

2074 Eidsvoll Verk

+47 915 38 589

[email protected]

MOSSBOX

Hege og Jane Øvereng

Tyttebærstien 55

1528 Moss 

[email protected]

ROLITAS

Peter Czermak

Hans Petter Lundsvei 35

1859 Slitu

+47 69894565

[email protected]

TEVERICA

Erica Linke og Øyvind Selnes

Jondalsveien 905

3614 Kongsberg

+47 97532041

[email protected]

URBAN LEGEND

Stine Kvebek Kristinasen og Joachim Klüwer

Hjeramoen 40 D

2072 Dal

+47 936 22 247

[email protected]

Oslo

STAGEDIVE

Mai Nicolaysen

Langteigåsen 12

1274 Oslo

+47 92079235

[email protected]

KENNEL XENATHON

Elise Thon

Fiskekroken 2

0139 Oslo

+47 930 69 023

[email protected]

Vestfold og Telemark

BRICILLA

Cecilia Victoria Sundberg og

Brigitte Christine Brueland

Oklulngvegen 71

3948  PORSGRUNN

+47 950 55 956

[email protected]

BOXERKNOCK

Linda og Trond Jokerud

Bekkeveien 1

3070 Sande

+47 93260088

[email protected]

POLLUX CANINE BOXER

Bjarne Reidar Hangård & Jorann Jørgensen

Gjennestadveien 376

3160 Stokke

+47 33317561

[email protected]

Rogaland

REXOB

Solveig Sandgren

Anton Brøggersgt.43

4041 Hafrsfjord

+47 97139910

[email protected]

Agder

v d HUNDESTAFFEL NORD

Eirin Lie-Johansen

Ingebjørgsvei 5

4633 Kristiansand

47 45280658

[email protected]

Kilde: www.norskboxerklubb.no

Ofte Stilte Spørsmål (FAQ)

Hva ble Boxer Brukt Til?

Boxere ble opprinnelig oppdrettet i Tyskland på slutten av 1800-tallet for å være en vakt- og brukshund. De ble brukt til å beskytte husdyr, vokte eiendom og jakte på småvilt.
I dag brukes boxere fortsatt som vakthunder og politihunder. Men på grunn av deres lojale og kjærlige natur, er de også populære familiedyr – både i Norge som i resten av verden.

Når Kom Boxer til Norge?

Boxeren kom først til Norge på slutten av 1800-tallet, da de ble importert fra Tyskland. Rasen ble raskt populær og ble brukt som brukshund for å vokte gårder og husdyr. På begynnelsen av 1900-tallet hadde populariteten til boxere vokst betydelig, og Norsk Kennel Klubb anerkjente dem offisielt i 1909.

Er Boxer Ulovlig i Norge?

Nei, boksere er ikke ulovlig i Norge. Faktisk er hunderaser av alle slag velkomne i Norge, og landet har ingen rasespesifikk lovgivning (BSL). Alle hunder skal imidlertid være registrert hos Mattilsynet og eiere må forholde seg til visse forskrifter.
For eksempel må alle hunder være mikrochippet for identifikasjonsformål og vaksineres mot rabies. I tillegg må eiere av store eller farlige hunder få særskilt tillatelse fra kommunen for å holde kjæledyret sitt. Denne lisensen gis kun dersom eieren kan vise at de kan håndtere dyret forsvarlig.

Hvor Lenge Lever en Boxer?

Gjennomsnittlig levetid for en bokser er rundt 10-12 år, selv om noen kan leve opptil 15 år. Dette er litt kortere enn gjennomsnittshunden, som lever 12-15 år.

Hva Koster en Boxer Hund?

Kostnaden for en bokserhund kan variere betydelig avhengig av flere faktorer. Vanligvis vil prisen på en renraset bokservalp fra en oppdretter variere fra 20 – 30 000 NOK. Men husk, når man eier hund har man også løpende kostnader i form av fôr, forsikring, leker, veterinær, vaksinasjoner, osv.

Hvilken Forsikring Bør Jeg Velge til Boxeren Min?

Når du velger en forsikring for bokseren din, er det viktig å vurdere dekningen som best passer dine behov. Det er flere typer forsikringer å velge mellom, og det kan være store variasjoner både når det kommer til pris og dekningsgrad. Les deg opp før du tar et valg, men husk at hunden bør forsikres fra det øyeblikket du henter den hos oppdretter. Du kan lese mer om hund og forsikring her; Forsikring Til Hund: 5 Ting å Tenke på Når du Skal Forsikre Hunden Din

Avslutningsvis

På grunn av dens energiske natur, intelligens, og lojalitet, er Boxer-rasen gradvis blitt en av verdens mest populære hunderaser. Opprinnelsen til går tilbake til antikkens Hellas, men dagens boxer ble utviklet i Tyskland på slutten av 1800-tallet. De ble avlet for å være brukshunder og har blitt brukt til en rekke oppgaver, inkludert jakt, gjeting, og vakthold.

Boxere er kjent for sitt unike utseende med en muskuløs kropp og et uttrykksfullt ansikt. De er også kjent for å være aktive og intelligente hunder som krever regelmessig trening og mental stimulering. Til tross for deres tøffe utseende, betraktes rasen for å være kjærlige og lojale følgesvenner.

Hvis du er ute etter en hund som kombinerer styrke og intelligens med et mildt lynne, kan en boxer være et flott valg som en trofast følgesvenn og et lojalt familiemedlem.

Les Også