Hjelp, Min Valp Spiser Stein! Hvorfor Spiser Valpen Stein, og Hvordan få den til å Slutte

At en valp spiser stein er like vanlig som regn på Vestlandet…

Saken er at valper bruker munnen til å utforske verden – og selvfølgelig har det ofte en tendens til å være ting som kan gjøre skade om det svelges. Typisk!

Heldigvis er det ting du kan gjøre for å stoppe denne adferden.

Vanligvis vokser valpen det av seg, men noen ganger fortsetter vanen inn i voksen alder – og i noen tilfeller er det nødvendig med kirurgi for å fjerne stein fra magen!

Les videre og finn ut hvorfor valpen tygger stein – og hva du kan gjøre for å stoppe det.

Her er Hvorfor din Valp Spiser Stein

Ikke bli skuffet.

Men vi er faktisk ikke helt sikre på hvorfor steiner er så attraktive å tygge eller svelge – men man mistenker at adferden kan henge tilbake fra hundens forfedre, ettersom både ville coyoter og ulver er kjent for å tygge stein.

Men:

Det anbefales imidlertid ikke av den grunn at du lar hunden hverken tygge eller svelge dem, da stein både kan knuse tennene – samt sette seg fast i tarmsystemet og videre føre til alvorlige helseproblemer.

  • Noen ganger kan faktisk grunnen til steinspisingen faktisk være et underliggende helseproblem hos valpen. Den kan være syk, ha smerter – eller faktisk ha mangel på fosfor, kalsium eller jern.
  • En annen årsak kan bare være ren kjedsomhet, og løsningen kan være at hunden trenger mer stimulering og mosjon.

Så når bør du oppsøke veterinær?

Hvis du har prøvd å endre hundens kosthold, gitt den mer mosjon, oppmerksomhet og stimuli – men den fortsatt spiser stein, ta den med til veterinæren for en sjekk.

Et annet «varsko» er om magen til hunden er hard og stram – og hunden føler ubehag når du tar på den. Dette kan være et tegn på at magen er full av steiner som ikke klarer å passere gjennom fordøyelsessystemet – oppsøk veterinær umiddelbart!

Hva Kan Du Gjøre for at Valpen Skal Slutte å Spise Stein?

For valper er den beste løsningen distraksjon.

Øv på å få valpens oppmerksomhet, og gi ros og belønning når den ser på deg. Bruk forskjellige leker og lek med valpen så den lærer at det finnes et (bedre) alternativ til steiner. Aldri kjeft! Kjeft kan forsterke oppførselen og gjør neppe ting bedre!

Dette er også et godt tidspunkt til å introdusere kommandoen; «la ligge». Begynn å øve med en leke som valpen viser interesse for. Hold leken i en lukket hånd og la valpen snuse på den. Be valpen om å la leken ligge; «la ligge». Vent til valpen vender seg bort og ros – samt gi umiddelbart en bedre belønning fra den andre hånden.

Ved å bruke dette prinsippet fortsett å øve ved å bruke andre leker som valpen synes er enda mer fristende. Prøv teknikken med gjenstander på gulvet også. Dess mer dere øver, jo bedre responderer hunden.

Altså:

Med en god dose tålmodighet – og masse leken øving med valpen, er det høyst oppnåelig å luke vekk denne uønskede adferden. «La Ligge»-trening vil ikke bare hjelpe med steinene – men det vil også være nyttig å bruke om du er ute og går, og hunden din plukker opp noe du vil den skal slippe – UTEN å måtte leke dra-leken for å oppnå det.

Om du trenger mer råd, tips eller hjelp rundt emnet – ikke nøl med å ta kontakt!

Les Også