Kan Hunder Spise Paprika? Alt du Trenger å Vite om Hund og Paprika

Paprika er kjent som et sunt, næringsrikt tilskudd til menneskers kosthold. Paprika er kalorifattig og full av vitaminer og mineraler – noe som gjør den til en flott matvare å inkludere i matlaging. Og ikke minst så smaker den godt også!

Men:

Gjelder de samme helsemessige fordelene også for din firbente venn? Kan hunder spise paprika?

Ilovedogs Sommerkampanje

Kan Hunder Spise Paprika?

Ja, så lenge du gir hunden en søt variant – som en saftig og knasende rød paprika – er dette både en næringsrik og smakfull snacks for hunden din.

Men:

Selv om paprika er trygt for hunder, må du ikke forveksle dette med artsfrendene jalapenos eller chilli – som kan være ekstremt sterke. Det som skiller vanlig paprika fra jalapenos og chili er deres innhold av stoffet capsaicin. Capsaicin er en organisk forbindelse og en aktiv komponent i chilipepper. Dette stoffet har en irriterende virkning på alle pattedyr, og kan gi en brennende følelse ved kontakt – enten det er hud, øyne, tunge eller lepper.

Dess mer capsaicin som finnes i en grønnsak eller frukt, desto sterkere brennende følelse.

I motsetning til de fleste vekster i Capscium-slekten, har paprika et ganske ubetydelig nivå av capsaicin i seg. Dette gjør den trygg, og godt egnet som en sunn snack til hunden din.

Hva er Helsefordelene med Paprika?

En Hund som Spiser en Rød Paprika

Paprika er rik på vitamin A, vitamin E, vitamin B6, vitamin C, vitamin K, karotenoider som lutein, capsanthin, betakaroten, og flavenoider som quercetin og luteolin – samt andre forbindelser som kalium og folat.

Vitamin A, lutein og andre karotenoider er bra for øyehelsen, og vitamin C bidrar til å støtte et sunt immunsystem. Hunder kan dog i motsetning til mennesker lage sitt eget vitamin C, så tilskudd er strengt talt ikke nødvendig.

Vitamin E er bra for hundens hud og pelshelse, mens vitamin B6 hjelper til med å støtte et sunt nervesystem.

Det finnes faktisk studier som har oppdaget en sammenheng mellom betakaroten og leddgikt, noe som gjør at tilskudd av dette stoffet kan være gunstig for eldre hunder.

Tenk:

Alt dette, pakket i én paprika!

Om du allerede gir hunden din et premiumfor, skal dette allerede inneholder passende nivåer av alle disse vitaminene og mineralene. Om er av typen som lager hjemmelaget mat til hunden din kan paprika være et ernæringsmessig gunstig tilskudd – men du bør uansett rådføre deg med en veterinær for å sikre at hundens kosthold er tilstrekkelig balansert.

Som du vet, kommer paprikaen i flere forskjellige farger. Så, spiller det noen rolle hvilken farge det er på paprikaen du velger? Rød paprika inneholder ofte de høyeste konsentrasjonene av vitamin C og vitamin A så vel som betakaroten – mens grønn, oransje og gul paprika er gode alternativer. Så selv om alle paprikaene er sunne, er det det røde som gir mest «bang for the bucks».

Paprika Næringsinnhold per 100 gram

Hvor Mye Paprika Kan du gi Hunden Din?

Som med all ny mat er det viktig å starte i det små, og gradvis se hvordan hunden din reagerer.

For noen hunder vil det gå fint å tilsette paprika i deres daglige kosthold, mens for noen kan dette være en dårlig løsning. Sørg alltid for å fjerne alle frø, stilker – og den indre kjernen som kan være vanskeligere å fordøye.

Som en generell regel bør hunder ikke få i seg mer enn 10 prosent av sine daglige kalorier fra mat annet enn deres hundefor. Høyere mengder kan føre til ubalanse mellom vitaminer og mineraler.

Det ytre skallet på paprikaen kan være vanskelig for hunden din å tygge og/eller fordøye mens paprikaen fortsatt er rå. Du kan imidlertid dampe paprikaen for å myke opp skallet. Krydre aldri med salt, krydder eller hvitløk – og bruk aldri paprika som har blitt kokt eller blandet med løk.

Som tidligere nevnt – mens ganen din kan tåle en god dæsj med andre verkster fra Capscium-slekten, kan det være svært problematisk for de fleste hunder. Fordøyelsessystemet deres er rett og slett ikke vant til glo-heit snacks som jalapeño eller Chili på samme måte som oss.

Så:

Selv om det ikke nødvendigvis er en dødelig feil å gi hunden en chili, kan det føre til magebesvær – som igjen kan føre til fordøyelsesbesvær og glo-heit diaré.

Ofte Stilte Spørsmål (FAQ)

Kan Hunder Spise Gul Paprika?

Ja. Så lenge hunden din ikke lider av en tilstand som gjør den allergisk mot paprika – er både gul, rød, grønn og oransje paprika en både sunn og smakfull godbit til hunden din. Servere den rå eller dampet, hunden vil elske den uansett!

Er Jordbær Farlig for Hunder?

Som for oss mennesker, er jordbær en smakrik og sunn snack. Jordbær er næringsrike og søte, men inneholder allikevel et lavt kaloriinnhold – så lite som 34kcal per 100g. Men moderer allikevel mengden du gir hunden. For mye av denne nydelige frukten (ja, jordbær er en frukt), kan føre til magesmerter – og i verste fall diare.

Er Banan Bra for Hunder?

Banan er både smakfullt og proppet med næringsstoffer – blant annet vitamin B6 og vitamin C, kalsium og fiber. Men som du nok kjenner når du spiser bananer selv, inneholder de også en god mengde med sukker. Gi gjerne hunden banan, men med måte – da for store mengder kan ha innvirkning på hundens vekt og generelle form.

Les også: Kan Hunder Spise Banan? Altomhunden Har Svaret!

Er Agurk Farlig for Hunder?

Nei, agurk er i utgangspunktet ikke farlig for hunder. Agurk inneholder mer enn 90 prosent vann, og er også proppet med næringsstoffer; B-vitaminer, C-vitamin, kalsium, jern, magnesium og sink. Bare pass på å skjære agurken i små biter- vi vil ikke ha noe av at Fido setter fast agurkbiter i halsen!

Les Også