Hund Som Fiser: Hvorfor Fiser Hunden, og Hva Kan du Gjøre Med Det

Har du en hund som fiser mer enn normalt?

Enten det er stille, men dødelige «smygere» – eller salutter som både smeller og lukter, er fiselukt noe vi fint klarer oss uten. Ikke bare kan prompen lukte råttent, men de kan også indikere at hunden din har vondt i magen. Mens sporadiske gasslekkasjer fra hunden er helt normalt, er større og hyppige gassutslipp noe man bør ta på alvor.

Det kan være flere årsaker til overdreven hundepumping, fra gastrointestinal trøbbel – til matintoleranse. Kontakt derfor veterinær om du tenker pruttingen er mer enn normalt.

Ilovedogs Sommerkampanje

Les videre og finn ut mulige årsaker bak hundefising – og hvordan man kan stoppe det.

Altomhunden.no ønsker å være transperent. Om du kjøper et produkt via våre lenker vil vi tjene en liten provisjon. Vi vil også tjene en liten provisjon om du trykker på en av våre bannerreklamer. Takk for at du støtter altomhunden.no! Vi setter pris på deg!

Hund Som Fiser Mye: Mulige Årsaker Til Overdreven Gasslekkasje

Det kan være flere grunner til at hunden fiser – men på generelt grunnlag er årsakene for flatulens de samme som hos mennesker. Etter et måltid bryter bakterier i tarmkanalen ned maten til næringsstoffer som kroppen kan utnytte. Under denne prosessen frigjøres stinkende hydrogensulfidgass som et biprodukt fra fordøyelsen av visse matvarer i tykktarmen.

Eneste måten for hunden å ventilere ut denne gassen er via baken – og dermed genereres en fjert.

Noen hunder har også en tendens til å svelge mye luft når de spiser og drikker, dette gjelder spesielt hurtigspisere og kortsnutede brachycephale raser som;

 • Mops,
 • Boston terriere,
 • Shih Tzus og
 • Lhasa Apsos.

I likhet med gassen som dannes via fordøyelsesprosessene, kommer også den svelgede luften ut igjen via hundens bakende.

Så, er det normalt at hunder fiser mye?

Altså:

Litt gass er normalt, men hvis du føler at du må ha på gassmaske i nærheten av hunden din er dette et tegn på at noe er galt. Dette gjelder spesielt hvis fjertingen er noe som plutselig oppstår, og om hunden har diaré eller blod i avføringen.

Utelukk Gastrointestinale Problemer Eller Matintoleranse

Hund Som Har Vondt i Magen

En rekke helseproblemer kan potensielt føre til gastrointestinale problemer, inkludert:

 • Kolitt (betennelse i tykktarm)
 • Irritabel tarmsyndrom (IBS)
 • Tarmparasitter
 • Inflammatorisk tarmsykdom
 • Kreft
 • Pankreatitt (bukspyttkjertelbetennelse)

Det er derfor viktig å besøke veterinæren for å undersøke hvorfor hunden din fiser mer enn normalt (har flatulens). Med behandling bør hundens fising gradvis begynne å avta.

For å finne ut om hunden din har matallergier eller matintoleranse, kan veterinæren sette den på diett for å luke ut ingrediensene hunden ikke tåler. Når du vet hvilke stoffer som forårsaker hundens fiser, fjern dem fra det daglige kostholdet – og vips: Du har en ny hund!

Gradvis Endre Hundens Diett For å Unngå Fjerter

Hunder har ganske sensitive mager, og når du plutselig endrer maten deres til et nytt merke risikerer du dager eller uker med hundefis.

For å stoppe gassproduksjon forårsaket av kostholdsendringer, bytt gradvis til et nytt fôr – gjerne over en periode på minst en uke. Dette akklimatiserer hundens fordøyelsessystem til den nye maten og forhindrer fordøyelsesproblemer som gass og diaré.

Ikke gi Hunden din Rester Fra Bordet

Hund Som Tigger Mat

Bordrester og menneskemat er beryktet for å gi hunder fordøyelsesproblemer. I motsetning til oss mennesker er ikke denne maten lettfordøyelig for hunder – spesielt mat som inneholder mye fett eller sukker. I tillegg kan faktisk en del menneskemat være farlige for hunder å spise, så når hunden kommer og tigger ved bordet – ikke fall for fristelsen til å gi etter for de søte hundeøynene! Det er det beste for hundens mage – og din nese.

Det er også verdt å merke seg at de fleste hunder er laktoseintolerante, så å gi dem noe som helst med meieriprodukter vil med stor sannsynlighet lage trøbbel for hundens mage. Mate derfor aldri hunden din med noe som inneholder melk, fløte eller ost!

Hold Hunden din Unna Søppelbøtten

Hunder er nysgjerrige skapninger som liker å utforske søppelet – til og med kattens dokasse – på jakt etter er deilig godbit. Ikke bare er dette farlig for hunden din – men atferden kan føre til mye både vond mage og gassdannelse i fordøyelsessystemet.

Hindre hunden fra å få tilgang til søppelet ved å ha lokk på alle avfallsbøtter!

Under turer, styr hunden unna mistenkelig rusk på bakken – som søppel, sneiper, matrester – og annet skit som uansvarlige mennesker har kastet fra seg.

Lær hunden din «La Ligge!»-kommandoen slik at du får den til å ignorere avfall dere kommer over når dere er på tur.

Unngå Mat Som Fremkaller Gass

Noen matvarer – selv de som er trygge for hunden din å spise, er notoriske gasskatalysatorer. Dampede grønnsaker som blomkål, brokkoli og rosenkål er sunne og flotte godbiter, men for mye av dem kan føre til illeluktende promp.

Snakk med veterinæren din, kanskje en lett fordøyelig diett kan være til nytte for hunden din. Disse diettene inneholder færre tungt fordøyelige ingredienser som erter, fiber, bønner og soyabønner – noe som betyr at det vil være mindre gass i hundens tarm etter måltidet.

Ikke la Hunden Sluke Maten og Hold Den Aktiv

Hunder som manisk sluker maten sin ender også opp med å svelge mye luft – noe som følgelig fører til fising. Del hundens daglige porsjon i flere mindre, og fordel matingen utover dagen. Alternativt kan man benytte seg av en spesialdesignet matskål laget for å motvirke sluking av maten. Disse skålene er svært effektive, og er noe altomhunden kan anbefale på det varmeste.

I tillegg til å bremse valpenes spising, hold hunden aktiv med regelmessig mosjon og lek. Trening bidrar til å forbedre fordøyelsen og reduser også fising.

Finnes Det Preparater Som Motvirker Fising Hos Hund?

Når veterinæren din utelukker en medisinsk eller diettmessig årsak til hundens overflødige gass, hender det de anbefaler en medisin som Dulcogas (simetikon) eller et syrenøytraliserende middel.

Å supplere hundens diett med probiotika kan også bidra til å redusere fising. Hundemat og godbiter som inneholder ingredienser som Mojave Yucca og aktivt kull kan også bidra til å redusere lukten av hundens stinkende gasslekkasjer – men ikke selve gassen.

Avslutningsvis

Det er helt normalt at hunden din fiser, men om hunden produserer mer gass enn normalt kan dette være en indikasjon på en medisinsk tilstand. Oppsøk derfor veterinær for en sjekk av hunden!

Det finnes en rekke mulige forklaringer som:

 • Hunden sluker maten sin,
 • den har spist noe den ikke burde,
 • matintoleranse,
 • eller sykdom.

Uansett hva årsaken er, bør det allikevel verifiseres av dyrlegen. Flatulens er vondt for hunden, og det er heller ikke noe hyggelig for deg som eier. Om gassen ikke skyldes en sykdom, kan veterinæren sette hunden din på en spesiell diett – eller i noen tilfeller gi deg resept på et gassreduserende middel.

Lykke til!

Les Også