Bolognese, En Intelligent Følgesvenn: Utseende, Temperament, Aktivitetsnivå, Helse, Stell, og Egnethet som Familiehund

Bolognese er en liten selskapshund, full av personlighet og energi. Den har lang, silkeaktig hvit pels, og mørke, perleaktige øyne.

Rasen har sin opprinnelse i Bologna i Italia, hvor den på 1500-tallet typisk var å finne i velstående italienske familier.

Den er kjent for å være lojal og kjærlig mot sine eiere – hvor den ofte knytter seg spesielt tett til én person i familien.

Ilovedogs Sommerkampanje

Opprinnelse

Bolognese har eksistert siden middelalderen. Den antas å ha sin opprinnelse i Italia, nærmere bestemt den nordlige regionen Bologna hvor den også har fått navnet sitt fra. Rasen var populær blant italiensk adel og var til og med eid av dronning Victoria i løpet av 1800-tallet.

Bologneseren er medlem av bichon-familien, som inkluderer andre hunder som maltesere og havanere. Rasene deler lignende egenskaper; som en myk hvit pels med langt fyldig hår, en kjærlig personlighet og en intelligent natur.

Kjennetegn: Utseende og temperament

Bolognese Rase Utseende

Bolognese er kjent for sin myke og luftige pels som kan komme i nyanser av hvit eller kremfarge. Pelsen består av lange, krøllede hår som faller helt ned til bakken. Den gir god isolasjon mot kalde temperaturer, så vel som at den beskytter hundens hud for smuss og søl. Hunden har mørke, perleaktige øyne og et rundt hode med oppreiste ører – noe som gir dem et våkent og tilstedeværende uttrykk.

Med en vekt på mellom 2,5-4 kilo, og en høyde på mellom 25-30 cm, regnes Bolognese som en liten rase.

Bolognese er kjærlig og lojal mot sine eiere. Den elsker å være rundt mennesker, og liker ikke å være alene i lange perioder. Hunden regnes å være en intelligent rase, og den kan lett trenes med riktige forsterkningsmetoder. Da Bolognese er tålmodig og mild av natur, kommer den godt overens med både barn og andre dyr – noe som gjør den til en ypperlig familiehund.

Men:

Var beredt. Til tross for sin lille størrelse har Bolognese en sterk vilje og stor personlighet som ikke bør undervurderes!

Helsehensyn

Bolognese anses generelt for å være en sunn hunderase med få kjente genetiske sykdommer. En tilstand som har blitt identifisert i noen prøver kalles patellar luksasjon, som oppstår når kneskålen glir ut av sin normale posisjon – noe som kan føre til halthet og smerter. Andre plager inkluderer døvhet, allergier og kardiomyopati – en unormal hjertemuskeltilstand som kan føre til hjertesvikt hvis den ikke behandles.

Aktivitetsnivå

Bolognese har et moderat aktivitetsnivå som gjør dem til en ideell følgesvenn for familier i alle størrelser.

En Bolognese trenger mental stimulering så vel som fysisk aktivitet for å forbli glad og sunn. Rasen elsker å tilbringe tid utendørs, men bør alltid overvåkes på grunn av sin lille størrelse og nysgjerrige

I gjennomsnitt er 30 minutter per dag nok til å tilfredsstille deres behov.

Stell

Bolognese Rase Stell

Bolognese er mest kjent for sin tykke, hvite pels bestående av langt, rett hår som gir den et «fluffy» utseende. Denne rene hvite pelsen krever lite vedlikehold – regelmessig børsting vil holde den fri for floker og knuter, mens man også kan vurdere en tur til en hundefrisør etter behov.

Les også:

Bolognese Som Familiehund

Med sin milde og vennlige natur, bringer Bolognese munterhet og lykke til ethvert hjem og familie.
Bologneserne er kjent for å være enkle å trene, og de elsker å lære nye triks og kommandoer fra eierne sine.

Rasen kan være utrolig underholdende med sine lekne krumspring – men den liker også å rulle seg sammen på ett av familiemedlemmenes fang for høykvalitets sofakos!

Da Bologneserne er relativt stillferdig i forhold til bjeffing, passer rasen godt inn i leiligheter og andre boenheter hvor man har naboer å ta hensyn til.

Les også:

Bolognese Oppdrettere

Viken

Kennel Nittini

Kristin Andersen Slottet

Slottetveien 11, 145 Nordre Frogn, Norway,

Tlf 0047 41022751

Mail: kristin@lagotto.no

Innlandet

Tassefantene

Yvonne Rannestad Olsby

2320 Furnes

tlf. 400 60 186

yrannestad@gmail.com

Oslo

Zmåjentene

Siri Jacobsen

1266 Oslo

tlf. 92458305

valper@zmåjentene.no

Sverige

Meandi’s Bolognese

Katarina Mossberg

43951   Åsa, Sverige

Tel:+46702887392

meandiskennel@gmail.com

Kilde: bolcot.com (Klubben for Bolognese og Coton de Tulear)

Ofte Stilte Spørsmål (FAQ)

Hvor Stor Blir en Bolognese?

Bolognese er en liten hunderase, og den vokser normalt til en høyde på ca. 25-30 cm og en vekt på 2,5-4 kilo.

Bolognesen er kjent for å være en kompakt og robust rase, pakket inn i en søt innpakning.

Er Bolognese Egnet for Familier med Små Barn?

Ja, Bolognese kan absolutt være et ypperlig valg for familier med små barn. Rasen er kjent for å være kjærlige og hengivne mot sine eiere – og har en tilbøyelighet til å være snille og tålmodige med barn. Men, som med alle hunder, bør også en Bolognese alltid overvåkes når den er sammen med små barn.

Det er også viktig å lære barna hvordan man behandler hunder på en trygg og respektfull måte. Det anbefales også at familier med små barn bruker litt tid på å undersøke og lære om forskjellige raser før man bestemmer seg for å kjøpe en.

Hvor Lenge Kan en Bolognese Leve?

I gjennomsnitt lever en Bolognese fra 12-14 år, men noen eksemplarer kan til og med leve opptil 16 eller 17 år. For å sikre at kjæledyret ditt lever et så langt og lykkelig liv som mulig, er det viktig at det får tilstrekkelig med trim, riktig ernæring – og at det regelmessig blir tatt med til veterinær for på helsekontroll.

Er Bolognese Aggressive mot Andre Hunder Eller Dyr?

Bolognese er generelt ikke en aggressiv rase. De er kjent for å være vennlige, lojale og kjærlige mot både mennesker og andre dyr. Rasen kan bjeffe hvis den føler seg truet eller hvis den enser fare – men dette er vanligvis mer av frykt enn aggresjon. Så lenge hunden er ordentlig sosialisert fra den er valp bør den kunne omgås andre dyr uten problemer.
Når det er sagt, har alle hunder potensial til å bli aggressive i visse situasjoner. Når du introduserer en Bolognese til et annet dyr må man gjøre det gradvis og under tilsyn. Hvis hunden viser tegn på aggresjon, bør man fjerne den umiddelbart og prøve igjen senere.

Totalt sett er Bolognese vanligvis ikke en aggressiv rase.

Skal Jeg Trimme Eller Klippe Bolognesen Min?

Klippe Bolognese Sin Pels

En Bologese trenger i utgangspunktet ikke avansert pelsstell. Det anbefales at du børster den regelmessig med en myk børste for å fjerne smuss og rusk. Trimming av Bolognese-pelsen er dog vanligvis ikke nødvendig.
Hvis du likevel bestemmer deg for å trimme din Bolognese, er det viktig at du bruker en skarp saks – og at du er spesielt forsiktig når du klipper rundt sensitive områder som ansikt og føtter. Du bør også være oppmerksom på mengden hår du klipper av, dette kan påvirke pelsens naturlige egenskaper.

Hvis du er usikker på hvor mye pels du skal trimme eller kutte av, kontakt en profesjonell frisør for råd.

Er Bolognese Allergivennlig?

Bolognese er kjent for å være en allergivennlig hund.

Men, til tross for at den er hypoallergen, kan noen allergikere fortsatt reagere på rasen. Om du er allergiker, tilbring tid med hunden du ønsker å kjøpe og observer hvordan kroppen din reagerer på dens tilstedeværelse. Hvis du opplever nysing eller andre symptomer, se heller etter en annen rase som passer dine behov.

Les også:

Hvor Mye Koster en Bolognese?

En Bolognesevalp koster vanligvis et sted mellom 20-30000 NOK. Prisen kan variere avhengig av faktorer som oppdretter, beliggenhet og hundens stamtavle. Det er imidlertid viktig å huske at disse prisene ikke inkluderer kostnader som vaksinasjoner, veterinærregninger, forsikring, og mat samt annet utstyr.

Avslutningsvis

Bolognese er en ekstrem lojal, intelligent og kjærlig rase. Dens lille størrelse, behagelige vesen og dens pels med lavt vedlikeholdsbehov – gjør rasen til et ideelt kjæledyr for ethvert hjem, uavhengig av størrelse eller livsstil. Med riktig oppfølging og trening, er disse hundene den perfekte følgesvenn for både voksne så vel som barn.

Bolognese er et flott tilskudd til enhver familie som leter etter en hengiven og trofast hundevenn!

Les Også: