Basenji, En Hund for Aktive Eiere: Temperament, Aktivitetsnivå, Helse og Stell

Basenji er en unik og eldgammel hunderase som har vært verdsatt i århundrer.

Fra sin opprinnelse i Sentral-Afrika som jakt- og selskapshund – til dens status i dag som et elsket og populært kjæledyr, er Basenji virkelig en eksepsjonell rase.

Denne guiden vil gi deg all informasjonen du trenger å vite om Basenji; fra dens fysiske egenskaper og temperament til dens pleiebehov og helse.

Ilovedogs Sommerkampanje

Opprinnelse

Basenji er en eldgammel hunderase som har eksistert i århundrer. Med opprinnelse i Sentral-Afrika, ble disse hundene avlet som jakt- og vaktkamerater. Navnet Basenji er hentet fra det afrikanske språket, som betyr «landsbyhund.» Foruten Basenji går hunden også under en rekke andre navn; bongo terrier, khufuhund, nyam-nyam, zandehund, ango-angari og snakkehund.

Basenji antas å være en av de eldste rasene som finnes, og noen sier at den kan dateres tilbake til 3500 f.Kr. De ble opprinnelig kalt Kongohund og ble brukt av folkeslag lokalisert rundt den sentralafrikanske regnskogen. Hunden ble typisk brukt som jaktpartnere og vakthunder for landsbyene deres. Basenjis har en unik bjeff-lignende lyd som skiller dem fra andre hunder – i stedet for å bjeffe, lager de en jodlelyd.

Rasen tok seg ut av Afrika via handelsruter, og spredte seg til slutt over hele Europa under andre verdenskrig.

Kjennetegn: Utseende og temperament

Basenji Kroppsbygning

Basenji er en liten, kompakt og muskuløs hunderase av afrikansk opprinnelse. Den er mager og grasiøs med en kort, blank pels og en oppreist hale. Hodet er kileformet med høyt ansatte ører som er våkent rettet mot tuppene.

Øynene er mandelformede og varierer vanligvis i farge fra mørk brun til svart. Stående måler den typisk mellom 38-43 cm, mens vekten ligger fra 9-12 kilo – hvor hanhunden er noe større enn tispen.

Basenjis kommer i fire anerkjente farger: kastanjerød, sort, trefarget (svart, brun og hvit) eller brindle (blanding av pelshår i forskjellige nyanser). Den har et særegent «smil», som gir hunden et kjærlig uttrykk sett forfra. Rasen røyter lite, men krever regelmessig pleie for å holde sitt elegante utseendet intakt.

Basenji har sitt eget distinkte temperament. Selv om den har en uavhengig, selvsikker natur – er den svært kjærlig og lojal mot familien sin. Basenji er energiske, intelligente skapninger som trenger mye fysisk og mental stimulering for å forbli glade, sunne og fornøyde!

Så lenge eierne deres kan gi dem aktivitetsnivået de trenger for optimal helse, er rasen en flott familiehund. Den kan være ganske høylytt når det gjelder å kommunisere sine ønsker og behov – men den bjeffer ikke som andre raser. I stedet gir den fra seg høye jodler eller noe som kan minne om jamring.

Basenjis knytter sterke bånd til sine eiere og elsker å være en del av familien – så mye at den ofte vil fotfølge deg fra rom til rom rundt i hjemmet ditt!

Helsehensyn

Da Basenji har vært avlet i så mange år i en begrenset bestand, er det relativt få arvelige sykdommer man må ta hensyn til. Vanlige tilstander som hofteleddsdysplasi, øyesykdommer og patellaluksasjon sees svært sjeldent hos denne rasen.

Andre helseproblemer som kan oppstå inkluderer imidlertid Fanconi-syndrom som påvirker nyrene, hudallergier som kan forårsake kløe og anfall – samt bilyd i hjertet som kan kreve medisinering eller kirurgi for å korrigere.

Sørg alltid for at hunden du kjøper kommer fra en anerkjent oppdretter som har kontroll på foreldrenes helsehistorie, samt kan vise deg en stamtavle. Et vaksinasjonskort skal også følge hunden, hvorpå de første vaksinene skal tas før du overtar den. Det er også en trygghet om kennelen er medlem av NKK.

Til slutt:

For å sikre en sunn og frisk hund, husk at alle hunderaser krever riktig ernæring og rikelig mosjon – både fysisk og mental.

Aktivitetsnivå

Basenji Som løper Aktivitetsnivå

Basenjis har en tendens til å ha mer energi enn andre raser på deres størrelse. Som valper leter de alltid etter noe morsomt å gjøre; enten det er å leke med leker eller å utforske nye steder.

Når de når voksen alder, har denne entusiasmen en tendens til å avta etter hvert som de blir vant til miljøet og blir mindre nysgjerrige på verden rundt dem. Det er imidlertid viktig at eiere holder tritt med vanlige treningsrutiner for å opprettholde hundens fysiske og mentale form.

Rasen egner seg godt til aktiviteter som agility, løping, fotturer og jakt. Disse aktivitetene vil bidra til å holde hunden sysselsatt, samt sørge for tilstrekkelig fysisk aktivitet. I tillegg er det viktig å holde Basenji-sinnet aktivt med hjernetrim, slik at kjedsomheten deres ikke fører til destruktiv oppførsel rundt i huset.

Stell

Basenjier krever regelmessig stell for å opprettholde sin flotte pels, og samtidig sikre at dem holder seg sunne. Børsting bør gjøres minst to ganger i uken for å fjerne smuss, knuter eller floker fra pelsen. Bading bør bare gjøres ved behov, da for mye vask kan fjerne naturlige oljer som er viktig for hundens pels og hud.

Husk også på negleklipping for å holde neglene i god stand.

Basenji Som Familiehund

Basenjier er kjent for å være uavhengige – og noen ganger sta, noe som kan gjøre det utfordrende å trene dem. Den har også et sterkt jaktinstinkt, noe som kan by på utfordringer om hunden ikke holdes under oppsyn. Ellers har Basenjier også en tendens til å bli trist om den holdes innendørs for mye, regelmessig trening og utendørs aktivitet er essensielt for deres lykke!

På den annen side, når den har blitt trent og sosialisert på en tilfredstillende måte, kan Basenjier være fantastiske familiehunder. De er intelligente, hengivne og rolige med både voksne og barn. De er også generelt godt tilpasset til å leve sammen med andre dyr.

Så:

Basenjier kan være gode familiehunder hvis du har tålmodighet og vilje til å investere tid og energi i å trene og sosialisere dem på en hensiktsmessig måte. Om du heller ønsker en hund som krever mindre oppfølging, bør du vurdere en annen rasen enn en aktiv Besenji!

Les også:

Basenji Oppdrettere

Trøndelag

Kingwanas Basenjis

Liv Irene Gjestvang og Lena Langeland

Røseggveien 270, 7730 Beitstad

Tlf: 96 36 26 03

Epost: livi@kingwanas.no

Kingwanas Basenjis

Liv Irene Gjestvang og Lena Langeland

Røseggveien 270, 7730 Beitstad

Tlf: 96 36 26 03

Epost: livi@kingwanas.no

Innlandet

Chimlin basenjis

Lisa M. Lerhol

Skolevegen 14

2265 Namnå

Tlf: +47 952 58 797

Epost: lergri@hotmail.com

Viken

Doberguard

Jeanette Strand

Hogsetbråten 24, 2162 Brårud

Tlf: 480 25 446

Epost: doberguard@online.no

Kennel Chagmas

Gro Udby

Nordre Liverudvei 45

1816 Skiptvet

Tlf: +47 902 95 218

Epost: gro@chagma.no

Akershus

Kawier de Kado

Kari Schou

Nattergaltoppen 15, 2032 Maura

Tlf: 906 84 239

Epost: kari.schou@gmail.com

Rogaland

Kardohills Basenjis

Dorrit Karlsen

Åsatua 30, Hellvik

Tlf: 480 65 807

Epost: dorritkarlsen@live.no

Agder

Savaris Canine

Lisa Savaris

Spedalen 24

4885 Grimstad

Tlf: +47 958 08 647

Epost: lisa@savariscanine.no

Catarro Cani

Jeaneth F. Catarro

Tregdeveien 685

4516 Mandal

Tlf: +47 900 12 693

Epost: post@catarro.no

Kilde: norskbasenjiklubb.no, og basenji.no

Ofte Stilte Spørsmål (FAQ)

Hvorfor Bjeffer ikke Basenji?

Basenji er en hunderase som er kjent for sin mangel på bjeffing. Denne egenskapen skyldes det faktum at basenji har en unik strupestruktur, som hindrer dem i å produsere samme type bark som andre raser. I stedet lager de en lyd som ligner på en jodel eller hyl – noen mener til og med at lyden minner om sang.

Opprinnelsen til egenskapen er ukjent, men noen mener det kan være en eldgammel tilpasning ment å hjelpe rasen med å overleve i sitt hjemlige miljø. For eksempel, siden basenji lever i et område med store rovdyr, kan det å kunne kommunisere uten å lage høye lyder ha vært fordelaktig for å overleve.

Les også:

Er Basenji Allergivennlig?

Basenji anses av noen som en allergivennlig hunderase, men ingen hunderase er 100% allergivennlige. Basenji har en tett, glatt pels som minimerer mengden hår og hudceller som kan spre seg og forårsake allergiske reaksjoner. Men selv Basenjier kan forårsake allergiske reaksjoner hos noen mennesker, så det er viktig å vurdere om du har allergi mot hunder før du vurderer en Basenji som kjæledyr.

Det beste rådet for å finne ut om du er allergisk mot en hunderase, er å tilbringe tid med en hund av denne rasen for å se hvordan du reagerer. Dette vil gi deg en bedre indikasjon på om du vil være i stand til å leve med en Basenji uten å oppleve allergiske reaksjoner.

Les også:

Hvor Lenge Lever en Basenji?

Gjennomsnittlig levetid for en Basenji er rundt 12-14 år. Denne rasen er kjent for sin lange levetid og kan til og med leve opptil 16 år med riktig pleie og ernæring.

Basenjier anses generelt som en sunn og robust hunderase, men som med alle hunder, kan deres helse og levealder påvirkes av en rekke faktorer, inkludert ernæring, trening, genetikk og livsstil.

Basenji Valp

For å sikre at din Basenji har et langt liv, er det viktig å gi dem et balansert kosthold og ta dem med til regelmessige kontroller hos veterinæren. I tillegg vil rikelig med trening og mental stimulering bidra til å holde din Basenji sunn gjennom hele livet.

Hva Slags fôr er Best for en Basenji?

Det beste fôret for en Basenji avhenger av deres alder, størrelse, aktivitetsnivå og eventuelle helseproblemer. På generell basis anbefales et høykvalitets tørrfôr som er spesielt formulert for rasen. Denne typen mat vil tilføre alle de essensielle næringsstoffene hunden trenger for optimal helse og vekst. Det er viktig å unngå mat som inneholder fyllstoffer (som korn – eller til og med aske) eller kunstige konserveringsmidler, da disse kan være skadelige for hundens helse. I tillegg bør du sørge for at maten du velger har rikelig med protein og sunt fett som omega-3 og 6 fettsyrer.

Du bør også vurdere å supplere Basenjis diett med frisk frukt og grønnsaker. Å legge litt grønt til måltidene kan bidra til å sikre nok vitaminer og mineraler i kostholdet. Det er også viktig å sørge for at Basenji forblir hydrert, så haUtstyr til Valp: Dette må på Plass Før Valpen Kommer! alltid rent vann tilgjengelig til enhver tid.

Les også:

Hvor Ofte må jeg Klippe Pelsen til en Basenji?

Basenji har en glatt, tett pels som ikke trenger mye stell annet enn regelmessig børsting for å fjerne dødt hår og for å forhindre floker og knuter.

Når det gjelder klipping, trenger Basenjier sjelden en full klipp, da deres pels vokser relativt langsomt. De kan dog trenge en lett trim rundt ørene og potene for å holde dem ren og presentabel.

Hvor ofte en Basenji trenger en klipp avhenger av hvor raskt deres pels vokser, men noen eiere klipper en gang i året, mens andre klipper sjeldnere – og noen oftere.

Om du er usikker, snakk med en profesjonell hundefrisør for å få råd om den beste trimrutinen for din Basenji. Dette vil avhenge av deres individuelle behov og voksemønster for pelsen.

Les også:

Avslutningsvis

Basenji er en unik og interessant hunderase med en lang historie og en særegen personlighet.

Deres bjeffefrie natur og glatte pels gjør dem til en god valg for dem som bor i leiligheter eller har strenge støyrestriksjoner. Samtidig krever Basenjier mye oppmerksomhet, sosialisering og trening for å trives. Familier bør vurdere om de har tilstrekkelig tid og ressurser til å gi hunden det den trenger, før de tar på seg ansvaret for å eie en. Generelt kan en godt sosialisert og trent Basenji være en lojal, hengiven og kjærlig familiekamerat.

Les Også