Valpebiting: Omdirigering – En Enkel Teknikk for å få Valpen til å Slutte med Biting

Omdirigering er en super metode for å avvenne valpen fra å bite – men den krever tålmodighet og masse hardt arbeid.

Valper biter stort sett etter det som er rett foran dem – og hvis det attpåtil beveger seg, er det enda mer spennende. Så når valpen biter deg i hånden og du instinktivt trekker hånden unna, kan den tolke dette som lek – for så å bli enda mer aggressiv i fingerjakten. Au!

Om du bruker omdirigering for å avvenne valpen med biting, er essensen å lære valpen at det finnes bedre – og mer spennende ting å tygge på enn mennesker…

Ilovedogs Sommerkampanje

Valpebiting: Omdirigering, Hvordan Fungerer Det?

Prosessen er ganske enkel, men som nevnt ovenfor – tålmodighet og hardt arbeid er nøkkelen. Hver gang valpen din gjør seg klar til å angripe ankelen, hånden, eller buksen din – få valpens oppmerksomhet over til et annet objekt.

Omdirigeringsmetoden fungerer som følger:

  • Når hunden din biter, gir du den en leke i stedet. Flytt leken rundt, lag lyder – gjør alt i din makt for å gjøre leken mer spennende enn å bite deg.
  • Hvis valpen din ikke er interessert i leken, ignorer den. Og med å ignorere mener vi virkelig å ignorere – på en rolig og lite kontrollert måte. Saken er at valper elsker å jage ting som beveger seg – inkludert buksebena dine.

Det høres kanskje enkelt ut, men vit følgende: Det er VANSKELIG å motstå trangen til å trekke seg raskt unna når valpen går til biteangrep på beina dine. Men de raske bevegelsene har en tendens til å gjøre valpen enda mer giret – noe som igjen fører til enda mer biting…

For hunden vår Ronja, også kalt ankelkrokodillen, hadde vi stor suksess med omdirigeringsmetoden. Hver gang hun ble for røff og bet for hardt, viftet vi en leke foran ansiktet hennes og oppmuntret hun til å leke med den i stedet. Om hun fortsatte å gå etter huden min med de skarpe tennene, stoppet leken helt.

Når vi snakker om å stoppe leken, må du sørge for at det du faktisk gjør blir gørr kjedelig for hunden. Ditt første instinkt kan være å reise deg, for så å gå vekk fra hunden når den blir for bøllete. Men dette kan faktisk gjøre ting verre, siden bevegelige gjenstander alltid vil være mer interessant for en valp enn noe som holder seg helt i ro.

Valp som biter ankel

Det som er mest utfordrende med denne type trening er kanskje å trene seg selv til å holde seg musestille og helt rolig mens valpen din går løs på deg med sylskarpe valpetenner. Men når du klarer dette, vil roen din kjede valpen – hvorpå den ikke gidder lenger å gå i angrepsmodus mot deg.

Med Ronja, fortsatte vi tålmodig med denne treningen: Hver gang hun bet i en hånd, dro den som ble bitt frem en leke, og oppmuntret henne til å leke med den i stedet. Etter hvert begynte faktisk Ronja å ta med leker til oss når hun var i et lekent humør, fremfor å gå til angrep på noen av oss mennesker.

Tips: Sjekk denne oversikten over utstyr du som valpeeier bør ha i huset ditt. Når valpen begynner å få tenner, trenger den noe å bite i. Da kan en god tyggeleke eller to bidra til å lindre ubehaget valpen opplever når de voksne tennene kommer frem.

Les Også